Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Krůtí křídlo pečené, podávané s máslovou šťávou a dušenou zeleninkou

krůtí křídlo 750g pečené01Když jsem se nedávno rozplýval nad klasikou české domácí kuchyně a vzpomínkou na dětství tady na facebooku, měl jsem připravené parádní třičtvrtěkilové krůtí křídlo na pečení v lednici. Stačilo jej jen zasypat kořením a upéci. Výsledek byl nejen uspokojivý. Myslím si, že je veliká škoda zapomínat na tohle úžasné šťavnaté masíčko. Nejenže je maso z krůty či krocana moc chutné, ale taky cenově přívětivé. Já nikdy nekupuji právě to křídlo za více než 70,- Kč/Kg. A každopádně jej mám nejraději. Ne že bych nepoužil čas od času stehno, ať už horní či spodní a taky prsa primárně na Vídeňské řízky a Vitello tonnato, což je volba více než rozumná dík často ne právě kvalitnímu telecímu jak vyplývá z textu ve zmíněném odkazu. Dnes ale pečené třičtvrtěkilové křídlo.

 

 

Mimochodem i k tomu mne přivedla babička svou parádní poctivou kuchařinou a vlastně taky děda, který to prostě domů přinesl a očekával nějaký výsledek. Naopak doma u rodičů jsme krůtu v podstatě neznali. Oni se k tomu skvělému masu dopracovali dlouho potom co jsem se osamostatnil a otec krom jiného pekl absolutně dokonalou sekanou zabalenou v kůži z krocana. Lidi to vám byla dobrota 😛

 

 

Tak co s tím

>> Nebudu sepisovat seznam surovin. Nemá to tentokráte význam. Celé křídlo dobře omyté a osušené pouze nasolím a posypu troškou kmínu a mleté papriky. Mám li právě k dispozici, potřu také česnekovým či feferonkovým olejem. V pekáči s poklicí šoupnu do trouby rozpálené na 200C. Po dvaceti minutách ztlumím a na 160C dopeču doměkka s jedním podlitím vodou a občasným přelitím šťávou na povrchu masíčka.

 

Někdo to rád křupavé. Já ani moc nemusím. Kůže krůty má tendenci při vypečení státi se poněkud tuhou a maso pod ní se vysuší. Takže proč ne – při 220C už jen na poklici můžeme nechat připéci. Nedělám to. Ta gumovitá konzistence s absolutně měkkým masíčkem mi stačí a maximálně vyhovuje.

 

>> Maso si nechám odložené v teplé troubě a výpek lehce naředím vodou, nebo bílým vínem. Zredukuji a zahustím studeným máslem. Ještě lepší sosík je, když na začátku přidáme 30 gramů kostiček slaniny. A nebo jen plátek který si pak přidáte k porci na talíři.

 

už je to uděláno – tu levou část vždycky jen okoušu a jsem šťasten, ani vepřové kolínko s kůží není tak dobré

krůtí křídlo 750g pečené

 

z pravé časti raději maso oberu a podávám s rýží a případně restovanou zeleninkou

Krůtí křídlo s máslovou zeleninkou a rýží01

 

Zeleninka a rýže

>> Tentokráte jsem použil mraženou směs z Lidlu. Tak jak je, tedy přímo z mrazáku ji šoupnu na kousek rozpuštěného másla a osolím. Nebo stejně tak ale na másle už prohřívám pokrájenou šalotku či česnek. Zastříknu pouze vývarem, nebo ještě před ním vínem, nebo ještě před tím kápnu lžičku medu. Každopádně po volbě a nakombinování chutí už jen bez poklice poklidně prohazuji v kastrolku a nechám zredukovat šťávu téměř do nuly.

 

Popravdě mraženou zeleninu nesnáším. Většinou je to hnusná sračka s odpornou pachutí a to i v případě rádoby lepších a dražších balení. Ne však ta z Lidlu v řadě Deluxe. Za cenu 39,- Kč/750g balení jde o velmi slušnou kvalitu a její hlavní výhoda spočívá samozřejmě v tom, že je vícedruhová. Prostě nemusím nakoupit kvanta zeleniny, abych si připravil směs na dvě porce.

 

>> Příprava rýže je u mne daná. Na oliváči s máslem nechám zesklovatět jemně pokrájenou šalotku nebo cibulku, vmíchám 200 mililitrů rýže (čtete správně – odměřuji na ml), osolím a zaleju 300 mililitry vroucí vody. Pod poklicí na nejmírnějším plamínku nechám vodu dokonale vsáknout a pak už jen v teple dojít.

 

Co se kvality rýže týče, mám více než dva roky vybráno. Nic horšího než Jasmínová a Basmati od číňanů nepřichází v úvahu. Nedávno jsem jen tak pro forma opět vyzkoušel běžnou z maloobchodu. Kilovku dlouhozrnné … jakési. Většina balíčku je ve špajzu a nevím co s ní.

 

a tady to máte, maso s máslovou šťávou je maximálně delikátní, rýže jako vždy úchvatně voňavá a zeleninka křupavá a barevná až se srdce směje

Krůtí křídlo s máslovou zeleninkou a rýží

 

tolik radosti s kouskem masa za pajdu, v tomto provedení jedna pouze pro mne a dvě porce s tou rýží, páč o okusovací kousek se prostě nedělím!

krůtí křídlo 750g

 

krůtí křídlo 750g kořeněné

 

krůtí křídlo 750g pečené01

 

konečně jsem pochopil nadšení kolegů v práci kteří tvrdí že nákup v Lidlu stojí za to, a že v tom německém je to mnohem lepší při ještě nižší ceně

Mražená zelenina Deluxe_LIDL

 

 

Lidičkové drazí, mám v mnoha složkách nachystáno opravdu dost na to abych přestal vařit na měsíc. Nestíhám to sepisovat a jsem taky děsně línej. Zkusme tedy změnu. V úložišti mi soubory vydrží a vy si řekněte co by vás zaujalo. Co mám příště vařit?

 

 

MDMP

Sdílejte...

8 Responses to “Krůtí křídlo pečené, podávané s máslovou šťávou a dušenou zeleninkou”

  • Hannah12 says:

    Ty, náčelník všech kuchtíků, chceš po obyčajne šlonzačce, aby Ti řekla co vařit??? Je mi ctí, pane.
    Ale dej mi chvilku na zamyšlení. Takhle z fleku mě nic nenapadá, ale určitě na něco přijdu.
    Pro mě je teď aktuální pouze kašovitá strava, bo sem byla včera u zubaře na resekci kořenů…počítám, že až mě přestane bolet tlama a budu moct normálně kousat, tak začnu mít myšlenky na nějakou pořádnou flákotu. 🙂

  • Moje Dobroty says:

    Co Ti mám povídat šlonzačko prej obyčejná. Šak tvoja skoro suseda je aj ta superfajna Eva Burešová. Neobyčejná. Tak to tam bude s tou obyčejností asi složitější. Popřemýšlej a řekni si. Klíďo píďo.
    Tuž zduř… 😀

    • Hannah12 says:

      Pavle, já sem asi fakt úplný tydýt…kdo je, prosím tě, neobyčejná Eva Burešová? Měla bych ji znát? Mně se takhle fofrem vybavila je Dagmar Burešová, co byla kdysi v politice a je právnička. Ale to su asi vedle, že?
      To víš, staři je břitke. 🙂

      • Moje Dobroty says:

        Jake staři kurňa! Mi ne…
        Já ji, tu mladici zahlídnul v seriálu Gympl. Pro mne nic moc na sledování. Jenže… je neskutečně krásná a talentovaná. Doslova sen. A hlavně z Hlučína myslím. Tož kukni na gogla a youtube a uvidíš.

  • Petra C. says:

    Krásné křidýlko, krásná zeleninka, i ta rýže vypadá dobře. Ač, jak víš, mám raději a nejraději brambory. Takže chceš-li po mně nějaký tip, já bych prosila oběd do práce, kde budou hlavně ty brambory, k tomu zeleninka (ideálně sezónní, nemražená) a navrch nějaká ta bílkovina, ale ne maso. Je to dostatečný úkol? 😀 A ještě jedna podmínečka – aby se to dalo dobře ohřívat v mikrovlnce, což je jediný zdroj tepla tady u nás v práci 😉

    • Moje Dobroty says:

      Chceš bramborovo sezónně? Máš to mít! Za dvě hoďky 😛

      • Petra C. says:

        Supér! 😉

        • Moje Dobroty says:

          Děkuji,

          ale super nesuper a přestože se mne jeden z kolegů v práci pokoušel přesvědčit o kvalitě zmrazených zelenin z Lidlu a dále v zemích směrem na západ (dokonce i Kanada) musím konstatovat: nikdy není nic z mrazáku a v produkci velkovýrobce tak dobré jako čerstvá zeleninka od farmáře. To je daný a nevyvratitelný fakt. Že vám to či ono „ze západu“ chutná, neznamená kvalitu. Jen přiblížení.

Komentáře