Kapustové karbanátky
V lednici se mi povaluje, považte dva měsíce srdíčko z hlávky kapusty zvící 200 gramů. Co s tím? Nějak jsem neměl chuť na bramboračku či jinou zeleninovou polévku. Zato jsem si vzpoměl jak oblíbené byly kapustové karbanátky v jednom bistru v Havířově kde v obědovém menu byly denně. A stejně tak denně si je lidi dávali. Tak proč je zase jednou nepřipravit doma. Ale…
Ten recept je stejně tak ošemetný jako je chutný výsledek. Posuďte sami.
Z čeho
– 150g kapusta
– 60g cibule
– 60g uzené
– 60g houska
– 60g smetana
– 2PL strouhanka
– 2ks stroužek česneku
– 1ks vejce
– hrst petrželky
– sůl a pepř
Jak
1/ kapustu můžete povařit – 10 minut, vychladit, vše semlít, přidat koření, nechat chvíli odležet a obalovat v trojobalu.
Nejjednodušší a vůbec ne špatný postup stejně jako výsledek. No jo, jenže je to takové houskovo kapustové bláto sice výrazné chuti, nepříliš ale přijatelné konzistence.
2/ polovinu kapusty, cibule a uzeného odložit, ostatní semlít. To ostatní pokrájet a vmíchat. Do těsta. To už je lepší.
Když navíc dvě lžíce strouhanky vyměníte za dvě lžíce ovesných vloček dvě hodiny namočených ve vodě či mléku je tady struktura takzvaně kousací a pro mne každopádně přijatelnější.
3/ jako bramboráky – strouhaný brambor, jemně krájená syrová nebo povařená kapusta 1:1 a ostatní tradičně.
Kapustu stačí povařit maximálně 5 minut, ale pokud si nakrájíte opravdu jemné nudličky může zůstat syrová. Uzené samozřejmě na kostičky a vynecháme veškerou strouhanku. Příprava je naprosto shodná s bramboráky.
Tedy
– 2ks brambor větší /300g/
– 1ks vejce
– 1PL mouka hladká
– 1ks stroužek česneku větší
– Sůl, pepř, majoránka, kmín
– Uzenina dle chuti
– Tuk na smažení
>> Každopádně první dvě verze smažím zásadně v trojobalu. Respektive dvoj, protože mouku už vynechám. Vajíčko ale jistojistě. Ony se totiž velice rády, jsou li obaleny pouze ve strouhance při smažení v tuku prostě rozsypou. Popravdě se mi to při prvním pokusu stalo i tentokrát. No a to stejné platí například pro karbanátky květákové. Od A až po Z.
Fotoromán
kapusta – povařená 10 minut, zchlazená a okapaná
připravené mleté těsto
a hotové karbanátky
a ten salátek – okurka, mrkev a ředkvička, nedávno jsem někde četl jaké mají lidi rádi dresinky, u mne je to stálá klasika: špeka soli, pepře, hnědého cukru nebo medu s několika kapkami oliváče a některého octa či citronu…
…bez přemýšlení.
Shodou okolností při přípravě kapusty jsem si všimnul na FB že Šárka Škachová se na totéž chystá také. Prý ale „ladí trochu jiný postup než obvykle“. Tak to se těším a vy hlídejte.
Přeji dobrou chuť lidičkové.
MDMP
Hmmm,luxusní,pamatuji…..my měli tento týden kapustičky (růžičková) zapečené s uzeným bůčkem, se smetanou a sýrem.I Eliška ,která zelenině moc nedá,si pošmákla.
No toto, já ty růžičky dodnes nemusím. Vlastně z toho co popisuješ je to pro mne ta nejhorší ingredience… 😛
Pavle, měl bys jim dát šanci 😉 Já růžičkovou kapustu jako dítě taky nesnášela a dnes ji miluji. Respektive v polévce mi nevadí, ale taková restovaná na cibulce a slanině, nebo zapečená s gorgonzolou, slaninou a vlašskými ořechy,… no přímo bomba!!! Zkus 😉
Ale no jo. Dříve nebo později zase přijde její čas. Pravda ale je, že prostě dodnes snesu tak dvě růžičky pohromadě a dost…
Kapusta, dnes je to pro mě velmi oblíbená záležitost, ať ta růžičková nebo hlávková. Ale bez mučení přiznám, že jsem k ní měla hluboký odpor a začala ji jíst až tak kolem třicítky.
Co se kapustových karbošů týče, dělám varinatu č.2. A určitě příště vyzkouším ty ovesné vločky, to by mohlo být hodně fajn.
A teď jsem na ty karboše dostala chuť. Takže už vím, co bude zítra k obědu. 🙂
Já mám kapustu rád od dycky. Ale tu růžičkovou jsem nějak žačal odkládat. Však ještě přijde její čas. A bohužel asi dost brzy 😛