Křupavá kuřecí křídla s pikantní krustou
Tohleto jídlo jsem si kdysi vymyslel v jedné restauraci jako alternativu k všudypřítomným a už docela trapným smaženým v trojobalu. Kolega číšník si tu pikantní chuť zamiloval natolik, že je dokázal jíst téměř denně. Později jsem už takto připravoval kde co. Ona se ta směs na potírání ohromně osvědčila.
Příprava na 8-10 ks křídel
Na obalení
2PL kukuřičná, nebo rýžová mouka
2PL strouhanka
1čl sůl
1čl pepř
1čl paprika mletá
Na krustu
2čl česnekový olej
2čl sojová omáčka /Kikkoman/
1čl jablečný ocet
1čl hnědý cukr, nebo med
chilli omáčka podle chuti
Směšně snadné
Obalíme ve směsi a usmažíme v rozpáleném oleji stejně jako bramborové hranolky. Odsajeme tuk papírem a potřeme ještě horké druhou směsí.
Asiaté na to mají svou fintu. Usmaží jen částečně, potřou a pod grilem či na něm dotáhnou dokřupava.
Variabilní
Jak vidno, lze to samé podniknout s například vepřovými řízečky z plece, nebo steaky z krkovice. Ty jsem opekl na pánvi a potřené dodělal v troubě při 200°C pod poklicí.
Já zas někdy místo do vrstvy oleje položím jen na vrstvičku a pod poklicí středně rychle propékám na plotně. Potřu asi v polovině.
Maso jako máslíčko
Obzvláště ta krkovice se podařila. Křehoučká a z kombinace obalu, potření i vlastní šťávy byl excelentní sosík.
Opět návod pro blbečky prosím: obalím křídla v suché směsi (jak to na tom asi bude držet?), usmažím (asi to chce vysokou vrstvu oleje?), potřu „krustou“ a hotovo? Už nic dál?
Drží to dík mouce samo a tím lépe, čím více oleje. Ostatně když píšu „jako hranolky“, tak kolik asi oleje? Ano, pak jen žhavé potřeš tekutou směsí a necháš chvíli odpočinout.
No já dělám hranolky v troubě nasucho na pečícím papíru 😛 Friťák nepoužívám. Takže tak.
OK, Tvá volba. Jenže klasické Pommes Frites to nejsou viď…
Nemám s tím nejmenší problém, možná spíš naopak. Zkus to někdy. Kup si hranolky do trouby a udělej na papíře bez oleje. Do smažení z „živých“ brambor se mi moc nechce. Čím méně úklidu v kuchyni mě po vaření čeká, tím lépe.
Tak to se nikdy nestane. Nic proti té troubě, ale „hranolky do trouby“ jsou neskutečně předražené a už jen proto je nevyzkouším. Nicméně viděla jsi Ditu P. Z brambor jí to jde…
Ano, přiznávám. Docela jsem se do ní zamiloval. Je tak nějak svým způsobem roztomilá.Škoda toho Ondříčka…
Hranolky do trouby nejsou předražené, jsou jen o chlup dražší 😉 Jinak bych je nekupovala. Nejsem Rothschild 😀
To je škoda 🙁
Měl bych Tě ještě o něco raději…o nějakýho toho milíjardu 🙂
😀 😀 😀
Hmmmm, tak já to vidím zcela zřetelně…sobota, krkovice a Tvůj recept! 🙂
Považuju to za výtečný nápad a rozhodně musím vyzkoušet.
Jen tak trochu řeším ten jablečný ocet, bo se musím přiznat, že chuťově mi jablečný ani vinný ocet k srdci (natožpak k chuťovým pohárkům) nepřirostl.
Můžu ho nahradit citronovou šťávou? To by snad nemělo být nic proti ničemu.
Určitě můžeš Hani. S medem bude moc dobrá. Nebo i pomerančová. Je to škoda. Já si na ty octy zvykal léta. Ovšem dnes už bez nich nefunguju.
Dík, že jsi se opět ozvala. Nějak se ztrácíš šlonzačko šalena. A pozdravuj chlopka.
A tuž znaš to. Podzim na krku, třa posbirat slivky a založit kvas, probrat bylinky a navalit ich do mrazaku a tež už aj jabka vali ze stromu… 🙂
K tomu všemu ještě drobný zdravotní problém, litam po dochtorach jak jebla.
Ale od října (ťuk ťuk na dřevo) by to snad zas mělo být v normálu. 🙂
Tuž držim palce jak sviňa. A ty jabka tam od vas sem měl předevčirem k večeři. Z Petřvalda. Sem si chrupkal jak krulik.
Pavle,
potřebuji radu. V sobotu se chystám dělat dle Tvého návodu řízečky z krkovice. Recept je mi zcela jasný, leč…můj mlsny chlopek potřebuje mít ku všemu fest ščavy, bo suche on to něpožere. 🙂
Takže, když dám ty řízky dopékat (potřené tekutým pajcem) do trouby, asi bych k tomu měla přidat sádlo, olej nebo máslo, aby vzniklo aspoň trochu toho sosíku, ne? Co?
Ale ani ne. Tuk si to po opečení na pánvi pustí samo a přidat můžes trochu vývaru ku koncu. Bo s tym obalem se vytvoři hutny sos.
,,fest ščavy, bo suche on to něpožere“ 😀 z toho nemůžu, dobře napsané 😀
jinak zajímavý recept, vyzkouším 🙂
Jen do toho… 😀