Koprovka to je tradice v české kuchyni
Kdykoliv připravuji hovězí polévku, nezapomenu si v ní uvařit kousek masa k omáčce, rajské či koprové. A nebo jen na dogrilování. Samozřejmě ke koprovce i rajské je nejlepší loupaná plec. Na to dogrilování spíše žebro. Koprová omáčka je pak jednoduchost sama.
Na 1,5 litru (4-5 porcí)
– 0,8l vývaru
– 0,5l smetany
– 5-7PL hladké mouky
– 1PL másla
– 3PL kopru
– Sůl, pepř, cukr a ocet
Vývar přivedu k varu a přidám smetanu. Ochutím lžicí cukru, solí a pepřem. Zahustím moukou rozmíchanou ve studené vodě a provařím. Přepasíruju a ještě chvíli prohřeju. Přidám kopr a máslo. Nakonec po odstavení z plotny dochutím dvěma lžícemi octa.