Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kmínová polévka s vejcem

Kmínová polévka s vejcem02 Jak jen jsem na ni mohl zapomenout. Nejen že jsem ji narozdíl od mých spolužáků měl rád už ve školní jídelně či u babičky, ale za celé ty roky co žiju v Praze (přes 6 let), jsem si ji neuvařil ani jednou. Přitom byla doba kdy jsem ji měl ohromě rád a byl schopen připravit si denně. Už jen pro tu snadnost. A taky jsem zažil to chudé období, kdy byla jediné teplé jídlo za celý den, páč na víc jsem neměl. Jó, být nezaměstnaný v Havířově není žádná…
Jak jsem a ni mohl zapomenout?

 

 

Rychlovka za 15 minut

1l vývar /otrlí i z kostky/
1PL jíška
1ks vejce
1PL kmín
petrželka a pažitka

 

 

Je to jako s oukropem. To je vývar nalitý na vše v talíři. Tady jen vše svařím předem.

>> Do studeného vývaru (vody) vsypeme kmín a pomalu přivedeme k varu. Čím pomaleji, tím silnější bude chuť. Pokud je z vody, přidáme kostku a lžičku sádla. Kachní bude nejlepší. Pomalu vaříme pět minut a zahustíme lžicí jíšky.

>> Po dalších pěti minutách zcedíme do čistého kastrolu, opět přivedeme k varu a zašleháme vajíčko. Za tři minutky je hotovo, odstavíme a přidáme podle chuti usekanou listovou petrželku, pažitku.

 

A to je celé. Musím přiznat, že tentokrát, stejně jako kdysi mi chutnala ohromně. Doma jsem během hodiny zlikvidoval ten litr a druhý si nesl na dva dny do práce.

 

Také pro toto "lehké" vaření platí jistá pravidla:

– Když použijete místo jíšky zákletku z vody a mouky, není to vono.

– Pokud nasypete kmín do vroucího vývaru (vody), nedá tu plnou sílu.

– Vaříte li z vody a kostky (a ani já se tomu urputně nebráním) je zapotřebí přidat nositele chuti – tuk. Tedy kachní, či kuřecí sádlo. Vepřové už je opravdu jen tuk, i když lepší a chutnější než olej. Máslo je v tomto případě mimo hru.

– Nejsem si jist, jaká by byla z vývaru jehněčího. Asi dost síla 🙂

– Vývar z uzeného si nechejte na ten oukrop – tedy vývar dochucený pepřem, kmínem a majoránkou, nalitý rovnou do talíře na stroužek utřeného česneku a případně i žloutek. Tak jsem já dělával zásadně česnečku v restauraci, když jsem ještě byl živ touto prací. Ne humus uvařený předem a ohřívaný v hrnci (mikrovlnce).

 

 

 

A ještě přiznání. Kdo četl pozorně, všimnul si, že kmín vycedím. Jistě, mohl bych při přípravě použít tzv. čajítko a necedit. O to ale nejde. Já nesnáším kmín! Na skus. Kmínový chléb prostě nejím, stejně jako babiččino kmínované pečené kuře. Ovšem tuto polévku, nebo hovězí na kmíně s vycezenou šťávou prostě miluju. Dík tomu kmínu jsem nesl před několika dny skoro celou porci hráškového krému "do pryč". Nevím, kterého blba v jídelně Aramark napadlo jej nejen použít, ale tolik…fuj.

Kmínová polévka s vejcem01

Sdílejte...

5 Responses to “Kmínová polévka s vejcem”

  • Hannah12 says:

    Pavle,
    tak pod kmíňačku se klidně podepíšu.
    Jednoduchá, rychlá, chutná polévka.
    A navíc jsem ráda, že nejsem za exota, který prostě nemusí kmín. Kmín leze do zubů
    a když už se ti ho podaří vyšprtat, tak do něj zpravidla kousneš, a to je docela fujky. Můj muž kmín rád, takže jsem udělala kompromis a používám kmín drcený nebo mletý.
    Já tu kmíňačku dělám téměř stejně, jen s tím rozdílem, že kmín opražím na sádle a pak zaliju vývarem nebo vodou. A i přestože používám kmín drcený, tak cedím, bo jak máš plny pysk drceného kminu, to tež něni barzjaka vyhra.
    Dostala jsem na ni takovou chuť, že už vím, co bude dneska na večeři. 🙂

Komentáře