Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Koupil jsem svíčkovou za 295 peněz…

svíčková 1,25kg…období 40.denního předvelikonočního půstu je tím pádem vážně ohroženo. A protože letos začalo 5.března jaksi mi to nevychází. No ale neděle prý jsou vyjmuty. Takže…

O nákupu u Blahuty jsem už nejdnou psal. A že tam umí zákazníka překvait jsem si opět nejednou ověřil. Popsáno tady a tady. Tentokráte ale je to přakvapení doslova podezřelé. Tedy bylo. Už při dojezdu tramvají vidím na skle výkladu velký nápis: pravá svíčková 295,- Kč/Kg. No toto? Neuvěřitelné a nenormální. Musel jsem tam zajít. Než mi dva kousky na ukázku přinesl řezník z lednice zlehka jsem vyzpovídal tu krásnou slečnu která za řeznickým pultem vypadá poněkud nepatřičně. Jako modelka. Ovšem vyzná se a umí. To tedy každopádně.

 

Takže fakta

“Nějaké logické vysvětlení proč u vás stojí pravá svíčková polovinu nejnižší běžné ceny?” “To proto, že nakupujeme ve velkém a velikostně jsou trochu nestandartní. Malé kusy.” “takže žádná stará kráva, mražené maso a podobně?” “To jistojistě ne.” Ne že bych tomu tak úplně věřil, ale jednu (musíte si koupit celou) svíci jsem si vybral. Vážila okolo 1,25 kg a vyšla asi na 350. Doma jsem naporcoval a…

 

Překvapení veliké

Porcování – očista pouze minimální. Tedy seříznul jsem jen několik málo kousků blanek a tuku. Opravdu to ani nestojí za zmínku. Odkrojil jsem špičku (150g) a ta bude na čínu. Palec (200g) z té jsem ihned připravil tataráček a dále 7 biftečků po asi 130. gramech.

 

špička

svíčková - špička 150g

 

palec

svíčková - palec 200g

 

biftečky

svíčková - 7 bifteků

 

biftek

svíčková - biftek 130g02

 

 

Příprava a vaření

 

 

1/ Svěží tataráček s hrubozrnnou hořčicí

– 200g svíčková
– 1PL pažitka
– 1PL petrželka
– 1PL kečup
– 1čl hořčice
– 1ks žloutek
– worcester
– sůl a pepř
– feferonka

 

 

>> Postup je samozřejmě triviální – jednou namleté maso na nejmenším průměru otvorů desky (2mm) jsem dosti vehementně promíchal s ostatními surovinami a na půl hodinky nechal odpočinout v lednici.

 

lehký, řekl bych téměř jarní tataráček, kdo chce, přidá si oliváč, citron, kapari

tataráček_postcard

 

mně to stačilo takto, ty krystalky jsou sůl Maldon

tataráček03

 

 

2/ Biftek s česnekovým máslem, opečenými brambůrkami a sosem z Demi Glace

– 130g svíčková
– máslo
– česnek
– brambory
– olivový olej
– citronový pepř
– demi glace
– sůl a pepř

 

 

>> Nejdříve maso a máslo – bifteček jsem pouze zlehýnka potřel oliváčem a nechal v lednici odpočívat čtyři hodiny ne úplně uzavřený. Ať si dejchá. Máslo, měkké jsem vyšlehal do pěny s utřeným stroužkem česneku a lžičkou citronového pepře. Zabalil zpět do fólie z másla a vytvořil váleřek. Ten putoval na dvě hodiny do mrazáku a pak do lednice.

 

stejně tak ale můžete použít tvořítka na led a připravit si kostky

česnekové máslo

 

 

>> V osolené vodě jsem uvařil bramboru ve slupce a nechal vychladit. Oloupal a nakrájel na půlcentimetrové plátky.

>> Maso jsem vyndal z lednice hodinu před použitím a nechal temperovat. Pak na grilovací pánvi ten 3 centimetry vysoký kousek nechal opéci tři minuty z každé strany na středním plameni. A šoupnul do trouby na 90°C / 10 minut.

>> Bramborové plátky jsem na oliváči s máslem nechal opět na středním plameni opékat do růžova a na pánvi s výpekem ze steaku nechal nejdříve skoro vyvařit lžíci vody. Přidal lžíci Demi Glace a když byla skoro redukovaná tak pláteček studeného másla.

 

plátek toho česnekového až na horký steak na talíři – opravdová paráda

Beefsteak01

 

 

3/ Toustíky s roastbeefem

>> Tomu jsem nemohl odolat. Víte já opravdu nijak zvlášť nemusím hovězí steaky. Takže i když tento byl absolutně dokonalý, upečený pouze do růžova tedy Medium Rare, snědl jsem pouze polovinu a tu druhou pokrájel za studena na tenké plátky.

 

ohromné překvapení a jednoznačný důkaz o kvalitě toho masa, jemné a měkké i po několika hodinách, dokonalé a příště půjde do sendviče z americké žemličky

Roastbeef

 

roastbeef na večce s hořčicí

Roastbeef na večce s hořčicí01

 

 

No a to je prozatím vše. Ta svíce se opravdu povedla. Jak koupí tak následným využitím. Nevím zda nebyla mražená předem což by její kvalitu a tedy i cenu logicky snížilo. Nezdá se ale. Mně připadala naprosto čerstvá, suchá (myslím bez kondenzátu po rozmrazení) a opravdu parádní. popravdě musím přiznat, že jsem jedl asi nejlepší vlastnoručně připravený beefsteak v životě. Ostatní zbylé kousky jsou v mrazáku zabalené po jednom do fólie.

 

27.9.2014 – pořídil jsem fotku abyste viděli 🙂

řeznictví blahuta

 

 

MDMP

Sdílejte...

5 Responses to “Koupil jsem svíčkovou za 295 peněz…”

Komentáře