Knedlíky – karlovarský, bramborový, houskový…
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'auto_sociable' not found or invalid function name in /home/users/pabloq/moje-dobroty.cz/web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Shrnutí

Název
Knedlíky – karlovarský, bramborový, houskový
Datum vystavení
Hodnocení





Zdravím ! U kynutého knedlíku praktikuji několikeré vylepšení: abych se nemusel strachovat o vzejití kvásku a správné kynutí, těsto po zadělání – potvrzuji Vaše poměry – přikryji folií a i s nádobou na hnětení šoupnu do ledničky, dolů. Už po dvou hodinách si mohu všimnout, jak těsto s uštěpačným úšklebkem kyne. Druhý den vyjmu, nechám při teplotě okolí vytemperovat a dál zpracovávám s houskami atd. Teplem dlaní se podpoří nové kynutí a těsto znovu ožije.
Mám mnohokrát vyzkoušeno, že tenhle postup nešetří čas, ale nervy. Soukromě knedlíky nazývám „spodně kvašené“, podle sládka Grolla.
A mám vyzkoušené i nahrazení mléka vodou, místo vejce dávám 0,065 l (méně než třičtvrtě decilitru) neolivového oleje a pro barvu do těsta někdy na kašičku nastrouhám mrkev. Těsto je vláčné, velmi dobře váže a po uvaření v něm jsou veliké díry. A svátečně přidávám i nasekanou petrželovou nať. V chuti se sice neodrazí, ale vzhledově působí vábivě.
Tak tomu říkám vařit s fantazií. Při prvním rychlém přečtení jsem se rozhodl nesouhlasit. Tohle není tradiční houskový knedlík. Taky nevím proč bych se měl bát o vzejití kvásku atd.
Ale…
Pak jsem se začetl pozorněji a musím přiznat že se mi Váš nápad opravdu moc líbí. Stále to nepovažuji za prostý houskový knedlík. Nicméně celkový dojem je fantastický a já jistojistě vyzkouším tuto přípravu.
Děkuju za nápad. Jsem nadšen.
Hola náčelníku,
bo nechcu byt vyměněna za papoucha, tož Ti teda musím povědět, že…
nejsme moc knedlíkoví, ale jsou prostě jídla, která se bez knedlu neobejdou, takže nejčastěji připravuju ten karlovarský, a bo su posera a lemra v jednom, tak těsto prostě naflákám do hrnků vymazaných máslem a vrazím do kastrolu s vodou a fajront. 🙂
V knedlíkové hitparádě hned za karlovarským je knedl bramborový, do kterého jsem začala, po Tvém vzoru, přidávat sušený česnek a musím jen pochvalně mručet a pomlaskávat. Ten česnek je tam fakt super.
No a o klasický kynutý knedlík se ani nepokouším, bo já a kvásek nejsme vůbec kámoši. A u vaření se nechci stresovat.
Ale i já vzpomínám s láskou na babiččin kynutý knedlík, který taky dělala na páře v utěrce stejně jako Tvoje babička.
Ovšem jak tu tak čtu koment od pana IM, tak si říkám, že přeci jenom bych to mohla prubnout s tím těstem v lednici. Nejdřív mi to přišlo trochu divoké, ale pak jsem si uvědomila, že kvásek se v lednici přeci uchovává, že.
Tuž jasne. V lednici kyne aj fajna pizza nejlepši.
Tež sleduju že si to zebrala stejně tak popořadě jak ja. Od delikatniho kvaraka po huskač.
Kvaska z droždi se nibuj bo je fajny kamoš a nefunguje tak akorat mi jak se flakam. To byly ty dva připadky co sem tu o nich pyskoval. Jinak fajny jak cip. Jen mu nechej trochu času. Tež možne použit fajny system cukrařu: třeš droždi se špetku cukra až teče. Pak sypněš špetku muky a teple mliko. To kyne jak šlonski babuť (pro čehuně prase či sviňa) 😛
Tuž funguj a piš, tvuj maly velky a jak ten babuť pyšny vzor Paja.
Dobry vecer!
Dekuji za vyborne shrnuti a vsechny rady!
Nikdy jsem knedliky nevarila.
Pristi tyden tedy chystam dle Vasich receptu v me kuchyni knedlikovou premieru.
Tak to mi dělá radost velikou.
Budu držet palce a jsem rád, že k tradičnímu vaření přivádím dalšího nadšence.
Kynuté těsto v lednici kyne pomalu, ale podle mých zkušeností výsledek je o mnoho lepší než tradičním způsobem. Dělám tak všechno, od chleba až po buchty. 🙂
Z Karviné zdraví
Nat.
Zkusil jsem je a mohu konstatovat-výborné..
To mne těší… 😀
Dnes jdu na karlováky,tak jsem zvědaví,budu potom komentovat…
Jen do toho. Tyhle mám obzvláště rád. (Y)
No to bylo velmi dobré si to vyzkoušet udělat ty karlováky-výborné…
Tak to mne těší. Jen do dalšího… 🙂