Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Křepelka nadívaná a krupoto hráškové

11Křepelka podruhé a lehká změna názoru. Ano, je to lepší kuře a tím pádem si podobné jídlo můžete připravit levněji a dost podobné. Ovšem jen podobné. Přece jen, křepelka má pevnější maso a je chuťově lehce výraznější. Potřebuje dost soli a něco málo k povýšení té chuti. A to se mi v klasickém českém provedení opravdu vydařilo. Navíc jsem si zopakoval postup, který z, pro mne, kdysi poměrně nechutných krup dělá parádní přílohu. Tak dobrou, že nemám potíže zblajznout toho plný talíř. A to je dobře. Protože jsem loňskými vánoci započal očistu, detox a změnu do budoucna. No a tomu tohleto poměrně dietní jídlo jen dopomůže.

Suroviny

Celý postup je spočítaný na jednu křepelku. Pro snadný přepočet.

– 1ks křepelka
– 15g slanina
– 15g cibule
– 15g houska
– 30g žampión
– 1PL smetana
– 1ks bílek
– sůl a pepř

 

Křepelka nadívaná

>> Opláchneme a osušíme toho ptáčka. Dobře solíme na povrchu i uvnitř. A rozehřejeme troubu na 170° C.

>> Připravíme si nádivku. Já vždy dělám alespoň kousek navíc. Na pánvi lehce nahřejeme kostečky slaniny do sklovata. Na ní pak cibuli nahrubo a stejně tak žampión. Z toho do nádivky stačí jen nožičky.

>> Odstavíme a zasypeme kostkami housky. Ta je vážená už dost suchá. Lehce solíme a pepříme, promícháme a necháme zchladnout. Zastříkneme smetanou a promícháme se sněhem z bílku.

>> Z tohoto množství jsem do křepelky dostal 2/3 a zbytek do formičky na mufiny. Vtlačil jsem do obojího po oříšku bylinkového másla. Pečeme 45 minut při 170° C pod poklicí. Pak tuto odstraníme a dopékáme na 180° C, 15 minut. Mezitím každých 5 přeléváme výpekem.

 

Krupoto hráškové

Křepelka ač maličká, vystačí klidně na dvě porce. Takže kroupy také.

– 2PL kroupy
– 20g cibule
– 1,5dl vývar
– 1čl tuk

 

>> Na tuku, másle, oliváči, sádle??? Já na sádle z kuřecího vývaru, necháme zesklovatět drobně krájenou cibuli. Přidáme propláchnuté kroupy a zalijeme horkým vývarem. Solíme a pepříme. Česnek, víno? To je na vás.

>> Pod poklicí pomalu vaříme doměkka. Tady se opět ukázala krása indukce. Na stupeň číslo 3 jsem to zlehýnka nechal probublávat celou hodinu. Mezitím si připravíme hrášek. 5 minut varu a proplach ledovou vodou.

>> Nakonec stačilo po odkrytí přidat na číslo 9 a během chvilky se zbytek téměř odpařil. Ale pozor! Maličko zůstat musí. Vmícháme oříšek studeného másla a předem připravený hrášek. Ten už se nesmí vařit!

 

Obrázky

1/ Základ pro nádivku…

postcard01

 

2/ Nádivka a křepelka…

postcard02

 

3/ Hotové krupoto. Šťavnaté a zahuštěné máslem…

09

 

4/ Hotovo, servis, nádhera…

12

 

A to je celé. Nenáročné a přesto nádech luxusu. A staromilství. Podle mne první republika jak vyšitá. Klidně bych to, co jsem si připravil a obědval, nabídnul profíkovi. Neměl bych se ten den za co stydět.

Křepelka není laciné maso. Ale dá se zaměnit. Bejby kukuřičná kuřátka jsou skvělá. No a klasické, kvalitní farmářské kuře okolo 130. korun za kilo? Paráda. Stále pod cenou těch mini ptáčků.

 

Tak do toho. MDMP

 

PS: více fotek na FB…

 

Sdílejte...

Komentáře