Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Karotkový krém s medem, zázvorem a dýňovým máslem

Karotkový krém s medem, zázvorem a dýňovým máslemPo nedávném pokusu uvařit pórkovou polévku pouze z vody jsem se i přes pochvalu kolegyně vrátil k použití kvalitního kuřecího vývaru. Nebudu nikomu zbytečně vnucovat jeho používání. Mně prostě vyhovuje a tak…

Jde to s ním i bez něj.

 

 

 

Karotkový krém je polévka sluníčková

 

Potřebujeme

 

400g karotka očištěná

1,5l vývar nebo voda

1PL olivový olej

1PL dýňové máslo

2čl med

2čl zázvor čerstvý

3PL jíška

větvička libečku a citron

sůl a pepř

 

 

Co s tím

 

>> 400 gramů oloupané a pokrájené karotky pomalu restujeme na oleji asi deset minut. Ochutíme medem a dvěma lžičkami posekaného zázvoru.

>> Do studeného vývaru přidáme libeček a přivedeme k varu. Vsypeme karotku a pod poklicí pomalu vaříme asi 10 minut. Zhustíme jíškou a necháme dalších 15 minut probublávat.

>> Odstraníme libeček a rozmixujeme dohladka. Přidáme dýňové máslo a ještě chvíli vaříme.

 

Tu bylinku tam nenechávám pouze proto, že nechci mít polévku zelenou. Samozřejmě že místo másla můžeme už na začátku přidat prostě kus dýně.

 

>> Přepasírujeme, dochutíme solí a pepřem, několika kapkami limetky či citronu a podáváme. Samostatně, s kousky jen lehce povařené a předem orestované karotky, dýně, krutony, nebo s kuřecími či slaninovými chipsy. Nebo s praženými dýňovými semínky.

 

Kuřecí a slaninový chips není nic jiného než tenký plátek například anglické slaniny nebo kuřecích prsíček opečený dokřupava. Samozřejmě dokonalá bude pravá anglická jako je Streaky Bacon.

 

karotka je prostě krásná

karotka krájená

 

polévka z ní jemná a moc chutná

Karotkový krém s medem, zázvorem a dýňovým máslem01

 

Někdo přidává hned zpočátku brambory. Mně to až tak moc nevyhovuje. Jsou vůči mrkvičce jaksi kontraproduktivní – zbytečně mění chuť.

 

MDPM

 

Sdílejte...

2 Responses to “Karotkový krém s medem, zázvorem a dýňovým máslem”

  • Petra C. says:

    Jednou jsem, myslím, už karotkovou polévku vařila, ale doma bez úspěchu. Teď ji zkusím podle tebe a uvidíme, jestli to nebylo špatným receptem 😉

Komentáře