Klopsy z mletého masa na paprice
Tak tohle jídlo jsem nějak pozpoměl ve svých zápiscích. Nic extra. Takové lehké české vaření. Musím ale přiznat že to mám moc rád. A v domácnosti se spolubydlícím který nevaří, rád jí a není mu protivné když je to tři dny v kuse stejné jídlo prostě výhra. Za hodinku mu připravím parádní jídlo, on je velmi spokojen a já rád že mu chutná.
Jak to u nás chodí? Jano by si nikdy neřekl „uvař mi to či ono“. Jen se občas zmíní že by si dal něco pořádného. Já ho trochu vyzpovídám a jen sepíšu nákupní seznam. Pak jen s nadšením sleduji jak tento bufeťák přežívající na teplém pultu z Albertu zlikviduje dvojitou porci s dvanácti na posezení a za hodinu jde pro nášup v už relativně normálním množství. Tak trochu pračlověk – sním co je dokud to je 🙂
Klidně jsem ten recept mohl nechat odpočívat další rok. Jenomže mám dojem že fotky se tenkrát opravdu zdařily. Takže teď vám je prezentuji i se směšně snadným postupem.
Na 4 porce potřebujeme
– 500g mleté maso 1:1
– 2ks cibule /250g/
– 30g prorostlá uzená slanina
– 1l kuřecí vývar
– 1PL máslo
– 1PL mleté paprika
– 3PL jíška
– 1PL strouhanla
– 1ks vejce
– 1ks stroužek česneku
– 1,5dl smetana
– lahůdková cibulka, petrželka, feferonka
– sůl a pepř
>> Na nudličky pokrájenou slaninu vyrestujeme do křupava a škvarečky odložíme. Přidáme polovinu másla a 150g cibule na kostičky, kterou opečeme do zlatava. Přisypeme papriku a po chvilce zalijeme horkým vývarem. Ihned také zahustíme jíškou, necháme poklidně vařit a redukovat na 3/4 obahu.
>> Maso, půl napůl například hovězí pupík a vepřovou plec umeleme na středním mlýnku společně se 100g cibule a česnekem. Smícháme s vajíčkem, a přidáme po lžíci posekané petrželky, cibulky, sůl a pepř. Také škvarečky a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme si 4 koule a ty v pekáči necháme v trobě na 180C péci pod poklicí 30 minut. Zalijeme vycezenou omáčkou a dalších 20 minut pečeme. Nakonec přídáme smetanu a promíchné necháme ve vypnuté troubě odpočívat 15 minut. Zjemníme zbylým studeným máslem a podáváme.
není to nic extra a příprava snadná, přesto ale…
MDMP
Tak teď jsem, náčelníku, tak trochu v pasti…klopsy na paprice nebo dalmatské čufty? Je totéž?
Ale ono je to docela fuk, bo u nás se temu praví „kulky v rajske“ a chlopek i já naprosto milujeme tuhle dobrotu. 🙂
Někdy to dělám tak jako Ty s omáčkou paprikovou a se smetanou, jindy zas spáchám takovou mačku, která jde spíš do rajské, obě varianty chutnají fajnově.
Ovšem jednu vychytávku v Tvém receptu nacházím a to jsou ty škvarečky do masa, to zní velmi lákavě.
Jo a jinak u nás pojídáme buď s rýží nebo špagetama.
I u nás to chodí přibližně stejně jako u Tebe, navařím toho vždycky jako pro armádu a nemáme problém to jíst dva dny po sobě. 🙂
Ale to mne těší věčná školačko kuchařská.
Klopsy, kulky, koule, polpety…na to prdí ondatra. Já to taky dycky nazvu podle nálady. Často je právě pro Jana dělám jako klasickou svíčkovou. Dík tomu mletému masu je hrozně rychle připravená a poněkud slabší v chuti. To nám ale vůbec nevadí. obzvláště jemu, páč do všeho narve magi 😀