Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Krůtí masala s rajčaty, brambory, mrkví

krůtí masala16A ještě s máslem, oliváčem, smaženou cibulkou, česnekem, pórkem, petrželkou. No a sůl. Hotovo. Padesát minut a karí jako poleno. A dík Richardovi. Koření dovezené přímo od zdroje, ze Srí Lanky, je opravdu parádní.

Ano, výhoda sepisování tohoto blogu tkví mimo jiné ve faktu, že občas někdo přiveze z cest zajímavost, kterou normálně nekoupíte. I když! Lze, když víte. Já například dávno vím, že stačí zajít do kteréhokoli obchodu s Halal Foods. Jenže tam jim ty kupy leží jen tak volně dost dlouho.

Jakmile jsem viděl ty tři zavakuované sáčky, nevěřil jsem vlastním očím. U nás jsme zvyklí kupovat pytlíčky s 10.-30. gramy průměrné kvality. Tohle bylo přímo od zdroje, naprosto čerstvé a rovnývh 350 gramů. Což je v české domácí kuchyni opravdu neobvyklá porce koření.

 

Lakrasa products

Zdroj, firma lakrasa products, sídlí poblíž západního pobřeží Srí Lanky, a ta je v bengálském zálivu na jihu Indie. Takže povaha toho koření je asi jasná. Prostě kari. A já hned jako první použil klasické tmavé Masala. To má pro mne tu výhodu, že je plné chutí, ale ne pálivé a barevné. Žluté a červené zná každý že ano. Garam Masala je většinou primárně o kombinaci koriandr, římský kmín, nové koření, muškátový oříšek, pepř, kardamom, hřebíček, fenyklový a bobkový list. Nemá pro mne velký smysl pátrat po přesnější skladbě a jsem smířen s faktem, že už nikdy nejspíše neochutnám naprosto stejnou směs.

 

Krůtí Masala

Prvním nápadem bylo okamžitě jehněčí, případně telecí maso. Tradice netradice. Jako naschvál ale, jsem pro nákup zvolil špatný den. Takže prostě nebylo k mání ani jedno. Co zbývá. Hovězí a vepřové nechci. Tradičně kuře. Hmm. No a najednou koukám, krůtí špalíky za osmdesát peněz kilo. To už jsem dlouho neměl. Děsně dobré maso na cokoliv. Pečení i dušení. Spousta tuku, takže křehoučké.

 

Suroviny

– 400g krůtí špalík
– 300ml vývar
– 250g brambory
– 150g mrkev
– 1PL koření
– 1čl máslo
– česnek a paprička
– sůl a pepř

Postup

– Maso bez kosti, ale s kůží stačí překrájíme na větší kusy. Malé už mne dost nebaví. Chce to plnou chuť v každém kousku a ne jen takové to nic, co spolknete v soustu s tím ostatním.

– Opékáme nasucho, kůží dolů a pěkně zprudka. Klidně nesolené. To přijde až v průběhu přípravy. Takže do zlatova až křupava. Pak otočit, minutku a odložit stranou do tepla.

– Na pánvi bude už dost tuku a netřeba další. Ale! Máslo, to je nutnost. Indická kuchyně je o přepuštěném másle, Ghí. Samozřejmě ale stačí prostě čerstvé máslo. Takže rozpustíme a máme dvě možnosti.

– Přímo koření. Prostě lžíci nasypeme do tuku, přidáme smaženou cibulku a na střední teplotě zpěníme. Nebo poctivý základ. Na tuku orestujeme po lžíci strouhané cibule a zázvoru se stroužkem česneku, pak to koření.

– Spíše klidně, aby se to nepřipálilo. Přidáme 3-4 lžíce rajčat z plechovky. Zalijeme ideálně horkým vývarem a do směsi vkládáme zpět maso. No a pod poklicí, solené, pomalu dusíme 30 minut. Pak přidáme zeleninu dle chuti.

– U mne tady vede kombinace brambory, mrkev, ne nutně šalotka. Dalších 15 minut pod poklicí a hotovo. Strašně snadné. Hrstka rýže na zahuštění, nebo dochucení jemně posekaným česnekem a papričkou je už věc osobní volby.

– Určitě neuškodí trocha citrónové šťávy, kokosové mléko a hlavně !!! spousta bylinek. Nakonec jednoznačně posekaná petrželka a koriandr. Po odstavení z plotny vmícháme klidně dvě lžíce do hotového pokrmu.

 

Hotovo

Výborná vlastnost tohoto koření od Richarda je v jedné maličkosti. Já nerad kari směsi z moždíře. Často pak ve výsledku kousíčky křoupajjí mezi zuby jako písek. Tohleto je jemně umleté, takže do výsledku předá jen barvu a chuť.

 

Tak a je to. A na FB kompletní postup v obrázcích. MDPM

 

Sdílejte...

Komentáře