Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Ketchup nebo BBQ sauce..??..

01-bbq omáčka namísto kečupuPro mne prostě česky kečup. Ale je to jiné, snadné a dobré. Přesněji řečeno mnohem lepší než ty emulze z marketu. Přitom natolik snadné, že jej zvládne každý jen z několika málo surovin naprosto běžně dostupných v každém obchodě. Chcete li diskutovat nad výhodností čerstvých rajčat oproti těm konzervovaným nemám nic proti. Jenže když teď ještě ta letní nejsou, je podle mého názoru rozhodně lepší použít ta z plechovky. Pokud si správně vyberete, budou jednoznačně chutnější. A ještě dvě podstatnosti. Lečo z Lidlu. Je natolik zajímavé, že se prostě vyplatí. Jak cenou, tak kvalitou. Další rozměr chuti oproti čerstvým paprikám. No a nastavování. Nemám rád ty recepty kde se ohání například maminy na mimibazaru zdravou cuketou a škrobem na zahuštění. Ten můj kečup je dostatečně hustý i bez škrobu. A cuketa? Sama o sobě fajn, ale tady? K čemu? Náhražka bez chuti a významu.

  

Ketchup nebo BBQ sauce..??..

 

Suroviny

– 400g krájená rajčata
– 200g papriky v omáčce
– 100g cibule
– 1ks chilli paprička
– 2ks stroužek česneku
– 2PL cukr, med
– 1PL jablečný ocet
– skořice, hřebíček, list – 1-4-1
– pepř a sůl

 

Postup

>> Rajčata a papriky jsou konzervy z Lidlu. Cibuli pokrájenou na kostičky můžeme orestovat na lžíci oleje. Ten podle chuti. Ale klidně bez něj jen s ostatními surovinami nandat do kastrolu a pomalu vařit s kořením asi 20 minut. Koření je v kusech. Kousek skořice asi 4 centimetry, hřebíčky a list. Pepře dost, mletého a soli jen špetku. Cukr nebo med podle chuti.

 

Obměny. Namísto paprik jablko, nebo do hotového rozinky lehce posekané. Mají se rády se skořicí. Taky drcené oříšky nejsou od věci, stejně jako jablko namísto rozvaření připravené jako kompot a nakonec vmíchané do hotového kečupu. No a samozřejmě opět do hotového trocha strouhaného spařeného křenu. To je opravdu parádička.

 

>> Po půlhodince varu odstraníme koření. To je trochu otrava. A vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Ne úplně dohladka. Maličko hrubší struktura není od věci. Samozřejmě bez slupek z rajčat. Takže pokud použijeme čerstvá, pak spařená a loupaná. No a vše ještě velmi horké zavíčkujeme do sklenice. Takto mi klidně vydrží měsíc a po otevření týden a dva. Bez plísně!

 

Jídla s BBQ omáčkou

 

pečená žebírka – syrová peču dosti rychle na 200°C, nakonec potřu kečupem rozmíchaným s česnekovým olejem (mixovaným) a s worcesterem…

06-grilovaná žebra potíraná

 

oliheň smažená v tempuře a kysaná smetana míchaná s BBQ omáčkou a česnekem, citrónová šťáva navíc je dobrá volba…

03-oliheň v tempuře

 

domácí hranolky trochu netradičně s výpečky z vepřového kolínka a s BBQ majonézou, kalorická superbomba a kompozice pro silné povahy… 🙂

02-hranolky,výpečky z kolínka,bbq majonéza

 

tohle je skvělá parádička – masitá, žebra z farmářského trhu prodávaná ještě teplá z udírny, kyselá okurka je doslova nutnost a stejně tak výše zmíněné ochucení křenem…

01-uzená žebra pečená

 

ještě jednou v detajlu – ta okurka mi přijde opravdu nádherná…

02-uzená žebra pečená

 

a ještě znovu klasická žebra – mám je rád šťavnatá, proto začínám chápat američany s jejich přípravou předem, před grilováním, já to dělám po svém, pod poklicí je upeču, někdy, při 180°C doměkka a pak už bez ní na 220°C do červena, a potřu ještě žhavá směsí jak už jsem psal…

04-grilovaná žebra potíraná

 

Co dodat? Nezapomínejte na alkohol. Pivo nebo víno v přípravě kečupu, respektive BBQ omáčky hraje významnou roli. Nekupujte sračky. Tahle příprava zabere 40 minut v jakémkoli množství a nahradí všechny ty hnusy včetně rádoby značek typu Heinz. A ty by mi ani tolik nevadily kdyby! Kdyby to všechno nechutnalo v podstatě stejně dík různým konzervantům. K mému základnímu popisu můžete přidat nekonečné množství drobností a tím měnit výsledek k obrazu svému.

 

Tak to zkuste. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Ketchup nebo BBQ sauce..??..
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentáře