Králík na hořčici
Králíčka mám rád, dlouho jsem ho nejedl a když jsem nedávno na facebooku zahlédl jednu chuť vzbuzující fotečku, došlo mi, že v mrazáku se skrývají dvě velká stehna. Tak šup s nimi do trouby.
Jak na to
– 2ks porce králíka
– 1dl česnekový olej /slunečnicový rozmixovaný s česnekem/
– 2PL hořčice Dijonské
– 1čl citronového pepře
– 1ks střední cibule
– 50g mrkev
– 50g petržel
– 50g slanina
– 1PL olivový olej
– 1čl máslo
– 1dl víno bílé suché
– 1dl vývar
– Sůl, pepř, b.list, rozmarýn
>> Česnekový olej, citronový pepř a hořčici smíchám a potřu osolené porce masa. Nechám hodinku odležet v lednici. Poté opeču na oleji s kouskem másla a odložím do pekáče.
>> do výpeku přidám slaninu na nudličky pokrájenou, po chvíli cibuli, mrkev a petržel opět na nudličky /julienne/. Vše orestuji, zaleju vývarem a vínem. Vroucí přidám k masu s listem a snítkou ryzmarýnu.
>> Upeču v troubě – 180°C/75 minut
>> Mám rád ten rustikální základ, proto si jen přidám výpek dochucený solí a pepřem k masu a bramborové kaši například. Samozřejmě ale není od věci přidat decku smetany s moukou, provařit a propasírovat. V tomto případě dochutím ještě lžičkou hořčice.
Na obrázku můj oblíbený citronový pepř s bylinkami a mořskou solí. Moc to není vidět, ale je hrubý, jako steakový.
Postup
Na talíři
Inspirace
Králík s hořčicí (po francouzsku) podle Anuše Kejřové
Králík na hořčici – kluci v akci
[fb_like]