Kari z líček a jehněčího
Měl jsem v lednici kousek líček od posledně, neb jsem si odložil na další úpravu a také jehněčí krk. Náhodou jsem u číňanů v prodejně kousek od svého bydliště objevil curry pastu, kterou ještě neznám. A protože byla cena velmi příznivá (55,- Kč), vyzkoušel jsem následující…
Na tři porce
– 200g hovězích líček
– 200g masa z jehněčího krku
– 1ks střední cibule
– 1ks stroužek česneku
– 1PL pasty Mae Ploy
– 300ml hovězího vývaru
– 1PL mouky hladké
– 1dl kokosové mléko
– 8-10ks žampionů, nebo sušené Jidášovo ucho
– Hrst natě koriandru
– Sůl a pepř
Jak na to
Jako každá curry pasta. Na olivovém oleji jsem zpěnil cibuli na plátky pokrájenou a taky stroužek česneku nadrobno posekaný. Přidal pastu (jen asi kousek velikosti vlašského ořechu) a rozmíchal v tuku s cibulí a česnekem.
Po třech minutách maso na kostky, solené a pepřené, v mouce obalené a restovat pomalu asi 5 minut. Zalít horkým vývarem a pod poklicí dusit doměkka na nejmenším plameni.
Po asi dvou hodinách jsem přidal deci kokosového mléka, na silnější plátky pokrájené žampiony (jidášovo ucho by tomuto pokrmu také velmi slušelo) a nechal pod poklicí ještě deset minut. Vmíchal hrst koriandru a po chvíli odležení (jen než se udělá rýže) s touto podával. Velice pikantní. Jakékoliv další dochucení naprosto odpadá.
Rady
– Pasta Mae Ploy červená je neskutečně pálivá. Opravdu opatrně s množstvím. Je ale také velmi jemná ve své konzistenci. Na rozdíl od například Patak’s Vindaloo v ní není cítit hrubé kousky koření, což já velmi oceňuji.
– Kokosové mléko je u nás velmi snadno dostupné, ovšem pouze v minimálně 350ml konzervách. Já si jednu rozleju do tří plastových krabiček a dám zamrazit. Na toto karí mi stačila právě ta jedna třetina.
– Tentokrát jsem zapoměl. Tomuto jídlu by seděla i lžíce či dvě rybí omáčky, na kterou jsem si vzpoměl až ke konci a to není ono. Pěkně do základu na právě restované maso přidat!
PS: mám ještě připravenou od stejného výrobce žlutou pastu “Yellow Curry”. Už ji vidím na kuřecím, či krůtím masíčku
[fb_like]