Karbanátky postaru a bramborový salát
V poslední době mám neustálou chuť na klasický karbanátek smažený v trojobalu. A jak se zdá, tuto sdílím společně s kolegou. Takže je čas konečně si je připravit a to tak, jak bylo odnepaměti zvykem u nás doma a u babičky. Tedy s kouskem vařeného hovězího masa. Mimochodem napadlo vás někdy jak to dělají výrobci že jejich sekaná koupená v uzenářství je tak kompaktní a dá se říci tuhá? Zkuste k tomu všemu níže do mlýnku přidat 50 gramů uvařené vepřové kůže. Budete koukat 🙂
Karbanátky, samozřejmě bez kůže…
– 300g plec vepřová
– 200g žebro hovězí
– 100g vařené hovězí
– 100g cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1ks vejce
– 2PL strouhanka
– sůl, pepř, kmín, majoránka
>> Masa, cibuli a česnek semeleme na středním kotouči. Možno zaměnit za pórek 1:1 s cibulí. Smícháme s ostatními surovinami a vymícháme do kompaktní hmoty s deckou studené vody. Necháme odležet v lednici asi hodinku.
>> Tvarujeme koule a z nich placky, obalíme v trojobalu a dotvarujeme až ve strouhance. Karbanátek by měl být uprostřed tenší než na okrajích. Pak se tolik nenafoukne. Smažíme horkém sádle, ghí, nebo oleji dozlatava asi 5 minut z každé strany.
mletá masa a cibule a pórek
Bramborový salát, s majonézou z mléka…
– 250g brambory
– 100g kyselá okurka
– 100g hrášek
– 3PL majonéza
– 2PL pažitka
– sůl a pepř
>> Salátek narychlo a odlehčený. Ještě lepší bude z majonézy s kysanou smetanou 1:1. Vše jen pokrájené promícháme a necháme odležet v lednici.
>> Postup přípravy majonézy je tady. Vychucena tentokrát jen solí, pepřem a lžicí dijonské hořčice.
stará dobrá klasika
A jedna rada: protože už mám opravdu mnohonásobně vyzkoušeno, doporučuji – mléko a olej o stejné teplotě a naprosto čerstvé. Ideálně z právě otevřeného balení. V opačném případě dík mléku už se mi 4x stalo že prostě nezhoustla!
takto byly moc dobré, ale skvělé studené druhý den…
Dobrou chuť přeji.
MDMP
Já ty tvoje písánky nesmím číst hladová!
Klasický karboš s bramborovým salátem jsem neměla ani nepamatuju, fakt. A teď na to koukám, slintám jako pavlovův čokl a …prostě totok musím vbrzku udělat.
Jinak k mléčné majonéze. Už nedělám jinou, je fantastická!!! Akorát dělám z poloviční dávky, protože s chlopkem to nejsme schopni sežrat a pak to tak smutně osychá v lednici. Já se musím s těmahle dobrotama krotit, bo jinak bych dostala zdupec od kardiologa. 🙁
1/ a kdo jo? Já už to znám jen z těch nestrašnějších (co si budem povídat, pro nás nejlepších) bufáčů které mizí.
2/ MM dělám stále v tomto podání i množství páč ji udám spolubydlovi a tak a jinak.
3/ chápu, páč i mně dostali parchanti doktorký. Přiznávám, babička měla pravdu: co nevím, to mi není. A dokavaď sem nešel za doktorama, nic mi nebylo. Hmm, začalo to jenom blbou chřipkou…
PS: nezapoměň, že to vše se nechá rádo upravit do zdravé verze – libové maso, jogurt…stále stejná kvalita!