Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Křupkavý flank s uzeným špenátem a šťouchané brambory

04-flank,špenát,bramboryCože? Že prej uzený špenát? To teda koukám! No ale jo. Taková blbina při přípravě a už to bylo. Každopádně prim tady hraje ten flank. Z pupíku od Blahuty za upocených 95 kaček kilo. Chtěl jsem to zkusit. Zkusil. A byl dost spokojený. Proto také tento samostatný článek namísto jen obrázku v posledním textu o vakuování. Ještě pro začátek ale jedno klasické: prý, starého psa novým kouskům nenaučíš a ze staré krávy mladé tele neuděláš. Tak to je asi jasné. Ale…

 

 

Křupkavý flank s uzeným špenátem a šťouchané brambory

Maso – pupík od Blahuty, 95,- Kč/kg, 8 dnů ve vakuu

 

>> Takže nejdříve to zrání. Maso jsem vybral z okraje pupíku a opravdu dobře očistil od tuku a blan. V tomto případě by tuk žádným přínosem nebyl. Pouze poprášené olivovým olejem jsem zavakuoval a odložil do lednice. Bohužel, právě tento balíček povolil (uvolnil se, nasál vzduch a já nevím proč) po šesti dnech a tak jsem osmý večer připravil steaky.

>> Lehce solené a silně pepřené jsem standartně na oliváči opekl po dvou minutách z každé strany a odložil do trouby na 6 minut při 160°C s kousky másla. Pak ji otevřel, vypnul a maso nechal jen tak na okraji dalších 5 minut. Pravda, mohlo to být o něco déle.

>> Štouchačky zná každý, takže jen rychle. Brambory Céčka, uvaříme, slijeme, přidáme kousek másla a po chvíli rozšťoucháme. Hotovo. Není co dodat.

>> Špenátové pyré já používám dodnes a rád. A v mikrovlnce! Kostku lehce povolenou rozlomím do plastového kastrolu. Zaleju dvěma deci vývaru, přidám sůl, pepř a kousek tuku. Dnes jsem ale použil dvě lžíce uzeného fondu z pečených žebírek i s kouskem sádla. A dolil vodou. Několikrát v mikrovlnce prohřeju vždy po dvou minutách a promíchám. Nakonec vmíchám vajíčko, poslední minuta a utřený česnek.

 

Hotovo

 

Temperované maso solíme a pepříme…

01-zralé a temperované

 

Hotové podáváme krájené na tenké plátky…

02-flank,špenát,brambory

 

Co zbylo vrátíme do vakua. Studený nářez bude skvělý…

05-flank vakuum

 

Kupříkladu v kombinaci s kivi. Moje oblíbená…

06-flank a kivi

 

Opravdu překvapení. Z masa za pár peněz výborný steak. Díky vyzrání ve vakuu. A ani toto není vše. Počkejte si na další.

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Křupkavý flank s uzeným špenátem a šťouchané brambory
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře