Karbanátky moderně a bramborová kaše
Nějak moc mi posledně zachutnaly a tak jsem si dal ještě jednu várku. Vlastně za to může kolega v práci. Tak nějak jsme se shodli že i v tom pitomém aramarku není takříkajíc nic proti ničemu dát karboš a nějaký ten brambor nebo salát. Přestože jsem už nadobro přesvědčen že zdejší kuchaři prostě neumí vařit (myslím primárně konkrétní jídelnu v Praze na Žižkově), karbanátky tak nějak snáším. Mnoho z vás asi podotkne že to je risk, ale já s nimi opravdu nemám zásadní problém.
Posledně tady jsem je připravil tak, jak je znám odmala u rodičů a babičky. Tedy hlavně u ní, páč naši si potrpěli spíše na sekanou a čevapčiči. Dnes jsem si při jejich přípravě uvědomil, že to vlastně dík této babičce jsem tak nadšený jedlík. U ní totiž co návštěva, to dobrota na talíři. bez výhrad a bez kecání. Prostě před vás položila talíř a děj se co děj.
Tak tedy z čeho
– 450g maso 1:1
– 50g cibule
– 1ks vejce
– 1dl mléko
– 1PL oliváč
– 2PL strouhanka
– sůl, pepř, majoránka, česnek
A jak na to
>> Posledně se zdály poněkud suché. Dnes jsem tedy použil jiný, modernější přístup. Nejdříve jsem do mísy vyklepnul vajíčko a zalil deckou mléka. Přidal rovnou koření (tak se lépe rozpustí sůl a rozvine chuť i vůně česneku – práškového a majoránky) a také strouhanku s olejem.
>> Teprve pak jsem si semlel maso s cibulí. Vše smíchal v kompaktní hmotu a nechal hodinu odpočívat v lednici.
>> Obalené v trojobalu smažím na středním plameni tak asi 4 minuty z každé strany v oleji nebo sádle. To podle toho zda je budu jíst hned, nebo studené.
vymíchané a odleželé maso
obalování – tvar tomu dám až v ruce když je obaleno i strouhankou
smažení – tato fotka mi připomíná dobu učení a prvního zaměstnání, nejdříve na mně a pak já na nových studentech jsme svorně zkoušeli vtípek: zajdi do skladu pro odpěňovač tuku, nějak nám to dnes moc pění… 😀
sterilované zelí si klidně odstředím, proč zmrskat talíř nálevem – odstředivka Ibili, postup na zelíčko najdete tady, je shodný
no a nakonec talíř plný dobrot – přesně takto s různě upravenými bramborami a vždy zelím z flašky to podávala babička, od ní a pro mne to byl stejný svátek jako pro jiné steak…
Ještě připomínka ke klasice
Strouhanka je jen pojítko! Chcete li opravdu fajnové maso s houskou, pak stejně jako je výše popsáno namočte kostičky den starého rohlíku. Ty kousky ve struktuře jsou pak mnohem lepší. A ještě lepší když použijete takzvanou “zabijačkovou buchtu”. Klidně ji ale nahraďte několika kousky buchtiček co byly s krémem. Však to znáte 🙂
MDMP