Králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem
Dlouho mi ty králičí kejtičky odpočívaly v mrazáku zapomenuté. Když jsem ale nedávno přemýšlel k čemu bych si připravil ten parádní knedlík a hlavně kysané červené zelí bylo jasno během chvíle. Bažanta jsem totiž nesehnal. No a to zelí. Já ho prostě musel vyzkoušet. Za celý život jsem jedl kysané červené zelí dvakrát. Jednou u sestry a podruhé když jsem její recept chtěl vylepšit. Proč? Já měl vždy dojem, že kysané červené zelí je tak nějak blbost. Evidentně ne. I když…
Tak z čeho a jak
– 2ks králičí stehno
– 400g bůček
– 100g slanina uzená
– 1PL sádlo
– sůl, pepř, kmín– 500g kysané červené zelí
– 500ml vývar
– 1ks cibule /150g/
– 1PL jíška
– 1PL cukr
– sůl a kmín– 2dl mléka
– 2ks vejce
– 2dl hrubé mouky
– 2ks rohlíky
– 1PL másla
– Sůl a petrželová nať
Maso
>> Stehna prošpikujeme slaninou a i s bůčkem okořeníme pouze solí, pepřem a kmínem. V pekáči zasypeme zbylou na kostičky pokrájenou slaninou, přidáme sádlo a máme li k dispozici tak větvičku rozmarýnu. Pečeme 30 minut při 200C a poté doměkka při 160C za občasného podlévání vodou nebo vývarem.
Proč ten bůček? K třičtvrtě kilu hotového zelí by dvě stehna byla málo a navíc jeho tuk podpoří a pozdvihne chuť králíka. Tak proto.
to je krása
Zelí
>> Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli do zlatava, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Následuje zelí, sůl, kmín a horký vývar. Pod poklicí dusíme pomalu skoro doměkka, zahustíme jíškou a ještě provaříme (zahustit samozřejmě můžeme 100g nastrouhaného bramboru). Necháme odpočívat – krásně dojde než se maso dopeče.
Opět připomínám – nepodceňujte vývar. Jakékoliv zelí je o 100% lepší dusí li se ve vývaru namísto vody. Pozor na kvalitu zelí. Jeden z důvodů proč to kysané červené nemusím je fakt, že často bývá jako bláto. Takže doba dušení může být 30, ale i jen 10 minut.
zelíčko nakonec nevypadá špatně
Knedlík
>> No nebudu to znovu rozepisovat. Krásný postup je už tady. Snad jen: máslem nešetřete a k petrželce přidejte i hrstku pažitky. Už jen ta vůně po rozbalení je úchvatná. Nebo…
Finta neuškodí. Opravdu hodně jsem si v poslední době zvyknul na směs mrazem sušené zeleniny a bylinek z Lidlu. Lžíce přidaná do polévky, omáčky, zelí, salátu i tohoto knedlíku udělá s jejich chutí opravdu divy. Už jsem ji popisoval tady. A beru zpět dřívější poznámku. Dnes jsem si ověřil že v majonézovém salátu je parádní. Takže na vánoce do bramborového každopádně.
a knedlíček tradiční
no prostě skvělá česká klasika – králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem
jen pro doplnění – rodičové vařili skvěle, ovšem něco tak sofistikovaného jako karlovarský knedlík tedy ne, králíka jsme mívali s brambory a tatarkou, stejně tak smažák, kuře a něco co jsem nesnášel – pečený paprikový lusky plněný masem – ta kombinace mi prostě vadila
MDMP
Králíček i to ostatní vypadá výborně! Já teď dělala králíka na smetaně podle Dity P. (http://www.ditap.cz/recepty/po-babicce/) a moc jsme si pochutnali. K tomu byly brambory na bouchačku 😛
Rozkošný recept, viděl jsem už dříve. A k tomuhle ty brambory pasují skvěle (tedy jsou to ty předvařené ve slupce, trochu rozpláclé a prudce upečené s máslem?). Já se je kdysi naučil od Jamieho Olivera…
Já to v rámci zrychlení procesu ujednodušila – jen uvařila ve slupce a rozbouchala 😀
Chápu, ale je to škoda…