Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Krájení a strouhání – nůž a struhadlo jsou klasika, ovšem krouhač…

odstředivka,struhadlo,brambor01…to je usnadnění, rychlost a krása na pohled. A narozdíl od robota za klidně 20 tisíc stále ruční práce. Dokonalé zpracování bez zbytečného odpadu. Nepřeháním. Nabízí totiž právě tak akorát tolik, kolik toho potřebujete pro usnadnění práce, přesnost a preciznost. Tedy výhra. Do mé kuchyně přibyl další pomocník dodaný obchodem a portálem vsenavareni.cz. Pro mne žádná novinka pominu li fakt, že i ten poslední byl jen velmi průměrný a ne právě spolehlivý. Tedy výběr vyloženě cílený a ve srovnání s dalšími kousky které i vy znáte z reklamy v televizi, nebo já z profi kuchyně je Kuchyňské struhadlo + 5 nástavců IBILI prostě za cenu která je více než odpovídající všem jeho možnostem.

IBILI – krouhač a struhadlo najdete  na stránkách vsenavareni.cz v sekci Kuchyňské potřeby >> Zpracování a příprava >> Struhadla

Já nemohu jinak než chválit. A to opravdu moc. Vězte že tuhletu "hračku" mám a sleduji už dobrých 24 let. Poprvé v reklamě v televizi. Tehdy jsem moc nevěřil. Navíc už předtím vyzkoušel ruský výrobek který táta přivel z pracovních cest do tehdějšího SSSR koncem osmdesátých let. Poněkud legrační produkt za opravdu srandovní cenu dvě koruny za kus. Přesto i ten udělal kus práce a já býval relativně spokojen. Časem jsem se dopracoval, nebo spíše náhodou a shodami okolností dostal k použití několika dalších, řekněme napodobenin takzvaného V krouhače. Znáte z televize. Ten je jednoznačně skvělý a dovedený k dokonalosti. Má ovšem dvě podstatné chyby. Cenu a hromadu nesmyslů navíc! A také proto jsem si jej nikdy nekoupil. Chcete li nějaké podrobnosti, čtětě dále…

IBILI krouhač

 

Barva

Víte, ona ta blbina z TV má ještě jednu relativní výhodu. Krásné, moderní a sexy barvy. Tento náš černý macík opravdu neuchvátí pohled nikoho krom "emo" kuchařinky. Zato ale nabídne při ceně o dvě třetiny nižší přesně to, co každý z nás v kuchyni potřebuje primárně. Funkčnost jako takovou.

 

Možnosti

Rád bych se zmínil o jediné možná vadě kterou opravdu nedokážu vyřešit. Řekněme inženýrsky. Je to  primární úchyt všech nástavců do bloku (základny). Jak si asi všimnete po vybalení, je zacvaknutí do  bloku poněkud tuhé. Z pohledu mého dokonce hlučné. Vyjmutí pak lehce problematické. Mohu prozradit několik věcí:

1/ To první po několika použitích vymizí a celé skládání je opravdu radost sama.

2/ Jsem zvědav jak dlouho vydrží ty plastové zobáčky. Pokud budu opravdu hodně měnit desky dávám jim průběžný rok. Zapamatujte si toto datum. Povíme si to potom.

3/ Obecně? Myslím že nezvolili ten úplně ideání typ plastu. Je tvrdý, ale ne křehký. Dobře. Není to však ten pružný monoblok jaký dnes dostanete například u krájecí desky. I když mám pocit že takový vlastně ani nejde vyrobit. A pokud ano, nechci vidět cenu. Takže vlastně zbytečná starost.

4/ Pamatuji verze které fungovaly na principu nožů v otočném válečku. Fuj a Uf! Dobře že je to pryč. K ničemu a jen pro zlost.

 

Použití

1/ Pokrájejte nejdříve cibuli. Ta vás prostojednoduše rozbije. Nadšením. Během chvilky a z jen oloupané cibule totiž připravíte, slovy mého kolegy Pepata "velejemné" kostičky do majonézy a salátů. Toť primár. Na kvalitním materiálu parádní výsledek a hlavně žádné hořknutí. Na stejném "noži" máte možnost připravit julienne z mrkve, petržele, celeru, kedlubnu, řepy. Vše v kvalitě, respektive přesnosti a jemnosti tak dokonalé, že profík může jen smutně závidět.

2/ Připravte si jemné či silnější plátky. Rajče a jahody to zvládne s přehledem, ale já nerad riskuju. Špatný tah a je tady zmetek. Ovšem brambory, okurka, ředkvičky, ředkev, kedlubna. To vše je materiál naprosto ideální k pokrájení tímto zařízením. Pokud si osvojíte zásady bezpečnosti a řekněme rozumného přístupu, máte vyhráno. Při minimální snaze totiž  zvládnete připravit plátky, julienne, nebo kostičky během 3.-5. vteřin.

3/ Krouhejte zelí. Vězte že to byl kdysi dávno primární důvod proč jsem si tu hračku pořídil. Nakrouhat celou hlávku ručně a nožem v restauraci na saláty je docela otrava. Nehledě na to, že se připravíte o spoustu času. Na tomto NE! Vyberte desku 3 milimetry a použijte na krouhání čistou, na krájení noži vybavenou část. Dokonalé! I kdybych už nikdy nic jiného takto nekrouhal, jen pro zelí jej stejně budu chtít.

4/ Krájejte hranolky. Tady si nejsem úplně jistý. Ne že by to nešlo. To právě naopak a opět skvěle, rychle a snadno. Jen nějak nemusím tak tenké. Kdo je ale zvyklý na ty z nejmenovaného amerického šmejdu, přijde si jistě na své. Takové se budou i rychleji a křupavější smažit. Jen mně by jaksi chyběla ta neúplně propečená dužina. No, ne snad vždy.

 

Bezpečnost

1/ Ač nerad, musím připomenout i bezbečnost při práci. Sám o sobě není tento kousek nebezbečný. Právě naopak. Má jako jeden z mála takzvanou SAFE polohu, kdy jen otočením a zacvaknutím desky je k dispozici opravdu bezpečný pro přepravu a odložení.

2/ Máte li ovšem stejné spády jako já, může se velmi snadno přihodit něco nepříjemného. Protože čím rychlejší práce (a to například jahody nebo rajčata vyžadují), je snadné říznout se tak snadno až se budete divit. Vlastně tak rychle. Nože jsou opravdu moc ostré (takzvaně samobrousící – tedy jen jejich použitím) a já vřele nedoporučuji nepoužívat krycí klobouk a držák. Já sám, přiznávám, jej používám spíše sporadicky. Ale vím kdy zpomalit a kdy opravdu myslet u dalšího posunu směrem na nůž. Přesto jsem se už několikrát za ta léta říznul. Většinou myslíc na cokoliv jiného než práci. Krásným příkladem budiž ale má krásná kamarádka Zuzanka. Vzala tu věc poprvé do ruky a odešla z práce s pořádnou ránou. To už je ale moc dávno 🙂

 

Fotoreport

První obrázek nahoře: co z toho asi mohlo být? Jedině chipsy, domácí, parádní a v odstředivce vyždímané (proč trápit utěrku). Deska 1mm…

chips a zelenina02

 

Plátek citronu je spíše na trojku…

krouhač a citron

 

Do nápojů jako dělaný…

pomerančová limonáda, led a citron

 

Plátečky a nudličky – ředkvička, jahoda, kyselá okurka…

Krouhač - řed,jah,oku,julienne a plátečky

 

Opět deska 3 milimetry – nože: to co od krouhače opravdu očekávám jsou dokonalé nudličky julienne. Musíte použít nejen to struhadlo, ale i hlavu. Myslím vlastní. Mrkev si připravte na kousky v délce odpovídající průměru “klobouku”. Dáte dvě vedle sebe a krájíte napodél. Cibuli je to celkem jedno pokud ji napíchnete kořenem nahoru. V prvním případě jsou nudličky dokonalé a ve druhém cibule dělá zásadně kostičky jednu jako druhou.

krouhač - celer,mrkev,cibule

 

Cibuli na kostičky použitelné klidně do domácí tatarky připravíte za 3 vteřiny. Nekecám. Na obrázku vlevo ubohý zbyteček. Ty kostičky jsem fotil nerozsypané. Vlastně škoda. Ale to přijde…

krouhač - cibule na kostičky

 

Krouhač Kuchyňské struhadlo + 5 nástavců IBILI jsem si vzal i na soutěž. A vyplatilo se. Krásně připravené kousky pak opravdu dobře vypadají na talíři. To už ale bude v dalším pokračování…

pomůcky, krouhač, soutěž elektrolux

 

20.6.2014 – nekecal jsem. Tady fotka rovnou z přípravy a od profesionála.

tajná ingredience - krouhač a ředkvička

 

26.6.2014 – vyzkoušel jsem hranolky a beru zpět. Tenké sice, ale akurátní. Namočené rovnou v odstředivce a pak i osušené. To ale nedoporučuji jako závěr. Tady opravdu ta utěrka udělá to správné a potřebné.

Krouhač - domácí hranolky a tatarka_postcard

 

a ještě jaksi obecně – na saláty jako dělané

Krouhač - salátek z okurky a ředkvičky

 

 

Obecně vzato – ruční krouhač a struhadlo

Já si bez této hračičky vůbec neumím a ani nechci představit domácí kuchařinu. Ať už profíci machrují jak jen chtějí máme tady jeden fakt – krásu a dokonalost vytvořenou v několika vteřinách dík pastikové hračce. Kuchyňskému struhadlu IBILI. A to za to stojí. Usnadnit si práci vstříc kráse na talíři. Co myslíte?

 

MDMP

Sdílejte...
Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 1 votes
Brand Name
Krájení a strouhání – nůž a struhadlo jsou klasika, ovšem krouhač...
Product Name
Kuchyňské struhadlo + 5 nástavců IBILI
Price
CS 449,- Kč
Product Availability
Available in Stock

16 komentářů to “Krájení a strouhání – nůž a struhadlo jsou klasika, ovšem krouhač…”

  • Milada K. says:

    Souhlas! A to za přijatelnou cenu, ne jako ty předražené z Hodonína, na které jsou stále reklamy.

    • Moje Dobroty says:

      Ahoj Miládko. Z Hodonína je co? Neříkej že to z reklamy na V krouhač… To bych brečel…

      • Milada K. says:

        …JOOóóó…..a já brečím s Tebou. 😉

        • Moje Dobroty says:

          Ale vážně: víš něco co já ne? Ty super V krouhče se vyrábějí u nás? Ty v reklamě která běží každé ráno od rádoby rakušáků? S blbcem s náušnicemi?

          • Milada K. says:

            …Já si myslím, že se WS nastopro u nás nevyrábí, ale jsou předražený a ten s tou náušnicí je neskutečný slizoň. Utkvělo mi to v hlavě, páč do Hodonína jezdím k tetě, ale na Perunskou jsem ještě nezašla a ani nehodlám. 🙂 Nebo je to jen e-shop, nevím.

  • Petra C. says:

    Nasadil jsi mi brouka do hlavy. Jeden podobný kráječ mám doma. Ani si nevzpomenu, od jaké firmy. Protože je tak na h*vno, že je zastrčený ve skříni a nepoužívaný. Vytáhnu tak jednou za rok, abych se přesvědčila, že je to opravdu krám. A ty tu pěješ takovéhle ódy. Tak že bych zkusila vyhodit dalších pět stovek? Třeba je to jen mýma rukama a i tenhle bude pro mě nepoužitelný 🙁 Každopádně zeleniny se kurňa něco nakrájím, takže by to pomocník byl 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Tak co Peťko. Už Ti brouček uzrál v přesvědčení?
      Já si ten krouhač protentokrát vybral záměrně. Opravdu na něm dělám kde co. A tento je více než skvělý za tu cenu.

Komentáře