Králičí plece na česneku se špenátem a opékanými bramborami
Klasika ke které není moc co předepisovat. Já králíka děsně rád a nikdy si jej neodepřu je li k dispozici. Pravda, po nedávném ochutnání kůzlečího mám trochu dilema, ale to není přílišné vzhledem k ceně a dostupnosti. Inspiroval mne tentokráte pan Oldřich Sahajdák, šéfkuchař a spolumajitel špičkové Pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné michelinskou hvězdou. A to jak přípravou králíka tak špenátu. Geniálně jednoduché a v chuti neskutečně silné. Díky LaDegu. Tomu říkám čeština jako vyšitá.
Dvě porce
– 2ks králičí přední běhy
– 1ks stroužek česneku
– máslo
– vývar
– sůl, pepř a kmín– 200g spařené špenátové listy
– 1ks šalotka
– 1ks stroužek česneku
– 1PL smetana
– výpek z králíka
– máslo
– sůl a pepř– 4ks ranné brambory
Králík
>> Porce masa opláchnuté a osušené solíme a pepříme. Zalijeme trochou rozpuštěného másla a posypeme kmínem a sekaným česnekem. Necháme v lednici dvě hodiny odpočívat. Poté vložíme do trouby rozehřáté na 160C a pečeme do měkka. Kvalitní králík bude za maximálně dvě hodiny. Během pečení podlijeme horkým vývarem s řádným kusem rozpuštěného másla a občas přeléváme výsledným výpekem. Je to takové rychlejší konfitování. Nakonec odkryté dopečeme při 200C dočervena.
Králičí plec na česneku – na pečení připravená. Kousky dole jsou řapíkatý celer a zbyteček vepřové krkovičky.
Špenát
>> V kastrůlku na másle necháme zesklovatět pokrájenou šalotku a česnek. Přidáme spařené listy, zalijeme asi deckou výpeku a pomalu v něm dusíme pod poklicí tak pět minut. Odkryjeme, přidáme lžíci smetany a redukujeme šťávu. Lehce rozmixujeme ponorným mixerem.
Králičí plec na česneku – upečená
Brambory
>> Ve slupce uvařené malé kusy do pěti centimetrů průměru, oloupané a chladné překrojíme napůl. Položíme na teplé máslo a pomalu zahříváme ze všech stran alespoň pět minut. Pak plamen zvýšíme a opečeme dokřupava. Osolíme. To je ta krása podle mé babičky. Brambory jsou nasáklé máslem a křupavě dokonalé. Samozřejmě lze použít přímo syrové, jen to bude mnohem delší příprava.
Králičí plec na česneku se špenátem a opékanými bramborami – prostá česká kuchařina
Co dodat? Vaření s popisem pro nenezkušenější domácí puťky. Jestliže z tohoto vycházejí v michelinském LaDegu, nevidím ani jen malinký důvod proč si na tom nepostavit i jen průměrnou restauraci. A věřte mi páni podnikatelé, já se obejdu bez krevet a hovězího z Kobe. Udělejte mi českého králíka s jeho 6x nižší cenou a máte vystaráno! Troufám si tvrdit že s porcí na obrázku naceněnou na 150,- Kč by mi kde kdo utrhl obě ruce. Doma mne to vyšlo na méně než polovic i s energiemi.
Zajímá vás ta výsledná cena? Je to snadné. Asi 200,- Kč stojí kilo tohoto děleného masa v obchodě. Kousek tedy cca 40,- Kč. To ostatní dalších 40, připočítáme energie a plat pro personál restaurace. Nikdo nechce fungovat za životní minimum viďte. Hleďme, 150 ani nevíte jak. Nelíbí se? Dělejte to jako já – vařte sami. Ohromně se bavím a s cenou jdu vždy pod polovinu. Ale jím to doma sám…
4.8.2013
Tak toto mi dnes přišlo emailem – fajne a pěkne:
Pane Míčku !
Bravo a děkuji, jen tak dál.
Hodně úspěchů při vaření Vám přeji.
Oldřich Sahajdák
La Degustation Boheme Bourgeoise
Haštalská 18
110 00 Praha 1
Tel.: +420 222 311 234
Fax: +420 222 311 235