Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Křupavá kachní prsíčka s domácími hranolky a majonézou

Křupavá kachní prsíčka04 Jak už jsem dříve psal v článku o pečení kachny, odložená prsíčka občas vyndám z mrazáku a dám si rychlovku na pánvi s vhodnou přílohou podle momentální chuti. Je to vaření snadné, jen je zapotřebí v podstatě bezpodmínečně dodržet několik pravidel. Není vůbec nutné použít marinádu. Stačí osolit a opepřit stekovým pepřen. Nebo použít směs bylinek a citronového pepře.

 

 

 

Marináda

– 1PL česnekový olej

– 1PL rýžový ocet

– 1čl chilli sriracha

– 1čl med

– Špetka Aji No Moto a mletý pepř

 

Maso opláchneme, dobře osušíme a kůži nařízneme. Neměli bychom proříznout i maso pod ní.

Potřeme marinádou dobře z obou stran a důležité je, že než položíme na pánev, měla by marináda být zaschlá. Ideální je tak hodinu předem několikrát střídavě potřít a nakonec nechat kůží nahoru lehce zaschnout.

Položíme na rozpálenou steakovou pánev /není nutná/ nejprve kůží dolů. Opékáme 3-4 minuty, otočíme. Opět stejně dlouho a odložíme na talíři například do trouby rozehřáté na 160°C/5-8 minut dojít. Po vyjmutí necháme ještě chvíli odpočinout v teple a na talíř krájíme na plátky.

Křupavá kachní prsíčka03

 

Hranolky

Stará dobrá rada pro smažení hranolků z čertvých brambor:

– Hranolky utopíme na několik minut ve studené vodě.

– Dobře osušíme v utěrce.

– Vložíme do horkého oleje a jakmile začnou zlátnout, vyjmeme a počkáme než se olej znovu rozpálí. Pak už k dokončení stačí jen minuta či dvě.

 

Majonéza

Jak na ni, je tady na webu uvedeno už dvakrát. Dnes tedy jen mé oblíbené ochucení.

Na jedno vejce a 1,5dl oleje přidám:

– 1čl Dijonské hořčice

– 1čl citronové šťávy

– 1/2čl medu

– 1/2čl chilli omáčky

– 1/2čl sardelové pasty

– 1ks malý stroužek česneku /někdy/

– Mletý pepř

majonéza domácí

 

Inspirace:

Tescoma s chutí – Ivan Vodochodský

Babicovy dobroty

Jelikož pan blábolica je tajtrlik, moc jsem nevěřil v jeho postup. Bohužel se ukázalo, že byl důvod. To co ve druhém příspěvu předvádí, je opravdu přesná kopie postupu z rádoby čínských bister přispůsobujících vše české chuti. S fajnovým „steakem“ z prvního postupu to má pramálo společného. Obzvláště mne děsí to maso utopené v půllitru oleje.

Jak se říká, „sto lidí, sto chutí“. Je mi proto jasné, že se najde nemálo těch, kteří si tento postup oblíbí /typickou ukázkou budiž můj kamarád a spolubydlící/ a já jim to vyvracet nebudu.

Vězte ale, že s „Pekingskou kachnou“, ze které můj, vodouchův i blábolicův recept vychází, to má nejméně společného.

Křupavá kachní prsíčka_postcard

 

S gratinovanými smetanovými brambory a nakládanými liškami

se smetanovými brambory

 

Brambory jsou velmi snadné k přípravě:

Do olejem lehce vymazané zapékací misky vrstvíme asi 3mm silné plátky, půlkolečka cibule a solíme bylinkovou solí. Nahoře mají být brambory.

Poklademe několika hoblinkami másla a pod pokličkou pečeme v troubě při 180°C 30 minut.

Přelijeme smetanou s nastrouhaným sýrem Gouda, nebo kousky Mozarelly a už bez poklice dopečeme dozlatava při 200°C.

Sdílejte...

Komentáře