Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Králík na divoko

krallik_rozdeleni_masa Proč jíst králičí maso?              

Je lehce stravitelné, zdravé, libové, jemné, má nízký obsah cholesterolu a v neposlední radě je velmi chutné. Vyznačuje se velmi krátkou dobou nutnou k přípravě – také proto by mělo mít nenahraditelné místo v každé moderní, lehké kuchyni.

Hodí se hlavně k vaření pod pokličkou nebo v tlakovém hrnci, k pečení v troubě, smažení (například při přípravě číny), ale i ke grilování. Dá se konzumovat jak teplé, tak studené v různých lehkých salátech, vynikající je například i králičí paštika.

Nejznámějšími kreacemi na přípravu králičího masa jsou králičí filet, kotletky, prsa, plněné kousky. Králík připlavený vcelku patří spíše do babiččiny kuchyně, ale když jednou za čas v kuchyni zavoní na smetaně či na česneku, sbíhají se všem členům domácnosti sliny už dlouho před obědem.

Králičí maso je velmi libové – obsah tuku se pohybuje od 4,7 do 12,5% – zadní maso (stehna) obsahují méně tuku, přední část je o něco tučnější. V průměru obsahuje celý králík 8,8% tuku, který je většinou viditelný, takže pro absolutně dietní jídla se dá bez problémů před přípravou odstranit.

Maso z králíka vyniká lehkou stravitelností – chovaná zvířata jsou porážena mladá, mezi 12 a 13 týdny. Maso mladých zvířat je velmi jemné a neobsahuje téměř žádný kolagen.

Výživová hodnota králičího masa na 100g je okolo 655 KJ, celková hodnota záleží samozřejmě na jeho úpravě a přísadách, které používáme při vaření. Doporučuje se ale maso zbytečně nezatěžovat tučnými přísadami a ponechat výsledným pokrmům lehkost a stravitelnost.

>>Tolik znalosti encyklopedické. Já tvrdím, že je pro mne v první řadě moc chutné a vybočuje z nudné řady kuřecího podprůměrné kvality konzumovaného po tunách v zemi české.

 

Jak na to a z čeho?

– Králík
– Cibule
– Mrkev
– Petržel
– Česnek
– Slanina
– Máslo
– Olej
– Sůl, pepř, celý pepř, nové koření, jalovec, bobkový list
– Bílé víno
– Vývar

 

Naporcovaného králíka, nejraděj stehna přední a zadní prošpikovaná slaninou osolím, opepřím a potřu česnekem (rozmixovaný v oleji). Nechám odležet do druhého dne.

Do pekáče nasypu rozkrájenou cibuli, mrkev, petržel a slaninu. Větvičku koriandru, rozmarýnu a chilli papričku.

Na to položím porce králíka a na ně plátky slaniny a másla.

Vložím do trouby na 220°C/20 minut přikryté. Podleju 2dl bílého vína a dopeču při 180°C doměka, při občasném podlití kuřecím vývarem.

Maso nechám dojít v teplé troubě a šťávu přepasíruju. Dochutím solí, pepřem a oříškem studeného másla.

Se šťouchanými bramborami, kaší či rýží je to dobrůtka.

v pekáči

na talíři

Sdílejte...

Komentáře