Kimchi – ověřená verze a marináda na maso
Dík kolegovi Pavlovi a jeho požadavku na přípravu většího množství korejského salátu Kimchi, jsem si mohl ověřit už poněkolikáté, a tentokrát ve velkém, že ta příprava je nejen snadná, ale velmi spolehlivá v postupu takovém, jak jsem si jej nastavil já. Celé to vzniklo dík požadavku kohosi jménem Evička a potřebě rovnou pěti kilogramů té dobroty. No tak to jsem rovnou zamítnul, páč nebyla odvaha riskovat a prostě nakoupil tak nějak od oka. Výsledkem ale byly tak jako tak kila tři a půl k tomu. Což ze dvou třetin zaplnilo můj pětilitr. Tedy pětilitrovou kvasnou nádobu. Takže co? No? No příště klíďo píďo pět kilo.
Kimchi
Suroviny na salát
– 3kg zelí pekingské
– 400g mrkev
– 4PL sůl mořská
Suroviny na pastu
– 160g cibule
– 80g zázvor
– 1PL chilli pasta
– 2PL rybí omáčka
– 3ks stroužky česneku
Kimchi – postup
A rovnou přiznávám, dost zjednodušený. Berte nebo nechte být. Originál to není, ovšem výsledek parádní. Tak co. Povšimněte si, tentokrát jde popis jak to dělám já. Vy nemusíte. Ovše podotýkám, Pavel i Evička byli náramně spokojeni. A to i přes fakt, že ta zmíněná zná korejský originál.
1/ Zelí bez patek a vrchních listů přepůlím a krájím napříč na pruhy o šířce 3-5 centimetrů. K tomu mrkev, krouhám na julienne nudličky V krouhačem. Všechno to sesypu do dřezu, pořádně umytého a spláchnutého horkou vodou. Zasypu solí a průběžně promíchávám půl hodiny.
2/ To byly první tři položky. Vše ostatní posekám, sesypu a sliju do kutru tyčového mixéru a rozmělním na hrubší kaši. Doporučuji připravit si klidně dvojitou dávku. Vono je to totiž děsně dobré jako marináda na maso. Takže si případně část odložím a potřebné množství vmíchám do zelí s mrkví.
3/ No a všechno to rozumně udusám do zeláku, kvašáku, kvasné nádoby, baňoku, či jak se ještě té věci vlastně říká. Rozumně znamená dost, ale ne příliš. Silně stlačené to nevykvasí vůbec, nebo až za dýl. Uzavřu a šoupnu někam blízko radiátoru topení, pokud je to v zimě.
4/ Čas, tak ten je relativní. Mělo by to kvasit za dva dny a ten třetí opravdu tak, že to poznáte. Tak tady splněno. Někdo říká že jedlé je to právě po třech dnech. Tak tady nesplněno a pěkná blbost. Hlavně když je toho více. Podle mne ideál přesně 5 dnů, nebo přesněji 120 hodin. Tady opět splněno a podle mne ideál.
5/ V této fázi doporučuji silně stlačit do sklenic a odložit uzavřené do lednice. Proces kvašení se zastaví, ovšem dozrávat to bude dál. Zbude dost silné kvasné šťávy. Její použití je na vás. Klidně toho můžete denně pro zdraví decku vypít, ale dá se použít i na vaření. Polévka Máčánka budiž velmi specifickým příkladem.
Kimchi – výsledek
Já jsem spokojen. Evička je spokojena. Pavel je spokojen. Každý z nás to rád jinak ostré. Já bych maličko přidal. Evička hodně. Pavel tvrdí, že je to akorát. A kolik že je akorát? No to je právě na vás. Víte, měli by jste použít originální papričkové floky. No jenže, vono se to blbě shání. Teda ne tady v Praze. Ale hodně blbě i tady v malém. Nakonec, vono to je vostrý jako sviň. Fakt moc. Takže u mne zbytečná investice. Namísto ní si zajdu k číňanům, do restaurace za rohem tam co bydlím. A koupím jejich domácí papričkovou pastu. Je ideální, pálí taky děsně, ale je jí sotva 150 gramů za tři pětky.
Poznámka
Když nedáte floky, není barva. Není to červený. A to je jediná opravdu chyba. Ale co. Dohánět to nehodlám. Chuťově ideál pro evropana a zdraví plný kýbl. Doslova. Páč v takovém jednom malém jsem to nesl Pavlovi do práce. A jak píšu na začátku. Ověřená verze. Tak hurá do toho. Zbytek obrázků je na facebooku.
Pasta jako marináda
Stačí přidat citrónovou šťávu, římský kmín, olivový olej. Maso v tomto marinované je děsně dobré na grilu a křidélka z kuřete jak jsem si je takto připravil, byla asi nejlepší, jaká jsem kdy ochutnal. Příprava do lednice na 5 dnů, pod grilem 12 centimetrů (druhá pozice shora), 220° C, 15 minut. Jako první obrázek jsou marinovaná prsíčka na roštu. Taky skvělá. A vždy s Kimchi salátem.
MDMP
PS: no a je to tady, ani jsem nestihnul dopsat, a už mám objednávku na dalších pět kilo :O