Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Králík ve smetanové omáčce s dýňovou hořčicí

Králík ve smetanové omáčce s dýňovou hořčicí03Protože já králíčka rád, tuze rád. A tak jsem si v tento sváteční den připravil jednoduchý a přesto jedinečný oběd o nejž jsem se podělil se spolubydlou Janom. Navíc jsem využil novinku z minula. Totiž skvělou pikantní dýňovou hořčici dle inspirace od gurmánky Šárky. Jak už jsem psal, opravdu snadné vaření a to jak králík, tak ta hořčice. Králík má má jemné, šťavnaté a zdravé bílé maso. V mé kuchyni ale také jednu podmínku. Musí být zásadně pečený. Já prostě tohle masíčko zalité tekutinou a dušené nedokážu připravit. Může to být dobré, to asi ano. Ale ne tak jako pečené se slaninkou a česnekem. Tak se do toho pustíme. Počet porcí je variabilní. Jedno plecíčko na je docela málo, ale někomu postačí. Takže…

  

Dvě, nebo čtyři porce

– 4ks králičí plece
– 1ks stroužek česneku
– 75g cibule
– 75g mrkev
– 75g celer
– 50g slanina
– 50g dýňová hořčice
– 2PL jíška
– 2dl smetana
– 0,5l vývar
– Koření, list, pepř
– Sůl a pepř

 

Jak na to

>> Slaninu na kostičky vyrestujeme do křupava. Škvarečky odložíme stranou, přidáme oříšek másla a na tuku zlehka orestujeme cibuli a zeleninu krájené na menší kousky. Poklademe solenými a pepřenými porcemi králíka a přidáme koření – nové, pepř a list. Nakonec posypeme posekaným česnekem a po chvíli zalijeme deckou horké vody. Přikryjeme rychle poklicí a v troubě na 170°C pečeme doměkka za občasného podlévání.

>> Měkké maso odložíme zpět do už vypnuté trouby a výpek zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a zahustíme jíškou. Provaříme 20 minut a doladíme smetanou. Po dalších desíti minutách dobře vmícháme dýňovou hořčici a za chvíli přepasírujeme.

>> Malá obměna – na začátku před vložením do trouby zastříkneme červeným vínem a na konci s vývarem přidáme další. Zahustíme strouhaným perníkem.

 

Králík ve smetanové omáčce s dýňovou hořčicí

Já králíčka rád, tuze rád. A takto připravený je opravdu fajnový. První porce na obrázku putovala rovnou k Janovi. Poněkud jsme se neshodli na případné ceně v restauraci. Tvrdím, že klidně 100,- Kč. Jemu se to nelíbilo a mně se nelíbilo, že se mu to nelíbilo. Mrzí mne že stále ještě (a to jsem mu řekl) myslí kde kdo na svůj pupek a peněženku, ale že kuchař nechce přežívat z platu na úrovni životního minima je více než podružné.

 

jak si asi všimnete, něco tomu chybí, no ano, na ty slaninové škvarečky jsem opět zapoměl…

Králík ve smetanové omáčce s dýňovou hořčicí01

 

takže podruhé už se škvarečky…

králík ve smetanové omáčce s dýňovou hořčicí02

 

Dnes se loučím slovy Haliny Pawlowské: "když tě nervy trýzní, něčeho si hryzni". Třeba králíka a knedlíka. Hezký sváteční den 🙂

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Králík ve smetanové omáčce s dýňovou hořčicí
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentáře