Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kližka na smetaně? Jde to!

Kližka na smetaně01 Je fantastická a pro milovníka, jak já říkám „soplatého masa“ je to opravdu lahůdka náramná. Samozřejmě to chce kližku hezkou, správně ukrojenou. Ta pak, na rozdíl od kýty a všeobecně oblíbené falešné svíčkové nepotřebuje žádné špikování slaninou či jiné úpravy. Jen bych ji nedusil vcelku.

Na doporučení kamarádky a po ochutnání její verze svíčkové na smetaně jsem zvolil suroviny a postup mírně pozměněný od toho mého a výsledek byl…už u něj zůstanu.

 

 

Na 5 porcí potřebujeme

– 1kg hovězí kližky

– 1-2PL sádla (oleje)

– 100g mrkve (1ks střední)

– 100g celeru

– 100g cibule

– 1ks menší sklenice Halali (základ na svíčkovou)

– 5PL cukru

– 1-2PL hořčice plnotučné

– Sůl, pepř celý i mletý, nové koření, bobkový ist

– Voda nebo vývar

– 3PL hladké mouky

– Máslo, citron, šlehačka

 

Jak na to

>> Maso pokrájíme na kousky (silnější malé plátky) asi po 150g. Solíme a pepříme, obalíme v mouce a opečeme na rozpáleném sádle. Odložíme a ve výpeku připravíme základ – cibuli nadrobno pokrájenou restujeme do zlatava, přidáme pokrájenou zeleninu a restujeme pomalu opět do zlatava. Přidáme po lžíci cukru a hořčice, Halali, promícháme a zalijeme horkým vývarem či vodou. Solíme a pepříme. V sítku vložíme pepř, koření a list. Vrátíme maso a v troubě při 160°C dusíme pod poklicí dle potřeby 2-3 hodiny.

>> Měké maso opět odložíme – ideálně zpět do teplé trouby. Základ na sporáku přivedeme k varu a vyhodíme z něj koření. Zahustíme dvěma lžícemi mouky a necháme pomalu provářet alespoň 30 minut. Vedle si připravíme karamel ze 4.lžic cukru a za stálého mixování tyčovým mixerem opatrně přidáme do základu. Mixujeme do hladka. Ochutíme dle potřeby solí, pepřem, hořčicí a citronem. Odstavíme z plamene a už mimo var vmixujeme ještě šlehačku. Můžeme, ale nemusíme propasírovat. Já tedy ano. Přidáme kousek studeného másla.

Výsledkem všeho toho snažení je 1,5 litru velmi výrazné omáčky.

 

Malé upozornění k citronu – opět a zase: chceme li strouhnout kousek kůry, měl by to být bio citron a jen žlutá vrstva. Jinak se dočkáme opravdu nepříjemného zklamání v podobě nahořklé chuti. Proč to zase připomínám? Použil jsem kůru sušenou z originálního balení od Vitany. Rozhodně bych netvrdil, že byla kvalitní.

 

Kližka na smetaně02

Sdílejte...

Komentáře