Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem

Králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem05Dlouho mi ty králičí kejtičky odpočívaly v mrazáku zapomenuté. Když jsem ale nedávno přemýšlel k čemu bych si připravil ten parádní knedlík a hlavně kysané červené zelí bylo jasno během chvíle. Bažanta jsem totiž nesehnal. No a to zelí. Já ho prostě musel vyzkoušet. Za celý život jsem jedl kysané červené zelí dvakrát. Jednou u sestry a podruhé když jsem její recept chtěl vylepšit. Proč? Já měl vždy dojem, že kysané červené zelí je tak nějak blbost. Evidentně ne. I když…

 

 

Tak z čeho a jak

– 2ks králičí stehno
– 400g bůček
– 100g slanina uzená
– 1PL sádlo
– sůl, pepř, kmín

– 500g kysané červené zelí
– 500ml vývar
– 1ks cibule /150g/
– 1PL jíška
– 1PL cukr
– sůl a kmín

– 2dl mléka
– 2ks vejce
– 2dl hrubé mouky
– 2ks rohlíky
– 1PL másla
– Sůl a petrželová nať

 

 

Maso

>> Stehna prošpikujeme slaninou a i s bůčkem okořeníme pouze solí, pepřem a kmínem. V pekáči zasypeme zbylou na kostičky pokrájenou slaninou, přidáme sádlo a máme li k dispozici tak větvičku rozmarýnu. Pečeme 30 minut při 200C a poté doměkka při 160C za občasného podlévání vodou nebo vývarem.

 

Proč ten bůček? K třičtvrtě kilu hotového zelí by dvě stehna byla málo a navíc jeho tuk podpoří a pozdvihne chuť králíka. Tak proto.

 

 

to je krása

Králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem03

 

 

Zelí

>> Na sádle orestujeme drobně pokrájenou cibuli do zlatava, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Následuje zelí, sůl, kmín a horký vývar. Pod poklicí dusíme pomalu skoro doměkka, zahustíme jíškou a ještě provaříme (zahustit samozřejmě můžeme 100g nastrouhaného bramboru). Necháme odpočívat – krásně dojde než se maso dopeče.

 

Opět připomínám – nepodceňujte vývar. Jakékoliv zelí je o 100% lepší dusí li se ve vývaru namísto vody. Pozor na kvalitu zelí. Jeden z důvodů proč to kysané červené nemusím je fakt, že často bývá jako bláto. Takže doba dušení může být 30, ale i jen 10 minut.

 

 

zelíčko nakonec nevypadá špatně

červené zelí

 

 

Knedlík

>> No nebudu to znovu rozepisovat. Krásný postup je už tady. Snad jen: máslem nešetřete a k petrželce přidejte i hrstku pažitky. Už jen ta vůně po rozbalení je úchvatná. Nebo…

 

Finta neuškodí. Opravdu hodně jsem si v poslední době zvyknul na směs mrazem sušené zeleniny a bylinek z Lidlu. Lžíce přidaná do polévky, omáčky, zelí, salátu i tohoto knedlíku udělá s jejich chutí opravdu divy. Už jsem ji popisoval tady. A beru zpět dřívější poznámku. Dnes jsem si ověřil že v majonézovém salátu je parádní. Takže na vánoce do bramborového každopádně.

 

 

a knedlíček tradiční

karlovarský knedlík

 

no prostě skvělá česká klasika – králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem

Králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem

 

jen pro doplnění – rodičové vařili skvěle, ovšem něco tak sofistikovaného jako karlovarský knedlík tedy ne, králíka jsme mívali s brambory a tatarkou, stejně tak smažák, kuře a něco co jsem nesnášel – pečený paprikový lusky plněný masem – ta kombinace mi prostě vadila

Králičí stehna na slanině s bramborem a tatarkou

 

 

 

MDMP

Sdílejte...

4 Responses to “Králík na slanině s červeným zelíčkem a Karlovarským knedlíčkem”

Komentáře