Krkonošské kyselo s koprem a smetanou
U spousty činností a platí to i pro vaření, je ideální použití kombinace logiky a rozvržení času. U této polévky se dá říct, že jde o třífázové vaření rozložené do stejných časových úseků. 3×10 minut. A není více k doplnění páč jsem o ní už psal zde. Samostatný článek uvádím ze dvou důvodů. Tím prvním je prostý fakt, že fotky dostanou vlastní prostor. No a tím druhým zase to, že tentokrát je ze sušených hříbků a tedy troch jinak. Každopádně letos poprvé a tak proč ne. Určitě se ale chci zmínit opět o stránkách a webovém obchodu vše na vaření.cz, který mi poskytnul možnost malé změny.
Vajíčko připravené ve formě na vajíčka IBILI totiž do této polévky dost pasuje.
Z čeho to bude
– 4PL hříbky sušené
– 2PLmouka hladká
– 1PL kvásek
– 1PL máslo
– 1,5l vývar kuřecí
– 200g brambory
– 1dl smetana 12%
– 1PL kopr
– sůl, pepř, kmín
Jak postupovat
>> Kvásek – večer předem si připravíme rozkvas. Na přibližně litr a tři čtvrtě polévky bude stačit do 100 mililitrů vlažné vody vmíchat lžíci kvásku z lednice a dvě lžíce hladké mouky. Pšeničná či žitná, to je na vás. Promícháme a v sáčku necháme v pokojové teplotě do rána pracovat. Na fotce je množství na celý chléb. Polévky byste z něj připravili asi 5x tolik než je v receptu tady.
domácí kvásek není nic složitého na přípravu, ovšem takříkajíc údržba už jisté znalosti vyžaduje…
>> 1/ 10 minut příprava – namočené hříbky přecezené vhodíme na zpěněné máslo a chvíli restujeme. Můžeme přidat i kousek pokrájené cibule. Poprášíme drceným kmínem a zalijeme horkým vývarem. Pod poklicí pomalu necháme probublávat.
>> 2/ 10 minut brambory – nakrájené na kousky dle potřeby a chuti vhodíme do polévka a dalších deset minut mírně vaříme.
>> 3/ 10 minut dokončení – kvásek naředíme například vodou z hříbků a vlijeme do vroucí polévky. Opět necháme deset minut probublávat, odstavíme a dochutíme jemně posekaným koprem a deckou smetany. Sůl a pepř přidáme podle potřeby a chuti.
není nic snazšího a přitom chuť neuvěřitelná…
Krkonošské kyselo s koprem a smetanou
>> Rady – kvásek jsem popsal výše. Pokud je kvalitní, dokáže překvapit jak snadno polévku zahustí a jak ta je výrazně nakyslá. Začínám chápat Trautenberka 🙂 Podáváme zásadně s nějak připraveným vajíčkem. Nejčastěji s míchaným, sázeným, nebo ztraceným a každopádně se smaženou cibulkou. Nebojte se experimentů. Smetana a kopr tam původně nepatří. No a co? Je to dobrý. Slaninka vysmažená dokřupava by taky nebyla od věci.
MDMP





