Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Karbanátky postaru a bramborový salát

Karbanátky postaru a bramborový salát05V poslední době mám neustálou chuť na klasický karbanátek smažený v trojobalu. A jak se zdá, tuto sdílím společně s kolegou. Takže je čas konečně si je připravit a to tak, jak bylo odnepaměti zvykem u nás doma a u babičky. Tedy s kouskem vařeného hovězího masa. Mimochodem napadlo vás někdy jak to dělají výrobci že jejich sekaná koupená v uzenářství je tak kompaktní a dá se říci tuhá? Zkuste k tomu všemu níže do mlýnku přidat 50 gramů uvařené vepřové kůže. Budete koukat 🙂

 

Karbanátky, samozřejmě bez kůže…

– 300g plec vepřová
– 200g žebro hovězí
– 100g vařené hovězí
– 100g cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1ks vejce
– 2PL strouhanka
– sůl, pepř, kmín, majoránka

 

>> Masa, cibuli a česnek semeleme na středním kotouči. Možno zaměnit za pórek 1:1 s cibulí. Smícháme s ostatními surovinami a vymícháme do kompaktní hmoty s deckou studené vody. Necháme odležet v lednici asi hodinku.

>> Tvarujeme koule a z nich placky, obalíme v trojobalu a dotvarujeme až ve strouhance. Karbanátek by měl být uprostřed tenší než na okrajích. Pak se tolik nenafoukne. Smažíme horkém sádle, ghí, nebo oleji dozlatava asi 5 minut z každé strany.

 

mletá masa a cibule a pórek

mleté - hovězí,vepřové,v.hovězí

 

Bramborový salát, s majonézou z mléka…

– 250g brambory
– 100g kyselá okurka
– 100g hrášek
– 3PL majonéza
– 2PL pažitka
– sůl a pepř

 

>> Salátek narychlo a odlehčený. Ještě lepší bude z majonézy s kysanou smetanou 1:1. Vše jen pokrájené promícháme a necháme odležet v lednici.

>> Postup přípravy majonézy je tady. Vychucena tentokrát jen solí, pepřem a lžicí dijonské hořčice.

 

stará dobrá klasika

Karbanátky postaru a bramborový salát02

 

A jedna rada: protože už mám opravdu mnohonásobně vyzkoušeno, doporučuji – mléko a olej o stejné teplotě a naprosto čerstvé. Ideálně z právě otevřeného balení. V opačném případě dík mléku už se mi 4x stalo že prostě nezhoustla!

 

takto byly moc dobré, ale skvělé studené druhý den…

Karbanátky postaru a bramborový salát04

 

Dobrou chuť přeji.

 

MDMP

Sdílejte...

3 Responses to “Karbanátky postaru a bramborový salát”

  • Hannah12 says:

    Já ty tvoje písánky nesmím číst hladová!
    Klasický karboš s bramborovým salátem jsem neměla ani nepamatuju, fakt. A teď na to koukám, slintám jako pavlovův čokl a …prostě totok musím vbrzku udělat.
    Jinak k mléčné majonéze. Už nedělám jinou, je fantastická!!! Akorát dělám z poloviční dávky, protože s chlopkem to nejsme schopni sežrat a pak to tak smutně osychá v lednici. Já se musím s těmahle dobrotama krotit, bo jinak bych dostala zdupec od kardiologa. 🙁

    • Moje Dobroty says:

      1/ a kdo jo? Já už to znám jen z těch nestrašnějších (co si budem povídat, pro nás nejlepších) bufáčů které mizí.
      2/ MM dělám stále v tomto podání i množství páč ji udám spolubydlovi a tak a jinak.
      3/ chápu, páč i mně dostali parchanti doktorký. Přiznávám, babička měla pravdu: co nevím, to mi není. A dokavaď sem nešel za doktorama, nic mi nebylo. Hmm, začalo to jenom blbou chřipkou…
      PS: nezapoměň, že to vše se nechá rádo upravit do zdravé verze – libové maso, jogurt…stále stejná kvalita!

Komentáře