Králík ve smetanové omáčce s dýňovou hořčicí
Protože já králíčka rád, tuze rád. A tak jsem si v tento sváteční den připravil jednoduchý a přesto jedinečný oběd o nejž jsem se podělil se spolubydlou Janom. Navíc jsem využil novinku z minula. Totiž skvělou pikantní dýňovou hořčici dle inspirace od gurmánky Šárky. Jak už jsem psal, opravdu snadné vaření a to jak králík, tak ta hořčice. Králík má má jemné, šťavnaté a zdravé bílé maso. V mé kuchyni ale také jednu podmínku. Musí být zásadně pečený. Já prostě tohle masíčko zalité tekutinou a dušené nedokážu připravit. Může to být dobré, to asi ano. Ale ne tak jako pečené se slaninkou a česnekem. Tak se do toho pustíme. Počet porcí je variabilní. Jedno plecíčko na je docela málo, ale někomu postačí. Takže…
Dvě, nebo čtyři porce
– 4ks králičí plece
– 1ks stroužek česneku
– 75g cibule
– 75g mrkev
– 75g celer
– 50g slanina
– 50g dýňová hořčice
– 2PL jíška
– 2dl smetana
– 0,5l vývar
– Koření, list, pepř
– Sůl a pepř
Jak na to
>> Slaninu na kostičky vyrestujeme do křupava. Škvarečky odložíme stranou, přidáme oříšek másla a na tuku zlehka orestujeme cibuli a zeleninu krájené na menší kousky. Poklademe solenými a pepřenými porcemi králíka a přidáme koření – nové, pepř a list. Nakonec posypeme posekaným česnekem a po chvíli zalijeme deckou horké vody. Přikryjeme rychle poklicí a v troubě na 170°C pečeme doměkka za občasného podlévání.
>> Měkké maso odložíme zpět do už vypnuté trouby a výpek zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a zahustíme jíškou. Provaříme 20 minut a doladíme smetanou. Po dalších desíti minutách dobře vmícháme dýňovou hořčici a za chvíli přepasírujeme.
>> Malá obměna – na začátku před vložením do trouby zastříkneme červeným vínem a na konci s vývarem přidáme další. Zahustíme strouhaným perníkem.
Králík ve smetanové omáčce s dýňovou hořčicí
Já králíčka rád, tuze rád. A takto připravený je opravdu fajnový. První porce na obrázku putovala rovnou k Janovi. Poněkud jsme se neshodli na případné ceně v restauraci. Tvrdím, že klidně 100,- Kč. Jemu se to nelíbilo a mně se nelíbilo, že se mu to nelíbilo. Mrzí mne že stále ještě (a to jsem mu řekl) myslí kde kdo na svůj pupek a peněženku, ale že kuchař nechce přežívat z platu na úrovni životního minima je více než podružné.
jak si asi všimnete, něco tomu chybí, no ano, na ty slaninové škvarečky jsem opět zapoměl…
takže podruhé už se škvarečky…
Dnes se loučím slovy Haliny Pawlowské: "když tě nervy trýzní, něčeho si hryzni". Třeba králíka a knedlíka. Hezký sváteční den 🙂
MDMP





