Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kaťák, neboli katův šleh

kaťák pivrnec_328x328 Tohle peklo komunistické restaurace za které bych nikdy nikde a nikomu neplatil, si občas rád udělám doma. S domácími hranolky a tatarkou je to prostě super oběd. Stejně tak s rýží, nebo těstovinami. Nepokouším se tvrdit, že tento recept je ten zaručeně pravý, stejně jako bych to tvrzení nikomu nevěřil. Jde totiž o postup natolik tvárný, že prostě žádný originál není. Pro mne je kaťák primárně z devíti ingrediencí.

 

 

 

 

 

Na dvě porce potřebujeme

– 250g maso /kuřecí, krůtí, vepřové, králičí/

– 1PL kečup

– 1čl hořčice Dijonská

– 1PL olej olivový

– ½ks cibule

– Vývar

– 1ks chilli paprička

– 1ks stroužek česneku

– 1ks kyselá okurka

– 2PL víno bílé

– Sůl a pepř

 

Jak na to

>> Na oleji zprudka orestujeme maso pokrájené na nudličky nebo kostky. Solíme a pepříme. Přidáme kečup, hořčici, česnek a papričku. Promícháme a zalijeme vínem a vývarem. Množství podle tuhosti masa. Já králíka dusil asi 30 minut. Kuřecí je bez poklice za 5 minut, stehenní řízky s kůží za 10. A ty vřele doporučuji. Mnohem šťavnatější než pro mne z nepochopitelných důvodů tolik oblíbená prsa bez kůže, ale to je věc názoru. Z vepřového mi to moc nejede. Je sušší.

>> Hotové jídlo zredkujeme, aby šťávy bylo jen malé množství. Ne aby v ní maso plavalo. Přidáme cibuli na plátky a nahrubo nastrouhanou okurku. Po třech minutách odstavíme z plamene a dochutíme ještě kouskem utřeného, nebo posekaného česneku a chilli.

Co dodat. Na obrázku je polovina toho co jsem si připravil a během 30.minut zlikvidoval i druhou půlku s rýží. Samozřejmě a jedině jasmínovou. Mňam!

kaťák

 

Inspirace

Kuchařská pohotovost

 

Málem bych zapoměl. Výborný je v bramboráku s olomouckými syrečky.

Sdílejte...

3 Responses to “Kaťák, neboli katův šleh”

Komentáře