Kotletky vepřové natřikrát upravené
Zklamání jako vždy. Já tohle maso prostě nemusím. To už si raději dám ten klasický "kužízek" bez křidélka a kůže (nesupreme). Každopádně jsem si pro vás připravil opět obrázkový dokument o té tolik oblíbené vepřové kotletce. A že ji tak máte obecně rádi jsem opravdu přesvědčen. Za mnohé zmíním svou sestřenku, která prostě "tlusté maso" nejí a jíst nehodlá. No nic proti tomu. Jen alespoň při přípravě by toho krycího tuku (o kůži nemluvě) mělo na maso zůstat nějaké to minimální množství. Když je ovšem maso průměrné kvality, nakonec i s tukem výsledek tristní. Já se tentokráte z připravených jídel opravdu neradoval. I když…
Nebudu to moc okecávat. Podívejte se na komenty k obrázkům. Celá ta kompletace byla pro mne spíše utrpením. Nechutnalo mi z masa takřka nic. Ale chápu že někteří to tak rádi. Pro ně tedy…
Vepřové kotletky
Fotostory
1/ maso – kotletky na dva způsoby, naklepaná bude smažená, ta v původním tvaru na grilu a velmi naprudko…
2/ marináda – emulze, olej, rybí omáčka, citrónová šťáva, sůl, pepř, česnek, hořčice, vyšlehat…
3/ maso – v emulzi pořádně promasírujeme a necháme v lednici 24-48 hodin odpočívat…
4/ maso – kotletka otřená z marinády a pořádně naprudko opečená 2 minuty z každé strany na litinové pánvi, pak i s ní odložená do teplé trouby na 4 minuty/160°C – to maso bylo šťavnaté, svým způsobem, jen ne dost pro mne…
5/ smažený řízek – jediné co z takového masa dokáži jakž takž přijmout, dát si k němu šťouchané brambory, jsem relativně spokojený, ovšem byl jen tak, nastudeno do práce, hmmm…
6/ nevěděl jsem co s tím dál – takže karbanátek, použil jsem jen kutr namísto mlýnku a pro toto maso ideálně, nic z tučného a hlavně šlach se nemůže namotat na trn nože…
7/ vajíčko, kvalitní sýr, pažitkové pesto, mladá cibulka, česnek, trocha strouhanky, půl minuty a hotovo…
8/ tu fáš netřeba nějak šetřit a obhospodařovat, půl hodinky v lednici a šup s tím na pánev s olejem, nebo raději máslem, hotovo za 2+2 minuty…
9/ já jsem si to dal se šťouchanými bramborami, tentokrát míchanými s koprem a kysanou smetanou, paráda a tady to “ale” na začátku, opravdu skvělá kombinace, jedině čerstvý kopr doporučuji přidat ihned do vycezených horkých brambor, jinak je opravu brutální v chuti…
10/ může to být lepší – kotletky v akci z kauflandu, ten se už dost dlouho chlubí velmi vysokou kvalitou masa, takže 4 kousky v akci za cca 80,- kč/kg, dva na obrázku tak jak jsem je přinesl z obchodu, vypadali skvěle klučíci…
11/ posypané citrónovým pepřem a potřené česnekovým olejem, 24 hodin v lednici…
12/ na pánev 2+2, trouba 6 minut/160°C, doporučuji mezi obrácením půl minutky držet na kosti, páč je dobré propéci i maso na ní…
13/ a je to, v podstatě ideální představa průměrného strávníka o kotletce na grilu, ne ovšem moje, vidíte to krásné libové srdíčko uprostřed..?.. tak to jsem nedokázal pozřít, hnusně suché…
14/ maso – kotletka opět kauflandovka, poslední možnost a moje představa jak použít to rádoby maso…
15/ opečeme z každé strany 2 minuty v oleji s máslem a zalijeme…
16/ omáčkou, ano klidně tou co vám zůstala od posledně, naředěnou ze svíčkové, nebo z něčeho podobného tomuto, neříkejte že vám občas nezbyde decka nebo dvě…
17/ takže to normálně pomalu dusíme dvě hodinky za občasného podlévání vroucí vodou z konvice, nic víc netřeba, původní omáčka udělá svoje a voda se odvaří, odpaří, ubyde, nebude…
18/ hotovno – přijde vám to jako nevaření? rychlé postupy bez možnosti volby nějaké novinky? pak je to správně! dušená kotletka, pro mne jediná v této kolekci přijatelná jako jídlo, a aby bylo jasno, i tady jsem nedojedl, hádáte? správně, opět to srdíčko uprostřed…
Chtěl jsem jen použít a ukázat jak naložit s něčím co nepovažuji za kvalitní surovinu. Za jídlo. Ta cena je jen relativní a kvalita opravdu dost průměrná. Jsem si jistý, že se najde dost lidiček, kteří právě toto budou považovat za ideál. Jsme každý jiný a chutě nemožno si vnuovat. Považte ale, raději jednou za čas opravdovou kvalitu. Průměrnosti už bylo více než dost. Nemyslíte?
PS: dostal jsem poprvé a konečně takovýto dokonalý koment. Pokračujte a zaujměte mne. Já si tak nepřipadám, ale…
Vaše stránky sleduju pravidelně už několik let a moc se mi líbí. Ráda bych Vás podpořila svým hlasem v anketě Křišťálová lupa, ale nejde to. Vaše texty jsou plné chyb (pravopisných, tvaroslovných i stylistických). Obsah stránek je zajímavý, fotografie téměř profesionální, ale formě sdělení není věnována patřičná péče a pozornost. Např. v posledním příspěvku je více než čtyřicet chyb – od pouhých překlepů po fatální „hrubky“. Škoda. Sám brojíte proti šlendriánu (třeba v Aramarku, říkáte, šlo by to lépe…), ale podobných nepravostí se dopouštíte i Vy sám. Přeji Vašim stránkám, aby opustily školáckou pubertu, aby dospěly.
Vaše věrná čtenářka
MDMP
Kotlety také skoro vůbec nekupujeme. Přesně ze stejného důvodu – jsou příliš suché. Jediné jídlo, kde je používám, jsou kotlety na šlehačce. Určitě znáš – na pekáč vrstvíš cibuli (na kolečka), kotlety (sůl, pepř) a brambory na plátky; pečeš a zhruba na poslední půl hodinu (?) zaliješ smetanou ke šlehání. Tohle jídlo milujeme, ačkoli i v tomto případě se kotlety vysuší. Vlastně jsou na tom ale nejlepší ty pečené brambory s cibulí dokonale promáčené šlehačkou. Nesmí to být tekuté, žádná voda z brambor nebo masa. Musí to být takové blátíčko 😀 Nevím, jak jinak to napsat.
A k bodu dva – komentář od paní jsem četla už včera přímo u příslušného článku a musím jí dát za pravdu. Chyb míváš požehnaně. Občas mívám problém pochopit větu, protože moc neodděluješ věty hlavní a vedlejší čárkami. Nikdy jsem to ale neřešila, protože k tobě chodím pro recepty a ne na pravopisný dýchánek. V internetových diskusích a hodně i v oficiálních webech bývá chyb, které mi rvou oči z důlků, mnohem více a horších.
Tak se tolik nečerti, když tě někdo napomene 😉 Já ti dala hlas i přes tvé hrubky 🙂
Hmm, dík za připomenutí. Udělám tak vykostěná kuřecí stehna.
A k bodu dva – děsně mně štvete 😛 Přecházím pouze na obrázky a na lupu prdím.
Kotlety, pokud už se mi vyskytnou v kuchyni dělám jedině a pouze tak, jako Petra a do smetany ještě přidávám nastrouhaný sýr, takže „blátíčko“ je zaručeno. 🙂
Ad chyby. Vzhledem k tomu, že taky píšu a zároveň dělám korektora, tak ty chyby vidím taky (a je jich docela dost). Ale stejně jako Petra sem nechodím na sraz vysloužilých učitelek češtiny, ale pro inspiraci na vaření. A když opravuji články některých kolegů, tak si říkám, že jsou českou gramatikou opravdu nedotčeni, což se o tobě říct nedá. Takže na tvém místě bych se netrápila ani komentářem paní Lamky ani nějakou Lupou. Ostatně můj hlas máš, že jo. 🙂
Jak říkám, obrázky. Bude z toho komix…
Náčelníku, neblbni. Já ti klidně budu dělat korektury, pokud budeš chtít.
Nejde o život přece 😀
Ale dyk jo. Mám teď jiné věci na starosti…
Taky jsem kotletky nemusela, když jsem znala jen takové „hubené“, jaké jsou na obrázku. Ale pak jsem měla dva krásně prorostlé exempláře z TRMS a následně z brněnské Mikrofarmy, a od té doby tento kus masa vyhledávám.
Tak tohle chápu. Z TRMS stejně jako Naše maso jsou přeštíci prostě dokonalí. Já ale do budoucna vyzkouším stařené bůčky jako rychle pečené steaky. Vietnamský styl: rybí omáčka, česnek, citrónová šťáva.
Kotletu taky nemusím ale v mléce a v šalvěji je výborná a šťavnatá
http://www.toprecepty.cz/recept/34241-krkovicka-veprova-v-mlece-a-salveji-pecena/
Ale to vypadá zajímavě. Musím vyzkoušet. Navíc Cuketka je záruka kvality. Dík…