Křupavá kachní prsíčka s domácími hranolky a majonézou
Jak už jsem dříve psal v článku o pečení kachny, odložená prsíčka občas vyndám z mrazáku a dám si rychlovku na pánvi s vhodnou přílohou podle momentální chuti. Je to vaření snadné, jen je zapotřebí v podstatě bezpodmínečně dodržet několik pravidel. Není vůbec nutné použít marinádu. Stačí osolit a opepřit stekovým pepřen. Nebo použít směs bylinek a citronového pepře.
Marináda
– 1PL česnekový olej
– 1PL rýžový ocet
– 1čl chilli sriracha
– 1čl med
– Špetka Aji No Moto a mletý pepř
Maso opláchneme, dobře osušíme a kůži nařízneme. Neměli bychom proříznout i maso pod ní.
Potřeme marinádou dobře z obou stran a důležité je, že než položíme na pánev, měla by marináda být zaschlá. Ideální je tak hodinu předem několikrát střídavě potřít a nakonec nechat kůží nahoru lehce zaschnout.
Položíme na rozpálenou steakovou pánev /není nutná/ nejprve kůží dolů. Opékáme 3-4 minuty, otočíme. Opět stejně dlouho a odložíme na talíři například do trouby rozehřáté na 160°C/5-8 minut dojít. Po vyjmutí necháme ještě chvíli odpočinout v teple a na talíř krájíme na plátky.
Hranolky
Stará dobrá rada pro smažení hranolků z čertvých brambor:
– Hranolky utopíme na několik minut ve studené vodě.
– Dobře osušíme v utěrce.
– Vložíme do horkého oleje a jakmile začnou zlátnout, vyjmeme a počkáme než se olej znovu rozpálí. Pak už k dokončení stačí jen minuta či dvě.
Majonéza
Jak na ni, je tady na webu uvedeno už dvakrát. Dnes tedy jen mé oblíbené ochucení.
Na jedno vejce a 1,5dl oleje přidám:
– 1čl Dijonské hořčice
– 1čl citronové šťávy
– 1/2čl medu
– 1/2čl chilli omáčky
– 1/2čl sardelové pasty
– 1ks malý stroužek česneku /někdy/
– Mletý pepř
Inspirace:
Tescoma s chutí – Ivan Vodochodský
Jelikož pan blábolica je tajtrlik, moc jsem nevěřil v jeho postup. Bohužel se ukázalo, že byl důvod. To co ve druhém příspěvu předvádí, je opravdu přesná kopie postupu z rádoby čínských bister přispůsobujících vše české chuti. S fajnovým „steakem“ z prvního postupu to má pramálo společného. Obzvláště mne děsí to maso utopené v půllitru oleje.
Jak se říká, „sto lidí, sto chutí“. Je mi proto jasné, že se najde nemálo těch, kteří si tento postup oblíbí /typickou ukázkou budiž můj kamarád a spolubydlící/ a já jim to vyvracet nebudu.
Vězte ale, že s „Pekingskou kachnou“, ze které můj, vodouchův i blábolicův recept vychází, to má nejméně společného.
S gratinovanými smetanovými brambory a nakládanými liškami
Brambory jsou velmi snadné k přípravě:
Do olejem lehce vymazané zapékací misky vrstvíme asi 3mm silné plátky, půlkolečka cibule a solíme bylinkovou solí. Nahoře mají být brambory.
Poklademe několika hoblinkami másla a pod pokličkou pečeme v troubě při 180°C 30 minut.
Přelijeme smetanou s nastrouhaným sýrem Gouda, nebo kousky Mozarelly a už bez poklice dopečeme dozlatava při 200°C.