Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Krkovička, v pikantní krustě opečená a pod máslem dopečená

07-Krkovička, v pikantní krustě opečená a pod máslem dopečenáOno na tom není nic zvláštního. Ale protože toto jídlo mám opravdu hodně rád a je snadné na přípravu, nafotil a sepsal jsem další postup do sekce steaky. Není od věci něco si zopakovat a dík nedávné přípravě rádoby KFC kuřete chci upozornit na další možnost využití kořeněné obalovací směsi. Ta je ohromně univerzální a použitelná klidně na dušená masa. Výslednou omáčku totiž nejen zahustí, ale hlavně dochutí. Takže je výsledek jiný než běžné vychucení jednotlivým kořením. Tentokrát ale pouze pánev a trouba. Velmi rychlá příprava která mi maximálně vyhovuje.

 

Krkovička, v pikantní krustě opečená a pod máslem dopečená

 

Opakování – směs na obalení

– 5PL mouka PH
– 5PL strouhanka
– 1čl celerová sůl
– 1čl římský kmín ml.
– 1čl paprika ml.
– 1čl hořčice ml.
– 1čl česnek suš.
– 1/2čl chilli ml.
– 1/3čl pepř ml.

 

Obalování – krusta a chuť

>> Maso – pokud je silnější jako tentokrát to moje (366g/3cm) můžeme lehce naklepat. Já to dělám. Bez čehokoliv dalšího obalíme ve směsi a opečeme z obou stran po 2. minutách v oleji z každé strany. Na tu opečenou po otočení položíme oříšky másla a přendáme na litinu rozehřátou 10 minut v troubě na 190°C. V té pak dopékáme při dané teplotě  15 minut a ještě 5 necháme odpočívat ve vypnuté.

 

Pozor – naklepávání platí pro čerstvé maso od běžného řezníka. Stařené a neskutečně parádní kousky od Naše maso, nebo z TRMS necháme tak jak je. Popravdě tomu i ublížit obalením ve směsi je hřích!

 

>> Já to celé nesním a dělím se. Každopádně menší kus = kratší čas. Asi o 5 minut. No a až se podíváte na obrázky, zkuste tipnout kterou část si vychutnám nejvíce. Každopádně byla by veliká škoda nepřipravit si k vařeným mladým bramborům parádní omáčku. Takže další opakování.

 

Omáčky – v tom pravém slova smyslu, tedy ne česká rajská a koprovka, jsou stále poměrně neznámou oblastí v české domácí kuchyni. A přitom právě ta následujíci je nesmírně snadná a povýší výsledek na talíři o třídu výše. Já si nikdy neodpustím jej nakonec vylízat.

 

>> Steak odložíme ještě zpět do chladnoucí trouby. Na to ale pozor. Buďto otevřené, nebo ani tam. Aby se nevysušilo. Na litinovou pánev z pečení položenou na plamen nalijeme asi půl deci červeného vína. Suššího. To velmi rychle zapění. Zalijeme deckou vývaru. Stačí kuřecí a během chvilky zredukujeme. Nakonec zjemníme a zahustíme studeným máslem z lednice. Netřeba jej mnoho. Oříšek na půl lžičky. Lehce solíme a hodně pepříme.

 

Dodatečně – píšu výše že málo stačí a netřeba více. Je to trochu zajímavější. Ta parádní šťávička je ve výsledku natolik chutná že nestačí a chcete více. Nezapomínejme ale, tady více než kde jinde platí “méně je více”. Naředit to a výsledek bude k ničemu. Takže bohužel, jedna porce masa, jedna porce omáčky! Tak to je.

 

A to je celé – koukněte na obrázky a přiznejte si, nechce se vám ochutnat?

 

krkovička na gril – nic extra, 99,- kaček za kilo když není v akci…

01-krkovička 366g

 

krkovička a nezbytný brambor jako příloha, tak to mám nejraděj…

02-o moc více netřeba

 

obalení – povšimněte si jak má každá část masa jiné směrování vláken, každá bude jiná v konzistenci a chuti, ale jednoznačně nejlepší ten mramorovaný proužek u kosti vlevo nahoře…

03-krkovička,obal

 

opékání – v tenké vrstvě oleje, stačí slunečnicový, nebo sádla z jedné strany 2 minuty…

04-krkovička,pánev

 

a z druhé strany 2 minuty, už se nám to krásně zlatí a mohlo by až do konce stále na pánvi, jenže já mám horký vzduch v troubě raději, a proto dnes také venkovní grily jedině s víkem…

05-krkovička,pánev

 

položíme na rozehřátou litinu – ne příliš, těch 10 minut je až dost, aby se nepálilo odspoda, a každopádně přidáme máslo, já vím, toho tuku je hodně, ale chuť je pak excelentní…

06-krkovičk do trouby s máslem

 

krkovička, v pikantní krustě opečená a pod máslem dopečená, dík tomu máslu pak připravíme parádní omáčku z vína a vývaru…

08-Krkovička, v pikantní krustě opečená a pod máslem dopečená

 

a nakrojená – žádná krev a žádná růžová, vepřový steak pěkně propečený, šťavnatý ale nevysušený, to je to pravé, je tady ale ještě další možnost, při 160°C déle dopékat, maso nebude tak krásně vypečené dokřupava, ale bude růžovější, další možností je Sous Vide, jen dost mimo naše možnosti…

09-krkovička nakrojeno

 

mladé brambory jako příloha – poslední dobou ty větší rád vařím v tomto tvaru, asi dva centimetry silná kolečka, sůl a kmín jsou klasika, ovšem větvička libečku dokonalost…

brambory a libeček

 

Mimochodem ty brambory – už mnohokrát jsem si přinesl do práce oběd v krabičce. Ohřát v mikrovlnce a je to. V poslední době už upouštím od tohoto zvyku. Je svým způsobem peklo zvyknout si na kvalitu a čerstvost. Nechcete pak jinak. Takže když jsem tento týden měl dva dny po sobě k obědu sebou smažený řízek a právě tyto brambory, jedl jsem obojí studené. Kolega dokonce myslel, že jsou syrové. Stačila jen špetka soli a mlaskal jsem si. Jinak běžně oběd klidně věnuji, nebo prostě nejím. Natolik mám rád čerstvost. A pak se divte mému odporu k jídelnám 🙁

 

MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Krkovička, v pikantní krustě opečená a pod máslem dopečená
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Sdílejte...

Komentáře