Krůtí maso – krk a křídlo
O krůtím mase nepíši příliš často. O pečených křídlech jsem se tady zmínil už několikrát. A tím to skoro končí. Ani nevím proč. Chutná mi to. Kupuji a vařím z toho. Jen moc nepopisuji. Dnes ale konečně ano. Dík nedávnému článku o kachních krcích. Ale přiznávám, nechtěl jsem a nebylo to prvoplánové. Prostě se podařilo a mně nezbývá, než se o ten výsledek podělit.
Zeptat se mne jako dítěte do 13. let, řekl bych, že nejlepší je pečené kuřecí stehno s parádní kůžičkou a kuřecí krky z polévky. Tak vypadalo mé přesvědčení o drůbežím mase. Křídla jsem nejedl a prsíčka nesnášel. Brzy poté bych přidal krůtí stehna na másle jak je pekla babička. Jenomže tím to končilo. Tedy krom dvakrát do roka připravované velikonoční a vánoční kachny či husy doma u rodičů.
Krůtí maso
To moje srovnání a přesvědčení bylo dost chabé až tak do roku 1995. Tehdy můj otec začal připravovat parádní sekanou pečenou v kůži z krůty. To ale až poté, co objevil krásu domácí krůty zpracované doma. Já měl trochu zpoždění. Hlavně proto, že jsem se pohyboval v jiném prostředí. Domácnost mi prakticky nefungovala a až náhodou, dík kolegyním ve školní kuchyni a zajímavému dodavateli (dnes by to byl ten farmář), jsem začal právě pro ně a paní učitelky takřka ve velkém zpracovávat ty velké opeřence do podoby masa použitelného doma. A zjistil (naučil se) kde co.
Krůtí maso u mne doma
Bohužel až dodnes mám nejraději hovězí, jehněčí, králičí a další masa. Krůtí stále upozaďuji. Vím, je to škoda. Ale na druhou stranu, uvědomte si, co bych musel všechno uvařit a sníst, abych tady mohl prezentovat opravdu vše :O
Krůtí maso – krk
1/ Vždy jsem ho považoval za téměř podřadné maso. Není to z kuřete. Nemá to natolik výraznou chuť jako kachní, či husí krky. Neměl jsem rozum! A můj názor byl hloupý.
2/ Vařit v dobrém vývaru. Opět tady popíšu vývar zeleninový, který jen podpoří maso jako takové. Co se týče toho krku, je ve výsledku velmi podobný strukturou parádní hovězí oháňce. A nebudeme si nic namlouvat. I ta, chceme li ji dokonalou, musí putovat do předem připraveného vývaru, neřku li pekáče s parádní podkládkou a vývarem na podlití.
3/ Křídlo už jsem popsal nejednou, ale tentokrát mělo navíc významnou roli v dochucení i vylepšení masa z krku. To už ale je jen o chuti pohrát si a případně kombinovat.
Srbské rizoto – krůtí krk
To nedávno uvedené, kachní, nebylo příliš srbské, jak je uvádí staré receptury. Tedy s lečem. Já si ale vzpomenul na skvělé lečo z Lidlu a tím pádem bylo celkem jasno. Zajímavý je také fakt, že jsem to celé připravil takříkajíc na jistotu a z nouze. Což je vlastně nejlepší kompletace. V podstatě šlo jen o to, že nebyl čas zajít do obchodu a já marně vzpomínal čeho zbytky mám ve spíři a lednici. Nakonec toho bylo akorát na polévku i rizoto.
V obrázcích
Světe div se, první je vývar. Nemáte li a já tentokráte ani nechci mít hotový, pak voda, hromada zeleniny (mrkev, celer, řapík, cibule, česnek, bílá paprika) a navíc lžíce smažené cibule. Koření (nové, pepř, list, kurkuma, sůl). Přivedeme k varu a necháme 15 minut probublávat…
Krůtí krk a křídlo. Ten první šoupneme do vroucího vývaru. Pomalu ale varem upravíme doměkka. Odstavíme a necháme ještě hodinu ve vývaru chladnout. Křídlo, upečeme v troubě, jen s kouskem másla a kořeněné podle vlastní chuti…
Vlažný krk obereme a maso natrháme, nebo překrájíme. Pokud jste si, jako já, upekli i křídla, promíchejte maso se zbytkem slaného výpeku. Stačí dvě lžíce. Dodají luxusní chuť a šťavnatost…
Srbské rizoto – do toho je zapotřebí lečo. Tohle z Lidlu mohu vřele doporučit. Opravdu moc dobré…
Příprava – na pánvi rychle orestujeme hrubě krájenou cibuli, maso, posekaný česnek a dochutíme. Já poměrně jednoduše. Sojovkou a rybí omáčkou…
Měla by být i mletá paprika. Pak už lečo, promíchat, rýže, promíchat a pod poklicí odložit do tepla. Ideálně trouby…
Servis – skvělé, snadné, české rizoto. Že vám toto nandají v běžné jídelně, nebo bistru (bufetu) je skoro nesmysl. A přitom, nic to není…
Ale pozor, jde to i jinak. Asijsky. Stejně jako výše, orestujeme na oleji s máslem cibuli…
Přidáme obrané maso, posekaný česnek, promícháme…
Ochutíme lžičkou sójové omáčky, rybí omáčky, chilli omáčky, rýžového octa, opět rychle promícháme…
Přidáme připravené nudle podle chuti a možností, promícháme a servírujeme. Oříšky či další zelenina jsou jen žádoucí…
Ovšem s nudlemi Bún se to míchá poněkud blbě. Drží se pohromadě, zamotaně a jsou prostě potvory 🙂
Dnes jsem se v práci s kolegy zamotal do diskuze o tom, co je rybí omáčka. Ty názory opravdu stály za pozornost. Hlavní byl totiž fakt, že to skoro nikdo nezná. Naprostý základ například vietnamské kuchyně. A tento výsledek? Z těch několika málo surovin připravítě něco, co mnozí nerozeznají minimálně od specialit asijských bister v této zemi.
Rizoto, smažená rýže, smažené nudle. Jeden základ a mnoho výsledků. S masem, které stojí 50 kaček za kilo! Ale pozor, cena rozhodně neodpovídá kvalitě. No neberte to.
MDMP






to lečo mají v lídlu běžně???díky.
Ano, je to jedna ze stálých položek. Výjimka svým složením. Kusy poměrně pevných paprik v dosti husté omáčce.