Konfitovaná kachní křídla
Jak už jsem se několikrát zmínil, zajdu občas do obchůdku s čerstvými chlazenými rybami a drůbeží ve Strašnicích. Tady mají v nabídce mimo jiné kachní hřbety s křídly za 15,- Kč/ks. 4 kusy stačí na přípravu parádní paštiky a křidélka si obereme k obědu pro dva. Tedy ne že bych si nemohl koupit celou kachnu, ale když chci jen kousek…
Konfitování není nic jiného, než pomalé pečení při maximálně 120°C utopené v sádle. Máme li k dispozici kachní, jen ho ještě vylepšíme a slijeme k dalšímu použití. Pokud vepřové, vylepšíme ho dvojnásob, ovšem masu nedá tu jemnost v chuti. Hotové necháme chladnout v troubě. Já si pak odložím křídla a pod grilem rychle upeču dokřupava, no a to ostatní oberu do posledního kousku k přípravě paštiky. V tom případě přidám tak po hodině pečení do pekáče kousky očištěných, opláchnutých a osušených jater. Nasáklá tím tukem jsou do paštiky mnohem lepší, než jen opečená na pánvi. K tomu všemu přidám ještě snítku rozmarýnu a nekolik stroužků česneku.
Vaření s náklady nula nula prd…chuťový zážitek sto plus…a samozřejmě krásná práce s masíčkem.
Ta teplota je samozřejmě špatně. Správně jen asi 80°/6-12 hodin. To je dobré hlavně pro sušší prsíčka, která dokonale nasají tuk. Ovšem těm osmi křídlům je to celkem jedno a taky zbytečné energie.
Na fotce to moc nevypadá, ale na těch čtyřech křídlech je masa více než dost.