Kazí se vám jídlo?
Toto téma mne napadlo, když jsem si opět přečetl jednu z mnoha poznámek jimiž oplývají diskuze okolo přípravy vánočního bramborového salátu. A protože se objevila i u mého receptu, tak tady něco málo z názoru jak to vidím já. A pěkně od boku. V tramvaji cestou na farmářský trh.
Kazí se vám jídlo?
Mně totiž ne. Tedy většinou. Pokud na něco nezapomenu v lednici. Nejdříve ale k tomu bramborovému salátu. Dvě nejčastější poznámky které vídám, týkají se hrášku, ano či ne, cibule, ano, ne, pokud ano, syrovou, spařenou, smaženou?
Za mne jednoznačně jasno. Odjakživa, tedy přesněji od chvíle kdy jsem začal vařit sám, cibuli dávám, syrovou, jemně krájenou. Jen občas, výjimečně, experimentuji. Ale ta syrová je základ. Mimochodem letos bude červená. A fenykl k tomu.
Názor z pléna
Pakliže do bramborového salátu použijeme cibuli syrovou, tento nám zkysne, nebo zkvasí. Takže co? Raději tam nedáme žádnou. Jako nic proti tomu. Když nechutná.
Názor můj
Tohleto je největší blbost, jakou někdo o bramborovém salátu může vyslovit. Ten názor je tak hloupý, jak rozšířený. A tak rozšířený, že už nedokážu oponovat. Páč furt někdo něco.
Ze života, z praxe
Moje babička a s ní děda, moje druhá babička a s ní děda, moji rodiče, moje sestra, já. My všichni v rámci rodinné tradice dáváme do salátu cibuli, nebo šalotku. Syrovou. Mně se nikdy nezkazil. Jim také ne. Popravdě to vlastně nestihne. A abych to vzal pěkně z gruntu, napsal jsem moje sestra. Ale já mám sestry dvě. Takže?
Ano, je to tak. Jedna z nich cibuli nedává. Proč, ptám se? "Protože se to zkazí". A kolikrát se ti to stalo? "Nikdy". Hmm, takže tradiční “jedna paní povídala”. Omluvou mé sestře budiž fakt, že je sice mlsná kočka, ale vaří jen proto, že musí. A to bohužel znamená, že nezkoumá. Neví. A hop na špek…
Proč se zkazí bramborový salát a jak to vypadá
1/ Nejčastějším důvodem bude nedodržení hygieny v kuchyni. Mně se to opravdu nestalo u salátu nikdy. A to i majonézu dělám domácí, ze syrových vajíček. A salát, když se nesní, mám i 5 dnů v lednici.
2/ Salát má tendenci zkysnout, nebo zkvasit. Je to vlastně stejné, jen kvašení je v tomto případě už docela pokročilý proces. Zatímco zkyslý salát po vyjmutí z lednice ani nemusíte poznat. To až začne teplat.
3/ Nejčastěji ale může žluknout. A to je zajímavost. Jak jsem zjistil, většinou lidi ani neví jak ten stav vypadá. A přitom souvisí s tendencí v zimě ukládat potraviny za okno, na balkón. Když je lednice “vánočně” narvaná k prasknutí.
Ano, nejčastější způsob jak zkazit vlastní výtvor, jídlo, je nesmyslné uskladnění. Plná lednička, za oknem chladno. Takže šup s tím ven. Jenže! Ten chlad nemusí být dostatečný a vzduch, společně s prachem, udělají své. Klidně za den. Přesněji, ještě společně s tukem. To je ta nebezpečná trojice. Takže jak to dělám já? Když už ven, tak v několika nádobách. Naplněných co jen pojmou. A dobře uzavřených. Jak říkala sestra, ideálně ještě zatažených do potravinářské fólie.
Takže co? Takže jezte cibuli. Je zdravá. A klíďo píďo ve vánočním bramborovém salátu. MDMP