Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Katův šleh – kaťáček z vepřového

16-kaťák s rejží v práciKlasika komunistické restaurace a dodnes má oblíbená dobrota. Ať si Pohlreich i jiní říkají co chtějí. A protože tady ne poprvé, dnes bez zbytečného vysvětlování. Prostě další varianta s rozkošnými sterilovanými mini žampióny a obrázkovým návodem. Mně se prostě ty fotoromány děsně líbí. Co ty na to paní Petro?

Každopádně, u mne doma je toto jídlo vždy kombinací dvou faktů: zbylo něco z úpravy většího kusu masa a budu v práci 2-4 dny od rána do večera. Jasný spouštěč i jistota. Nebudu totiž muset například o víkendu shánět kdoví co jako moji kolegové. Tak tedy…

 

 

Katův šleh

Suroviny – cibule a okurky jsou bez podmínečné, kapie a česnek skoro také, žampiony volba…

01-zeleninka do masa

 

Pánev – suchou rozehřejeme…

02-pánev

 

Tuk – tentokráte přepuštěné máslo, Ghí. A trochu olivového oleje…

03-přepuštěné máslo

 

Maso – vepřová krkovička od kotlety dnes. Nejlepší jsem si připravil z králíka. Fakticky ale následujícím způsobem můžeme upravit v podstatě jakékoliv maso…

04-maso odkrojky z krkovičky

 

Příprava – maso orestujeme. Tak dlouho, aby se uzavřelo a nepouštělo šťávu…

05-první restování

 

Vychucení – tady stačí sůl, pepř, hořčice a chilli…

06-vychucení chilli hořčice

 

Restování, dušení – to je někdy dilema. Opravdu libové maso stačí orestovat. Krkovička ale obsahuje žvejkací kousky. Já to tedy zaleju horkou vodou a pod poklicí podusím do měkka…

07-promícháno voda dušení

 

Hotový základ – pak necháme poslední zbytky tekutiny odpařit a znovu orestujeme…

08-dušeno restováno

 

Kompletace – přidáme pokrájenou zeleninu…

09-plus zelenina

 

Promíchat – prohřejeme dosti zprudka…

10-zelenina a promíchat

 

Omáčka – a tady další dilema. Nyní je na řadě kečup. Já ale raději používám nějakou hotovou omáčku. A ta se v mé lednici najde často. Z dušeného hovězího s trochou rajčatového pyré je nejlepší…

11-plus omáčka

 

Dokončení – opět promícháme a necháme jen několik minut vařit…

12-omáčka a promíchat

 

Vylepšení – nakonec, na poslední minutu přidáme hrst zelených bylinek podle chuti a možností…

13-hrst zeleného

 

Hotovo – odstavíme a necháme chvíli odpočinout. Protože žádné teplé jídlo není dobré ihned po odstavení…

14-hotovo a servis

 

Šichta servis – no, a takhle si to pak ohřívám v práci. Protože s rejží, tak zásadně hůlkama. Přes to vlak nejede…

15-kaťák s rejží v práci

 

Katův šleh. Tady obzvláště platí, že sto lidí rovná se sto chutí. Rodiče, hlavě matka toto dělali úplně jinak. Bez té omáčky a příliš tučné. To ovšem mělo svůj význam. Jedli jsme s chlebem a ten, namáčený do šťávy byl dokonalý.

Nikdy nezapomenu jak máti, při přestavbě jejich koupelny, když jsme s tátu makali, prohlásila: “Připravím vám to k večeři. Z koňského masa.” No to mne málem trefilo. Já koně nejím! Jenže ona někde sehnala svíčkovou. Nerad to přiznávám, ale bylo to úžasné jídlo. To maso jsem pak jedl ještě dvakrát. Nyní ani omylem. Každá zkušenost se ale počítá.

 

Vyzkoušejte tento návod a já vám přeji dobré chutnání.

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Katův šleh - kaťáček z vepřového
Datum vystavení
Hodnocení
31star1star1stargraygray Based on 10 Review(s)

3 Responses to “Katův šleh – kaťáček z vepřového”

  • Petra says:

    Nevím, která paní Petra 😀 Ale mně se tento recept od tebe líbil už kdysi a dělala jsem ho. Díky, že jsi mi to připomenul 😉 Jen ty žampióny vynechám – manžel nejí houby. A sterilované by možná nejedla ani dcera. A budu muset vzít zavděk tím kečupem, ať si v tomto případě Pohlreich říká, co chce. Vlastní zbylá omáčka se u mě v lednici nenachází nikdy 😛

    • Moje Dobroty says:

      Tož tak je to dobré. Dotyčná paní Petra se ozvala tak jak jsem čekal 😀
      Obrázkové recepty jsou tvé oblíbené pokud vím, tak jsem to vzal pěkně v řadě.
      Když nezbývá omáčka a ani vývar, doporučuji vodu a kečup. Dpbré je ale napřed cáknout trochu vína. To dělá divy. A nebo po asijsku – po lžíci sojovky, rybí a rýžového vína (octa).

  • michal zítek says:

    do svejch koní a psů bych taky nešel,ale cizí klidně,maso jako maso.

Komentáře