Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Knedlíky – karlovarský, bramborový, houskový…

karlovarský knedlík_postcard…pěkně pohomadě. Karlovarský knedlík. Bramborový knedlík. Houskový knedlík.

Protože mám doma parádní zelíčko z farmářské prodejny. Z něj chci připravit první podzimní zelňačku následovanou segedínkem k němuž každopádně musím vychutnávat oblíbený houskový knedlík který se mi v poslední době příliš nedařilo uvařit opravdu ukázkový. Proto jsem se po třetí během poměrně krátké doby pokusil a snad už…

No a také proto že jsem s překvapením zjistil nemilý fakt. Že totiž na tomto mém webu nenajdete vy ani já sám samostatnou přípravu pouze knedlíku zadáním do vyhledávače. Proto tedy samostatný článek o primárně třech variantách dle mého názoru nejoblíbenějších knedlíků v zemi českomoravskoslezské.

 

 

Ten vyhledávač totiž bere informace pouze z názvů, což jsem si neuvědomil.

 

 

Pořadí jsem naschvál obrátil

 

Jako první, vzhledově nejhezčí a pro spoustu lidiček nejoblíbenějsí:

 

Karlovarské knedlíky

– 2dl mléka
– 2ks vejce
– 2dl hrubé mouky
– 2ks rohlíky
– 1PL másla
– Sůl a petrželová nať

 

>> Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme je  zaschnout. Ideálně od  večera do rána.

>> Mouku smícháme s mlékem a žloutky, hrstí sekané petrželky a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připraveného těsta vmícháme rohlíkové kostičky, zlehka zapracujeme bílkový sníh a naplníme tímto těstem připravenou fresh fólii. Tu si natáhneme na rovný povrch a část, která se bude přímo dotýkat těsta potřeme dobře máslem. Těsto srovnáme na máslo a fólii srolujeme – z tohoto množství bude knedlík asi 5 cm silný a 20-25 cm dlouhý. Obtočíme třemi vrstvami a stáhneme jako bonbónek. Konce zajistíme provázkem, vložíme do nádoby s vroucí vodou (pekáč) a mírným varem táhneme asi 25 minut.

>> Po vyjmutí necháme několik minut odpočinout a rozbalíme. Dále už klasicky ohříváme na páře.

 

Karlovarský knedlíček podávaný k marinovanému kolínku s červeným zelím tak, jak si jej oblíbila Laděnka a její tehdy dvanáctiletá dcera.

karlovarský knedlík

 

 

V pořadí druhý a dle mého názoru vymazlený:

 

Bramborové knedlíky

– 400g brambory
– 100g mouka hrubá
– 1ks vejce
– sůl a sušený česnek

 

>> Nejdříve si dáme na plotnu vařit vodu. Osolenou, pokud knedlík vaříme přímo v ní. Já ale jej obtočím fólií. Nikdy se nerozpadne. Lze také použít utěrku. Podle mne je to dnes už trochu zbytečné. Kdo ji má prát.

>> Brambory uvařené ve slupce a prochladlé si oloupeme. Dobré je nechat je po slití horké vody pod poklicí. Zapaří se, poté ta vlhkost trochu napije do slupky a ta krásně povolí.

>> Nastrouháme na jemném struhadle, nebo umeleme na nejjemnějším kotouči. Přidáme vajíčko, sůl a česnekový prášek. Promícháme.

 

Nepatří tam. Ten česnek. Ale já jednou vyzkoušel a už u něj zůstal. Chuť je výraznější a ta vůně. Poznáte už při míchání těsta.

 

>> Vsypeme hrubou mouku a dobře promísíme. Že těsto lepí je naprosto v pořádku.
Viděl jsem spousty chytráků kteří rvali mouku až do bezvědomí. Těsto jim sice nelepilo, ale knedlík byl betonový. A to přeci nechceme. 400g brambor = 100g mouky. A dost! Pak už jen lehce podsypat při tvarování. A i to je skoro zbytečné.

 

Mouka, krupice, dětská krupička – naprosto zbytečné pokusy. Chceme knedlík bramborový a tento takový je. Odzkoušeno mnou, praxí, časem a spokojenými ochutnavači.

 

>> Vytvarujeme šišku asi tak 25×5 cm. Pak už je volba na každém z vás. Já těsto stejně jako u Karlovarského knedlíku zamotám do fólie a na koncích stáhnu provázkem. Stejně tak je možné použít utěrku, nebo šišku vložit přímo do vroucí vody. To ale nedoporučuji nezkušeným. Velmi snadno knedlík rozvaříte na sračku.

>> Vaříme 20-25 minut. Já v té fólii a při dané velikosti asi 23 minut. Nechám vychladnout a ani mne nenapadne rovnou servírovat. Opravdu jej nechám vychladnout a ještě jednou prohřeji plátky v páře stejně jako u klasického houskového.

 

Bramborový knedlík absolutně ideální – poněkud suchý a bez lesku. Je to pouze tím, že jsem jej vařil ve fólii a nepotřel sádlíčkem. To by mu každopádně vyhovovalo. Jenže! Po ohřátí v páře a podání s čímkoliv byste tuto malinkatou nedokonalost už jistojistě nepoznali.

Bramborový knedlík02

 

 

A nakonec král českých uhlohydrátových bombiček:

 

Houskové knedlíky

– 450g hrubá mouka
– 250ml mléko
– 1ks vejce
– 1ks houska
– 1/2ks kostka droždí /1/2 sáčku sušeného/
– špetka cukru a kurkumy
– sůl /11g/

 

>> Kvásek. Do misky dáme rozdrobené droždí, špetku cukru a mouky a zalijeme deckou teplého mléka. V teple necháme vzejít. Trvá to asi 15 minut.

>> Těsto. Do mísy odsypeme polovinu mouky a přidáme sůl, kurkumu, vajíčko a mléko. Velice rychle vymícháme řídké těstíčko do kterého přidáme zbylou mouky a teprve vypracujeme těsto. Hotové poznáme snadno. Bude pěkně pružit a přestane se lepit k vařečce i míse. Dodáme suché pečivo a dobře vmícháme. Opět v teple necháme odpočívat a kynout přikryté utěrkou asi 30 minut.

>> Kynutí. Vytvarujeme si bochánek, nebo dva, chceme li knedlíky menší a opět přikyté necháme znovu kynout 20 minut. Teprve teď si vytvarujeme šišku a znovu 20 minut kynutí. Tomu se říká „dvakrát přepíchnuté těsto“.

 

Mám vyzkoušeno z výrobny knedlíků že i těsto bez vajec a pouze s vodou je takto nakynuté opravdu nádherné a kypré.

 

>> Vaření. Nakynuté knedlíky rychle vložíme do osolené vroucí vody. Měly by téměř ihned vyplavat. Částečně přikryté necháme 9-10 minut vařit a otočíme. Znovu 9-10 minut. Přoč ne 8, 9, 10 přesně? Je to o tuhosti těsta. Ne vždy je stejná což ovlivní kvalita mouky i velikost vajíčka. Takže čas si určíme sami. Pokus a omyl!

>> Hotovo? Uvařený knedlík vyjmeme z vody, několikrát píchneme špejlí, aby se odpařila voda a, přestože to nebývá už moc zvykem, pomažeme domácím sádlem. Ne olejem, už vůbec ne olivovým, nebo nedej bože margarínem. Tradičním českým sádlem. Klidně i mým zamilovaným kuřecím což platí i pro knedlík bramborový.

 

vymíchané těsto

houskový knedlík - těsto

 

po třiceti minutách

houskový knedlík - těsto 20min

 

přepíchnuté a po dalších dvaceti minutách

houskový knedlík - těsto 2x20min

 

z něj vyválený knedlík

houskový knedlík - těsto 2x20min vál

 

po dalších dvaceti minutách – rychle s tím do vroucí vody

houskový knedlík - těsto 2x20min vál 10min

 

hotovo, uvařeno, propícháno, namazáno

houskový knedlík

 

 

A hlavně vymazleno

Všechny časy, tvary, postupy a vzhled berte prosím jako ukázkové v takzvaně ideálních podmínkách. Tedy:

1/ Máte při kynutí ideální teplotu: 22-25C

2/ Daří se vám vyválet knedlíky hezké nejen tvarem ale i povrchem. Tedy hladké. Chce to trochu cviku a (bohužel) přemýšlení. Jakékoliv praskliny berte opravdu s přehledem a povzneseně. Ovšem ne moc! Nedávno jsem viděl fotku něčeho co dokážu nazvat nejslušnějc nepovedeným pokusem. Prostě a jednoduše pukliny typu kráter vám z knedlíku udělají spíše nedobré bláto.

 

A když vám i přesto chutná, nepoznali jste ještě kvalitu nebo postrádáte chuť. Obojí je špatně! Snad to ani nezkoušejte jíst.

 

3/ Věřte tomu nebo ne: nejlepší knedlíček ve vodě vařený je tak, aby byl celou dobu úplně zakrytý v tom prostředí. Polemizujte si jak chcete. Je to tak!

 

Znamená to použtí nádoby velké tak, aby v ní byl dostatek vody, nechala se přikrýt poklicí a při vaření neutíkala žádná voda a pěna. Tedy zjednodušeně nesmí to překypět.

Vlastně může, pokud vám nevadí ten bordel na sporáku.

 

4/ Píchejte do vytaženého produktu co hrdlo i jiné oudy ráčí. Dírky navíc jsou rozhodně lepší než málo nebo žádná. Ta pára musí v pravý čas pryč.

 

Já používám pekáč z IKEA, oni to nazývají kastrolem: Kastrol s poklicí, nerez ocel, čiré sklo

 

Funguje to, je to vono!

Mám tu zkušenost, že knedlík není nutně nejlepší ještě horký a ihned nakrojený, ale naopak vychladlý a znovu ohřátý v páře. Ne v mikrovlnce prosím. Trpím jako zvíře když vidím jak si kolegové v práci šoupnou na talíř knedliky, na ty kydnou koprovku a bez přikrytí to vrhnou na 5 minut do mikrovlnky. Fůůůj. Hnus. Odpor. A je mně líto té maminy která jim jídlo připravila. Vzpomínám, jak jsem si v tzv. nádražní restauraci železniční stanice v Českém Těšíně dal před lety guláš s knedlíkem a ten byl takto ohřívaný. Tehdy jsem poprvé v životě zažil situaci kdy knedlíky byly tužší než maso a navíc křupavé.

Moje babička vařila knedlíky na páře. Na utěrce uvázané provázkem ke kastrolu s vodou a přikrytý druhým kastrolem. Byly úžasné a protože kastrol kulatý knedlík taky. To pak jediný plátek vypadal jako krajíc chleba a zastal porci o třech běžných kusech.

 

Knedlíky – karlovarský, bramborový, houskový…

Tak snad se vám můj soupis knedlíky-vše v jednom a hlavně jednoduše líbí. Vyzkoušejte, ochutnejte a svěřte se. Kdo už četl dřívější texty snad mi odpustí opakování. Měl jsem pocit že se hodí.

 

Inspirace

gurmánka šárka a její dokonalý knedlík

 

Víte co? Blbý houskový knedlík. Mně ale trvalo dva měsíce a průběžně tři pokusy než jsem se zase dostal do formy. Co z toho vyplývá? Možná jsem nemehlo. Ale možná to opravdu chce trochu snahy, přemýšlení a hlavně praxe. Zkuste to, napište a ptejte se. Uděláme tady či na FB knedlíkovou párty…

 

PS: Hanico jak sa nepřipojíš, vyměním Ťa za papoucha. Howgh.

 

2.7.2014 – tento se opravdu podařil a proto další fotka s připomínkou.

>> Namísto mléka jsem použil syrovátku. Vážně dobrá věc.

>> Housku já dávám jen jednu, aby to ale byl opravdu houskový knedlík, není od věci přidat ještě půl druhé.

 

houskový knedlík se syrovátkou

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Knedlíky – karlovarský, bramborový, houskový
Datum vystavení
Hodnocení
31star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

22 komentářů to “Knedlíky – karlovarský, bramborový, houskový…”

  • IM says:

    Zdravím ! U kynutého knedlíku praktikuji několikeré vylepšení: abych se nemusel strachovat o vzejití kvásku a správné kynutí, těsto po zadělání – potvrzuji Vaše poměry – přikryji folií a i s nádobou na hnětení šoupnu do ledničky, dolů. Už po dvou hodinách si mohu všimnout, jak těsto s uštěpačným úšklebkem kyne. Druhý den vyjmu, nechám při teplotě okolí vytemperovat a dál zpracovávám s houskami atd. Teplem dlaní se podpoří nové kynutí a těsto znovu ožije.
    Mám mnohokrát vyzkoušeno, že tenhle postup nešetří čas, ale nervy. Soukromě knedlíky nazývám „spodně kvašené“, podle sládka Grolla.
    A mám vyzkoušené i nahrazení mléka vodou, místo vejce dávám 0,065 l (méně než třičtvrtě decilitru) neolivového oleje a pro barvu do těsta někdy na kašičku nastrouhám mrkev. Těsto je vláčné, velmi dobře váže a po uvaření v něm jsou veliké díry. A svátečně přidávám i nasekanou petrželovou nať. V chuti se sice neodrazí, ale vzhledově působí vábivě.

    • Moje Dobroty says:

      Tak tomu říkám vařit s fantazií. Při prvním rychlém přečtení jsem se rozhodl nesouhlasit. Tohle není tradiční houskový knedlík. Taky nevím proč bych se měl bát o vzejití kvásku atd.
      Ale…
      Pak jsem se začetl pozorněji a musím přiznat že se mi Váš nápad opravdu moc líbí. Stále to nepovažuji za prostý houskový knedlík. Nicméně celkový dojem je fantastický a já jistojistě vyzkouším tuto přípravu.

      Děkuju za nápad. Jsem nadšen.

  • Hannah12 says:

    Hola náčelníku,
    bo nechcu byt vyměněna za papoucha, tož Ti teda musím povědět, že…
    nejsme moc knedlíkoví, ale jsou prostě jídla, která se bez knedlu neobejdou, takže nejčastěji připravuju ten karlovarský, a bo su posera a lemra v jednom, tak těsto prostě naflákám do hrnků vymazaných máslem a vrazím do kastrolu s vodou a fajront. 🙂
    V knedlíkové hitparádě hned za karlovarským je knedl bramborový, do kterého jsem začala, po Tvém vzoru, přidávat sušený česnek a musím jen pochvalně mručet a pomlaskávat. Ten česnek je tam fakt super.
    No a o klasický kynutý knedlík se ani nepokouším, bo já a kvásek nejsme vůbec kámoši. A u vaření se nechci stresovat.
    Ale i já vzpomínám s láskou na babiččin kynutý knedlík, který taky dělala na páře v utěrce stejně jako Tvoje babička.
    Ovšem jak tu tak čtu koment od pana IM, tak si říkám, že přeci jenom bych to mohla prubnout s tím těstem v lednici. Nejdřív mi to přišlo trochu divoké, ale pak jsem si uvědomila, že kvásek se v lednici přeci uchovává, že.

    • Moje Dobroty says:

      Tuž jasne. V lednici kyne aj fajna pizza nejlepši.
      Tež sleduju že si to zebrala stejně tak popořadě jak ja. Od delikatniho kvaraka po huskač.
      Kvaska z droždi se nibuj bo je fajny kamoš a nefunguje tak akorat mi jak se flakam. To byly ty dva připadky co sem tu o nich pyskoval. Jinak fajny jak cip. Jen mu nechej trochu času. Tež možne použit fajny system cukrařu: třeš droždi se špetku cukra až teče. Pak sypněš špetku muky a teple mliko. To kyne jak šlonski babuť (pro čehuně prase či sviňa) 😛

      Tuž funguj a piš, tvuj maly velky a jak ten babuť pyšny vzor Paja.

  • H.K. says:

    Dobry vecer!
    Dekuji za vyborne shrnuti a vsechny rady!
    Nikdy jsem knedliky nevarila.
    Pristi tyden tedy chystam dle Vasich receptu v me kuchyni knedlikovou premieru.

  • Astheart says:

    Kynuté těsto v lednici kyne pomalu, ale podle mých zkušeností výsledek je o mnoho lepší než tradičním způsobem. Dělám tak všechno, od chleba až po buchty. 🙂

    Z Karviné zdraví

    Nat.

  • Gereg says:

    Zkusil jsem je a mohu konstatovat-výborné..

  • Gereg says:

    Dnes jdu na karlováky,tak jsem zvědaví,budu potom komentovat…

Komentáře