Karotkový krém s medem, zázvorem a dýňovým máslem
Po nedávném pokusu uvařit pórkovou polévku pouze z vody jsem se i přes pochvalu kolegyně vrátil k použití kvalitního kuřecího vývaru. Nebudu nikomu zbytečně vnucovat jeho používání. Mně prostě vyhovuje a tak…
Jde to s ním i bez něj.
Karotkový krém je polévka sluníčková
Potřebujeme
400g karotka očištěná
1,5l vývar nebo voda
1PL olivový olej
1PL dýňové máslo
2čl med
2čl zázvor čerstvý
3PL jíška
větvička libečku a citron
sůl a pepř
Co s tím
>> 400 gramů oloupané a pokrájené karotky pomalu restujeme na oleji asi deset minut. Ochutíme medem a dvěma lžičkami posekaného zázvoru.
>> Do studeného vývaru přidáme libeček a přivedeme k varu. Vsypeme karotku a pod poklicí pomalu vaříme asi 10 minut. Zhustíme jíškou a necháme dalších 15 minut probublávat.
>> Odstraníme libeček a rozmixujeme dohladka. Přidáme dýňové máslo a ještě chvíli vaříme.
Tu bylinku tam nenechávám pouze proto, že nechci mít polévku zelenou. Samozřejmě že místo másla můžeme už na začátku přidat prostě kus dýně.
>> Přepasírujeme, dochutíme solí a pepřem, několika kapkami limetky či citronu a podáváme. Samostatně, s kousky jen lehce povařené a předem orestované karotky, dýně, krutony, nebo s kuřecími či slaninovými chipsy. Nebo s praženými dýňovými semínky.
Kuřecí a slaninový chips není nic jiného než tenký plátek například anglické slaniny nebo kuřecích prsíček opečený dokřupava. Samozřejmě dokonalá bude pravá anglická jako je Streaky Bacon.
karotka je prostě krásná
polévka z ní jemná a moc chutná
Někdo přidává hned zpočátku brambory. Mně to až tak moc nevyhovuje. Jsou vůči mrkvičce jaksi kontraproduktivní – zbytečně mění chuť.
MDPM
Jednou jsem, myslím, už karotkovou polévku vařila, ale doma bez úspěchu. Teď ji zkusím podle tebe a uvidíme, jestli to nebylo špatným receptem 😉
Má to specifickou chuť tak těžko říct. Fakt je každému nechutná a já ji taky nemusím denně.