Kmínová polévka s vajíčkem a karotkou
Je opravdu zajímavé jaké maličkosti dokáží zkazit chuť tak jednoduché polévky jako je tato. Nejdříve jíška. Nic proti ní obecně, ale tady spíše na škodu. Ta chuť na tuku pražené mouky je prostě natolik výrazná, že přerazí i kmín. O tom ostatním ani nemluvím. Asi příště zůstanu jen u zákletky. A druhá věc je květák. Nedávno jsem poznamenal jak hloupé je přidat do připravovaného vývaru kousek této jinak skvělé zeleniny. Velmi hloupé. Tři litry původně kuřecího bujónu jsem tentokrát používal jen na další vaření a ve všem byl ten bílej šmejd cítit!
Jak na kmíňačku s jíškou
>> Na lžíci sádla, nejlépe husího nebo kachního si opražíme dvě lžíce hladké mouky. Zalijeme studeným vývarem. Stačí litr.
>> V dalším půl litru si pomalu svaříme lžíci kmínu a do vroucí polévky přidáme po asi pěti minutách varu. Samozřejmě přes cedník.
>> Vše pomalu táhneme dalších 15 minut, přičemž na posledních 5 přidáme pokrájenou karotku. Nakonec vmícháme vajíčko, provaříme ještě 3 minutky.
>> Úplně naposled po odstavení z plotny vsypeme pokrájenou listovou petrželku a dochutíme solí a pepřem.
Málem bych zapoměl. Pro zvýraznění můžeme přidat i stroužek česneku. Jen v tomto případě už na začátku. Jen aby zanechal jakousi stopu chuti.