Kaťák, neboli katův šleh
Tohle peklo komunistické restaurace za které bych nikdy nikde a nikomu neplatil, si občas rád udělám doma. S domácími hranolky a tatarkou je to prostě super oběd. Stejně tak s rýží, nebo těstovinami. Nepokouším se tvrdit, že tento recept je ten zaručeně pravý, stejně jako bych to tvrzení nikomu nevěřil. Jde totiž o postup natolik tvárný, že prostě žádný originál není. Pro mne je kaťák primárně z devíti ingrediencí.
Na dvě porce potřebujeme
– 250g maso /kuřecí, krůtí, vepřové, králičí/
– 1PL kečup
– 1čl hořčice Dijonská
– 1PL olej olivový
– ½ks cibule
– Vývar
– 1ks chilli paprička
– 1ks stroužek česneku
– 1ks kyselá okurka
– 2PL víno bílé
– Sůl a pepř
Jak na to
>> Na oleji zprudka orestujeme maso pokrájené na nudličky nebo kostky. Solíme a pepříme. Přidáme kečup, hořčici, česnek a papričku. Promícháme a zalijeme vínem a vývarem. Množství podle tuhosti masa. Já králíka dusil asi 30 minut. Kuřecí je bez poklice za 5 minut, stehenní řízky s kůží za 10. A ty vřele doporučuji. Mnohem šťavnatější než pro mne z nepochopitelných důvodů tolik oblíbená prsa bez kůže, ale to je věc názoru. Z vepřového mi to moc nejede. Je sušší.
>> Hotové jídlo zredkujeme, aby šťávy bylo jen malé množství. Ne aby v ní maso plavalo. Přidáme cibuli na plátky a nahrubo nastrouhanou okurku. Po třech minutách odstavíme z plamene a dochutíme ještě kouskem utřeného, nebo posekaného česneku a chilli.
Co dodat. Na obrázku je polovina toho co jsem si připravil a během 30.minut zlikvidoval i druhou půlku s rýží. Samozřejmě a jedině jasmínovou. Mňam!
Inspirace
Málem bych zapoměl. Výborný je v bramboráku s olomouckými syrečky.
Tak včera kaťák podle tvého receptu měl úspěch 😉
To mne těší…děkuju…