Konfit z krůtího křídla a krku vs skvělá litina
Když jsem nedávno pročítal povídání na pažitce a zahlédnul zmínku o pečeném krůtím krku, musel jsem si připomenout ze toto vlastně neznám. A to i přesto že mám hrozně rád pečená krůtí křídla o kterých jsem se tady už několikrát zmínil. Pan Pohlreich tam prozradil že si rád doma upeče a s manželkou obírá krůtí krky. Nu což. Protože jsem to nikdy nejedl je zapotřebí vyzkoušet a ochutnat. No a protože mám jak z posledního povídání vyplývá nový litinový kastrol, proč si jej rovnou nevyzkoušet při konfitování. To je totiž přesně to, co umí skvěle.
Co do něj
– 750g krůtí krk bez kůže
– 750g krůtí křídlo
Jak
>> Musím přiznat, že nabídka krůtího krku bez kůže mi připadá stejně tak nesmyslná, jako podivná. Každý moula už ví že kůže a tuk pod ní = chuť. Nemluvě o faktu že já bych ji klidně sundal jen proto, abych mohl ten parádní obal něčím naplnit. Nadívat. Kdo jednou vyzkoušel, ví a zná…
>> Maso jsem ochutil velmi tradičně – kmín, sušený česnek, sůl. A nechal v lednici dvě hodinky odpočívat.
>> Do kastrolu jsem nasypal pořádnou dávku pokrájené cibule a česneku. Nemusí být, ale já měl konkrétní důvod. Na to vše jsem položil maso, přidal větvičku rozmarýnu a zalil asi 600. mililitry teplého kachního sádla. Nemáte li jej, žádná hrůza. Prostě použijte vepřové, nebo již mnohokráte zmiňované kuřecí. Přikryté poklicí pak do trouby rozpálené na 200C a hned ztlumené na 120C. No a dobré 4 hodiny pomalého pečení. Pak už jen vypnout a necháme další hodinku dojít. Tady se projeví ta krása litiny. I po hodině to z trouby vytáhnete stále horké.
vše nachystáno a šup s tím do sádla
Co s tím dále
>> To co vyndáte ze sádla je jiné maso než jak jej znáte při běžném pečení. Spousta chuti koření i soli zůstala právě v sádle a maso je poněkud planější. Takže doporučuji opět trochu okořenit, nebo alespoň přisolit.
krky pak postačí jen v teplé troubě trochu osušit, ne připéci, byly by zbytečně suché, a obíráme, nebo…
křídlo naopak vyloženě ugrilujeme, mně stačilo při teplotě 220C deset čísel pod grilem 5 minut, jak vidíte, cibule se hodila, ale…
A ještě k té cibuli s česnekem: jak vidno na obrázku je krásně karamelizovaná a výborná jako vychucení k bramborové kaši. Já ale ji ještě osmahnu na pánvi, zapráším moukou a provařím zalitou vývarem. Ten hutný sosík se, jak brzy uvidíte bude hodit.
Tolik pro začátek. Co ještě s masíčkem jemným jako dortík podniknout bude v následném textu. Pro čecha bohužel trochu překvapení.
MDMP