Krambl? Koláč bez těsta…
Jediná lžička ochutnávky od kolegyně Darinky a bylo jasno. Rovnou jsem mazal do obchodu pro nákup a ještě týž den doma pokračoval s přípravou. A to jsem původně šel jen na otočku do práce. Pro úrodu okurek ze zahrady na jižní Moravě.
Tedy ochutnáno, jako úvodní text (první odstavec) sepsáno v sobotu 6.8. Také nakoupeno, připraveno, opět ochutnáno, druhý den rozneseno po okolí aby i jiní věděli. Pak, v pondělí 8.8. přineseno do práce kolegyni Katce, ve středu prodebatováno s původcem toho všeho, Darinkou, a teprve dnes to snad dodám i vám. Takové nadšení a nakonec pomalu týden pryč. Žeby prokrastinace? No, to by ke mně pasovalo…
Krambl, koláč bez těsta a klasika v české kuchyni
Já v tom moc nejedu. Tedy v těch ovocných specialitách. Proto mne tahleta doslova maličkost naprosto převálcovala. Už odmala jsem miloval drobenkový koláč mé mámy. Ten uměla dokonale a když byl meruňkový, nebo dokonce borůvkový, doslova jsem po něm šílel. Taky jsem od ní několikrát požadoval recept. Později a v dospělém věku. Jenomže jak vázla naše komunikace i styky, tak jsem jaksi pozapoměl zaznamenat správný postup.
A najednou toto
Jak už na začátku poznamenáno, stačilo mi ochutnat jedinou lžičku studeného čehosi z lednice a mazal jsem nakupovat, připravovat, péci. Doma pak, připraven a s hromádkou surovin, byl jsem ještě upozorněn Darinkou na nějaké ty podrobnosti včetně původního receptu. A to jsem teprve zíral. Páč jsem TO asi nějak zasklil. Stopro vím, že jsem ten díl v TV viděl. A už dost!
Krambl jak jsem to dělal já
1/ Vypeckované švestky a očištěná jablíčka, dohromady asi půl kila. Prosypeme lžicí cukru a sáčkem vanilkového cukru. Přidáme špetku, nebo raději tři mleté skořice. No dobře, byla to asi půllžička. Promícháme a necháme 20 minut odpočívat.
2/ Připravíme si drobenku. Tu klasickou jsem rovnou s ohledem na své zdraví (mouka blbě a jakoby vločky byly něco lepšího) zavrhnul. Takže 150 gramů másla, 3 lžíce vloček ovesných a 2 lžíce cukru promícháno do podoby drobenky.
3/ Zapékací misku jsem malinko vymazal máslem a lehce do ní namačkal ovoce. V podstatě jen sesypáno a zmáčknuto ke dnu. Ne příliš násilně. Zasypal, respektive zamatlal drobenkou a rozprostřel ji tak, aby zakrývala povrch ovoce co nejsouvisleji.
4/ Trouba, 180°C/25 minut. Tak aby povrch co nejvíce zhnědnul. Já pak, dle vlastní úvahy ještě krustu pomačkal a lehce zatlačil do ovoce. A nechal v už vypnuté odpočívat skoro půl hodiny. Hotovo a “k sežrání”.
PS: dovčil jsem si nepročetl ani ten recpt od Dity P a nepodíval se na video. Jedu dle vlastní úvahy :O
Takže obrázky
– A ještě jednou. Ovoce v misce vymazané máslem…
– drobenka z vloček na povrch a to už je skoro to “musli” nééé? 🙂
– upečeno, paráda, barvičky a chuť i vůně neskutečná…
Ha! Asi jsem na to přišel. Jde to! Jíst chutně, zdravě a bez masa. Jen málokdy, samozřejmě. Ovšem toto snídám týden a jsem maximálně spokojen. Nejen že mi chutná a skoro si nepřipomínám tu slušnou hromádku cukru. Já jsem takříkajíc spokojen. Páč mi to chutná. A to jde jen o malou pokusnou hloupůstku. Z lesního ovoce, jak zní původní recept a dala mi ochutnat Darinka, je to o ligu vejš.
Takže jasné? Netřeba vysvětlovat? MDMP





