Kotlet z přeštíka s bramborovou kaší a špenátovými listy
Mám tady pro vás druhý kousek steaku z Naše maso na teď už osvědčené litině od vše na vaření.cz. Opět se jedná o maso vysoké kvality s tomu odpovídají cenou. 302 gramy vážící kousek vyšel na rovných 120,- Kč. Je to ideál každého milovníka vepřového. Už jen ta úprava, silná vrstva sádla na okrajích, pěkně prorostlý střed, kousek bůčku a to celé samozřejmě s kostí. Vyzrálé maso z přeštického černostrakatého prasete. Kotlet z přeštíka, jaký na pultech běžného řeznictví, bohužel, prostě nepotkáte. Ale víte co? Já o to nutně nestojím. Mně by stačilo, kdyby byla alespoň ta úprava. Protože to co dnes řezníci a supermarkety nabízejí nemá s kvalitou pranic společného. Růžový amarounový blok ve výsledku po tepelné úpravě připomínající nejvíce papír. No, tady už škoda slov a raději ten steak.
Kotlet z přeštíka s bramborovou kaší a špenátovými listy
Na rozdíl od hovězího jsem s kombinací příloh mnoho přemýšlení neměl. U farmářů v Holešovické tržnici jsem celkem náhodně koupil krásné špenátové listí a protože brambory byly doma jen varného typu C, tedy na kaši, zakoupené pro kolegyni na objednané zelňáky, bylo jasno.
Takže příprava a postup
1/ Maso už nic extra nepotřebuje. Je zralé, čerstvé a maximálně chutí vybavené. Tedy já jen posypu oblíbenou směsí na steaky z Norska, citrónovým pepřem. Obsahuje trochu soli, takže je vystaráno jednorázově. Samozřejmě že kotlet je temperovaný na pokojovou teplotu a nenechám jej válet jen tak. Z lednice rovnou na nerezovou mřížku a hodinka povalování.
2/ Brambory zalijeme vroucí vodou, osolíme a necháme uvařit. Pánev, pokud je to ta litinová postavíme na plný plyn středního hořáku a necháme temperovat 5 minut. Opět podotýkám – čistou a suchou. Troubu zapneme na horkovzduch, 160°C. Přichystáme mléko na kaši, máslo na vše, sůl a pepř.
3/ Připravíme si špenát a česnek. Listy opláchneme studenou vodou a lehce překrájíme na větší kousky. Takzvaný baby špenát necháme jak je, celý. Česnek posekáme najemno. Maso šoupneme na pánev a plyn ztlumíme na polovinu. Opékáme 2 minuty z každé strany. Pak přendáme na další pánev (talíř) a vložíme do trouby. Pod grilovačkou ztlumíme plyn na minimum. Zalijeme deckou červeného vína, deckou vývaru a deckou vody. Vše těsně za sebou, protože je opravdu žhavá a redukce trvá jen chvíli.
4/ Maso v troubě se nám dopéká, brambory jsou uvařené takže je zcedíme a necháme odpařit s přidaným kouskem másla. Ohřejeme mléko (já v mikrovlnce) a začneme šťouchat. Je to jen několik protlačení klidně rovnou metličkou. Zalijeme mlékem a vyšleháme dohladka. Necháme přikryté v teple. Postavíme na sporák pánev na špenát a přidáme kousek másla. Uplynulo asi 10 minut, takže vypneme troubu.
5/ Hlídáme si redukci omáčky a už přidáme kousek studeného másla, nebo ještě maličko naředíme je li to potřeba. Pánev s máslem na špenát je teplá a máslo lehce pění? Pak tedy sesypeme posekaný česnek a prohřejeme. Já tentokráte až dozlatava. Není to právě můj styl, ale projednou. Promícháme s listy a solíme, pepříme. Je to chvilka. Dohromady maximálně 2 minuty. No a tím je v podstatě hotovo.
Servis
Opět teplý talíř! Příprava masa trvala dohromady 19 minut, tedy vše ostatní mělo by být hotovo. Nandáme kaši a špenát, poté maso které já opravdu nerad plácnu do brambor, ale někdy to jinak nejde. Vše bohatě poléváme omáčkou. Není nutné ji cedit, já to ale mám radši.
Pro připomenutí a souhrn
– Kotletka: 2-3cm – 2+2+10/160°C+5 minut ve vypnuté troubě
– Špenát: půl minuty česnek na másle, maximálně, dvě minutky listí na mírném plameni
– Brambory: varný typ C, 6-8 minut varu, 2-3 minuty příprava včetně mléka v mikrovlnce
– Omáčka: průbežně celých 15 minut a jen pomalu redukujeme – v tomto případě ani není možnost ji pokazit. Klidně můžeme dokončit rychle, vycedit do mističky a po mléku prohřát v mikrovlnce. Pak teprve přidat studené máslo.
Kotlet z Přeštíka s bramborovou kaší a špenátovými listy
takovou kotletku aby člověk lupou hledal – v Naše maso normální nabídka…
špenátové listí – jeden trs=jedna porce, blíží se jaro a medvědí česnek, ten je mnohem lepší a chutnější…
přeštík na pánvi – litina, 2 minuty…
přeštík na pánvi – další 2 minuty…
máslo, česnek, stačí jen několik vteřin a…
překrájené listí – mírný plamen a 2 minutky s občasným promícháním…
5 pohledů na dokonalou jednoduchou krásu…
Můj den – jen tak pro srovnání časů a vytíženosti když mne to vaření…
– Ráno vstanu v půl sedmé. Včera odpoledne založený a ve 23 odstavený vývar opět nechám prohřívat.
– Včera vyndané maso z mrazáku naklepu a začnu připravovat, abych měl co jíst v práci kde budu celé dva následující dny od rána do večera. Je to snadná rychlovka, dušené které popíšu později a může za něj Aťaska.
– Včera večer připravenou směs smetany a jogurtu, dnes už sýr Lučina upravím do výsledné podoby. Polovinu jako škvarkovou pomazánku, pokus do budoucí jarní soutěže, zbytek jen tak, dnes s olivovým olejem, solí a pepřem.
– Průběžne si v počítači upravuji poznámky a mažu vycedit ten vývar. Hlídám dušené maso.
– Hlídám dušené maso, na místo po dokončeném vývaru postavím kastrol a v něm připravuji novou polévku. Opět hlavně do práce abych nemusel do Aramarku. Dokončuji dušené maso. K tomu ještě připravím rýži.
– Uvařím a dokončím polévku, jdu sepsat toto tady páč připraveno a snědeno už včera a jsem vyřízenej. Je 15:46 a já jako po šichtě. Unavený a spokojenost teprve žačnu hledat. Asi začnu šuplíkama v obýváku..??..
Ještě inspirace
anebo tak – kousek grilovaného masa, pokrájíme na drobné kousky, přidáme majonézu, hořčici, kečup, cibuli, okurku, feferonku, amerika ve spreji, sendvič jako malovaný…
PS: co z toho všeho dnes budu obědvat, nebo spíše večeřet netuším. Ale vidím to ma housku s máslem a Nivou 😀
MDMP





