Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Kimchi >> 김치 << korejský zázrak

03Tradiční korejská specialita z fermentovaného čínského, nebo pekingského zelí. No ano, nepletu se. Jsou dva druhy a u nás to čínské neshánějte v běžném supermarketu. Nemívají ho. Každopádně i já jsem použil to běžnější, pekingské. Což je myslím vlastně správně.

Tak ten první odstavec včetně názvu jsem si připravil 25.4.2015. A od té doby stále odkládal přípravu, nutně musel něco udělat dříve, a taky měl strach. Že jako co když to nevyjde, a mám to vůbec zapotřebí, a chci to vůbec zkusit? Stačila jedna ochutnávka poměrně nepodařené napodobeniny objednané od sushitime.cz společně s několika dalšími jídly pro kolegy a bylo jasno. Jestliže to byl opravdu jen pokus o Kimchi, pak originál musí být doslova úchvatný.

 

Kimchi = korejský zázrak >> 김치

A taky se mu říká citrón pro chudé. Což by klidně mohlo platit i dnes. Že ta pikantní lehce prokvašená směs obsahuje velikou spoustu vitamínů se ví. A že vyjde laciněji než právě ty citróny nyní platí. Ty totiž stojí okolo 80,- Kč/kg. Každopádně já to připravil výhradně pro tu originální chuť, které nakonec a ve výsledku několik kapek citrónu, či ještě lépe limetky děsně sluší. A také proto, že mám opravdu rád fermentovanou, neboli kvašenou zeleninu. Kdysi dávno to začalo přípravou kysaného zelí. Nyní už čtvrtou sezónu každé léto kvašáky doplňují můj jídelníček. No a také pickles, různá prokvašená zelenina kdy červená řepa u mne hraje prim. Nedávno jsem dokonce ochutnal bramboráky z překvašených brambor. Moc zajímavé.

 

Suroviny

– 1ks pekingské zelí
– 4PL mořská sůl
– 4PL nudličky mrkve
– 4PL jarní cibulka
– 2PL strouhaný zázvor
– 2PL rybí omáčka
– 1PL chilli pasta
– 3ks stroužky česneku

 

Postup přípravy

1/ Tvary – toto video vřele doporučuji. Opravdu parádní ukázka jak na to. Ovšem také velmi originální a proto běžnému českému strávníkovi k ničemu. Bude to strašlivě ostré. Každopádně ty velké kusy ideál, pro první přípravu však doporučím spíše krájení. Já půlky napříč po asi pěti centimetrech.

2/ Solení – musím doporučit úpravu oproti běžným receptům, kdy na kilo zelí je počítáno 80-100 gramů soli. Já na cca 1200 gramů zelí použil 4 lžíce. Tedy asi 80 gramů. Postup je jednoduchý a o čase. Pokrájené zelí prosypeme a 2 hodiny průběžně promícháváme až dokonale změkne.

3/ Odsolení – je to tak. Nejdříve sůl tam a poté pryč. Takže si připravíme nádobu se studenou vodou a měkké zelí do ní bez puštěné šťávy přemístíme. Dobře promícháme a pokud byla dostatečně velká, postačí jednou. Slijeme skrz cedník na nudle například a necháme dobře odkapat.

4/ Rychlovka – toto nedoporučuji, ale lze. První solení a míchání by mělo trvat 2-8 hodin. Já to popravdě napoprvé pěkně vo… a měl hotvo za hodinu. Rád potvrzuji, že nic proti ničemu. Fungovalo to a říkal jsem si: "jestli to takoví obři jako sushitime dodávají denně, asi nemají někde vany s několik týdnů připraveným kimchi"..??..

5/ Vychucení – oproti originálu na tom videu jsem nic nevařil, nepoužil rýžovou mouku. K vycezenému zelí přidáme kousky pokrájené mladé cibulky a julienne z mrkve. Po těch uvedených čtyřech pořádně vrchovatých lžicích. A dále pak opravdu vychucovadlo…

6/ Koření – do mixéru si dáme posekaný kus čerstvého oloupaného zázvoru. Asi tak ty dvě vrchovaté lžíce. K tomu jednu lžíci posekaných papriček a tady volte dle vlastní chuti. Chilli je spousta druhů a každá jiná. Dále česnek. 3, ale i 5 kousků. No a rybí omáčka. Tady začíná veliké dilema. 1 nebo 2 PL???

7/ Naložení – Rozmixované do spíše hrubé struktury vmícháme vše do zelí s mrkví a cibulkou. Není od věci do mixéru přidat ještě lžíci pokrájené cibule. Běžné, žluté. Prostě klasické. Vše to dobře promícháme a natlačíme do nádoby. Ne příliš. Spíše jen seskládáme a trochu přitlačíme.

8/ Uložení – Co se nádoby týče, já použil rovnou plast. Z ikea a přesně tuto. Přišlo mi naprosto zbytečné blbnout se sklem a lahví. Tyhle nádoby jsou super. Takže odložíme v běžné větrané kuchyni na minimálně 48 hodin. Mně ale výsledek vyhovoval až po 72. Tedy třetí den. Pak už do lednice.

 

Rybí omáčka? To je vážně otázka. Děsně páchne a i když ji miluju pro teplé úpravy, tady jsem na vážkách. Na toto množství salátu by v originálu použili klidně těch lžic pět. Já měl první dva dny pocit, že i dvě jsou moc. Pak ale, po prokvašení už to bylo úplně jiné. Přesto ale doporučuji, začněte jen s jednou pokud tu věc nemáte opravdu moc rádi. Nebude to to vono, ale nic se nestane. Prostě pokus první a věřím, že jeden z mnoha.

 

Obrázky

– první – jak vidíte, není to žádná sláva. Koupil jsem pekingské zelí v tesco a zabalené do fólie. Nic moc na pohled a zelená barva protě není…

01

 

– druhý – příprava na pastu. Zázvor, česnek, chilli. Do mixéru plus ta rybí omáčka. A klidně trošku vody, aby se lépe mixovalo…

03

 

– třetí – solené a propláchnuté zelí, mrkev a cibulka, chilli pasta. Promícháme…

05

 

– čtvrtý – lehce zatlačíme do nádobky a v pokojové teplotě ponecháme 48-72 hodin. Pak už do lednice…

06

 

– pátý – servis, tohleto po 72. hodinách a skvělé. Večer chlazené z lednice a na to jsem kousek po kousku chodil průběžně celou noc. Dokonalost…

01

 

– šestý – a tady už oběd, kuřecí steak, slanina, smažené brambory a kimchi…

02

 

– sedmý – zatímco na obrázku výše je kimchi po nějakých 52. hodinách a narychlo, tady uuž parádní a dokonalý výsledek. Z lednice, 96 hodin vyzrálý a strašně, opravdu strašně dobrý…

03

 

Kimchi >> 김치

To není jen tak salát. Jen něco k něčemu, nebo samostatný oběd. Kimchi je velmi výraný v chuti a pro českého strávníka, jemně řečeno, neobvyklý. Každopádně, v asii je tento pokrm ohromně rozšířený a většinou podávaný jako součást celé kombinace jídel. Není vůbec od věci zakousnout kosek před jídlem v rámci předkrmu, nebo, jak je nyní moderní říkat, amuse bouche. Stejně jako naložit si do misky rýži, dušené maso, smaženou krevetu a na to kimchi. No a nakonec i moderna funguje. Tady ten korejský hot dog mne přesvědčil a k první přípravě dokopal zcela nekompromisně.

 

Jak to celé charakterizovat? Od začátku a dokud neprokvasí je ten salát i pro mne skoro nepřijatelný. Hlavně dík rybí omáčce. Po prokvašení a vychlazený je velmi pikantní jak dík kořenění, tak tomu kvasu. Ohromně osvěžující, stejně jako v chuti doslova brutální. Hodně kyselý a dokonale křupavý. Tohle nejsou kvašáky a kysané zelí. To je Kimchi..!!..

 

Tedy Kimchi budiž od nynějška jednou provždy součástí mého jídelníčku. Trošku trhá hubu, ale je dokonalé jak v chuti, tak prospěšnosti zdraví. Jsem opravdu nadšen a jednoznačně chystám obměny. MDMP

 

 

PS: Ještě doplnění a s velikou radostí. Ta paní, Eva, která mne před rokem a půl na toto chtěla ukecat, se dnes dočkala výsledku. Ochutnala a zlikvidovala dobrých 200 gramů během tří minut. Absolutní spokojenost a objednávka celé krabice, nebo chcete li várky z jednoho kusu zelí. Pro začátek. Tož tomu říkám úspěch 😀

Shrnutí
recipe image
Název
Kimchi
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Sdílejte...

Komentáře