Křehký cibulový koláč se sýry a salámem
Koláče typu Quiche mám moc rád. Nejen pro jejich slanou kombinaci mnoha chutí, ale hlavně pro snadnost přípravy a možnost využití spousty fantazie. Pochybuji, že jsem za ta léta udělal dva stejné. I tentokráte jsem jednoduše vyndal z lednice co nabídla a šup do toho.
Z čeho
Těsto
– 300ml mouka polohrubá /asi 230g/
– 1ks vejce
– 60g máslo /Hera/
– 1PL olivový olej
– 1PL voda
– 10g droždí
– sůl
Náplň
– 150g Cottage
– 200g kysaná smetana
– 1ks vejce
– 200g cibule
– 100g sýr /gouda, čedar/
– 50g salám typu Chorizo
– 2PL olej, nebo sádlo
– pepř a muškát
Jak
>> Do mísy prosijeme mouku a k ní přidáme drobky droždí. Vajíčko tuk a vše ostatní. Dobře vymícháme a necháme v teple hodinu odpočívat.
>> Smetanu a Cottage smícháme s vajíčkem. Opepříme a přidáme špetičku muškátového oříšku.
>> Cibuli na jemné plátky podusíme na tuku doměka. Srovnáme vrstvu na těsto vyválené a položené do formy. Jak už jsem dříve psal, používám dirkovaný plech na pizzu o průměru 31cm. Dále vrstva salámu na tenké plátky. Zalijeme směsí vajíčka, smetany a Cottage. Posypeme nastrouhaným sýrem.
>> Pečeme při 190°C do zezlátnutí povrchu. Asi 30 minut.
Laděnka už koštuje a já musím podotknout, že vlastní kombinace chutí se opravdu povedla. Nicméně originál Lotrinská je lepší. Hlavně ty brambory mi chybí.
Trocha inspirce
Tak tohle vypadá moc dobře. Až se mi můj žaludek uklidní, tak tento koláč brzy udělám i s tou náplní.
OK…napiš jak se povedl…