Koupil jsem svíčkovou za 295 peněz…
…období 40.denního předvelikonočního půstu je tím pádem vážně ohroženo. A protože letos začalo 5.března jaksi mi to nevychází. No ale neděle prý jsou vyjmuty. Takže…
O nákupu u Blahuty jsem už nejdnou psal. A že tam umí zákazníka překvait jsem si opět nejednou ověřil. Popsáno tady a tady. Tentokráte ale je to přakvapení doslova podezřelé. Tedy bylo. Už při dojezdu tramvají vidím na skle výkladu velký nápis: pravá svíčková 295,- Kč/Kg. No toto? Neuvěřitelné a nenormální. Musel jsem tam zajít. Než mi dva kousky na ukázku přinesl řezník z lednice zlehka jsem vyzpovídal tu krásnou slečnu která za řeznickým pultem vypadá poněkud nepatřičně. Jako modelka. Ovšem vyzná se a umí. To tedy každopádně.
Takže fakta
“Nějaké logické vysvětlení proč u vás stojí pravá svíčková polovinu nejnižší běžné ceny?” “To proto, že nakupujeme ve velkém a velikostně jsou trochu nestandartní. Malé kusy.” “takže žádná stará kráva, mražené maso a podobně?” “To jistojistě ne.” Ne že bych tomu tak úplně věřil, ale jednu (musíte si koupit celou) svíci jsem si vybral. Vážila okolo 1,25 kg a vyšla asi na 350. Doma jsem naporcoval a…
Překvapení veliké
Porcování – očista pouze minimální. Tedy seříznul jsem jen několik málo kousků blanek a tuku. Opravdu to ani nestojí za zmínku. Odkrojil jsem špičku (150g) a ta bude na čínu. Palec (200g) z té jsem ihned připravil tataráček a dále 7 biftečků po asi 130. gramech.
špička
palec
biftečky
biftek
Příprava a vaření
1/ Svěží tataráček s hrubozrnnou hořčicí
– 200g svíčková
– 1PL pažitka
– 1PL petrželka
– 1PL kečup
– 1čl hořčice
– 1ks žloutek
– worcester
– sůl a pepř
– feferonka
>> Postup je samozřejmě triviální – jednou namleté maso na nejmenším průměru otvorů desky (2mm) jsem dosti vehementně promíchal s ostatními surovinami a na půl hodinky nechal odpočinout v lednici.
lehký, řekl bych téměř jarní tataráček, kdo chce, přidá si oliváč, citron, kapari
mně to stačilo takto, ty krystalky jsou sůl Maldon
2/ Biftek s česnekovým máslem, opečenými brambůrkami a sosem z Demi Glace
– 130g svíčková
– máslo
– česnek
– brambory
– olivový olej
– citronový pepř
– demi glace
– sůl a pepř
>> Nejdříve maso a máslo – bifteček jsem pouze zlehýnka potřel oliváčem a nechal v lednici odpočívat čtyři hodiny ne úplně uzavřený. Ať si dejchá. Máslo, měkké jsem vyšlehal do pěny s utřeným stroužkem česneku a lžičkou citronového pepře. Zabalil zpět do fólie z másla a vytvořil váleřek. Ten putoval na dvě hodiny do mrazáku a pak do lednice.
stejně tak ale můžete použít tvořítka na led a připravit si kostky
>> V osolené vodě jsem uvařil bramboru ve slupce a nechal vychladit. Oloupal a nakrájel na půlcentimetrové plátky.
>> Maso jsem vyndal z lednice hodinu před použitím a nechal temperovat. Pak na grilovací pánvi ten 3 centimetry vysoký kousek nechal opéci tři minuty z každé strany na středním plameni. A šoupnul do trouby na 90°C / 10 minut.
>> Bramborové plátky jsem na oliváči s máslem nechal opět na středním plameni opékat do růžova a na pánvi s výpekem ze steaku nechal nejdříve skoro vyvařit lžíci vody. Přidal lžíci Demi Glace a když byla skoro redukovaná tak pláteček studeného másla.
plátek toho česnekového až na horký steak na talíři – opravdová paráda
3/ Toustíky s roastbeefem
>> Tomu jsem nemohl odolat. Víte já opravdu nijak zvlášť nemusím hovězí steaky. Takže i když tento byl absolutně dokonalý, upečený pouze do růžova tedy Medium Rare, snědl jsem pouze polovinu a tu druhou pokrájel za studena na tenké plátky.
ohromné překvapení a jednoznačný důkaz o kvalitě toho masa, jemné a měkké i po několika hodinách, dokonalé a příště půjde do sendviče z americké žemličky
roastbeef na večce s hořčicí
No a to je prozatím vše. Ta svíce se opravdu povedla. Jak koupí tak následným využitím. Nevím zda nebyla mražená předem což by její kvalitu a tedy i cenu logicky snížilo. Nezdá se ale. Mně připadala naprosto čerstvá, suchá (myslím bez kondenzátu po rozmrazení) a opravdu parádní. popravdě musím přiznat, že jsem jedl asi nejlepší vlastnoručně připravený beefsteak v životě. Ostatní zbylé kousky jsou v mrazáku zabalené po jednom do fólie.
27.9.2014 – pořídil jsem fotku abyste viděli 🙂
MDMP
No tak to mě tedy opravdu navnadilo, olizuju se už nad fotkami. Klasické bifteky jsou stejně nejlepší, co? Já dělávám často steak z falešné svíčkové – http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/hovezi-na-grilu/grilovany-steak-z-falesne-svickove/, ale jestli se dá sehnat pravá za tuhle cenu, tak jdu do toho…
Já vždy tvrdím, že tuk je nositelem chuti a pravá svíčková žádný nemá.
Každopádně tyto se opravdu zdařily a dost tomu přidá to máslo.
Pokud jste z Prahy tak to zkuste. Nemívají takovou akci asi často, ale snad ještě…