Krůtí plátek na dva způsoby
Inspirace jídelnou a následně pohledem do chladícího pultu u řezníka. To první probíhá už jedenáct měsíců průběžně. Jak v jídelnách nemusím většinu hrůz, toto jídlo jaksi snáším. Je připravováno v různých kombinacích masa a zeleniny téměř denně tam kde nyní pracuji a stravuji se. A není vyloženě špatné. Říkají tomu kuřecí, krůtí, drůbeží, vepřová pánev. Takový "rozdušený kaťáček".
To druhé byl okamžitý nápad při nákupu kousek od pracoviště a bude v dalším článku. Dlouho, předlouho jsem to jídlo nepřipravil. Krůtí srdíčka jako gulášek. Prozatím jen nápad v základní realizaci. Ale asi tak. Mimochodem prodejny masa Jiko, většinou v blízkosti stanic metra po Praze. Označil bych je jako ideální průměr pro každou hospodyňku i kuchaře bez přehnaných ambicí. Prostě, odtud chcete odnést domů nákup za rozumnou cenu. A ano, jsou lepší i horší jednotlivě. Jak kde a samozřejmě dle kvality personálu.
Krůtí plátek na dva způsoby
Maso
Krůtí plátek je to stejné jako z kuřete špalík. A už jsem to tady a tady popisoval. Inspirovali mne tedy v jídelně, ale já chtěl trochu širší možnosti. Takže na dva způsoby. Nejdříve však něco o původu masa. Pochválil jsem prodavačce kvalitu úměrnou ceně a ona mi za to prozradila odkud to maso pochází. Víte co? Je příjemné vědět. Netuším jak vy, ale já mám hned jiný pocit při zacházení s tou surovinou.
Srovnání
Posledně jsem nakupoval na farmářských trzích a jediné co bylo lepší na daném kousku? Kůže! No ano. Byla silnější, s vyšší vrstvou tuku pod ní a tedy lehce výraznější v chuti. Jinak v podstatě to stejné. Tedy až na jedno. Tentokrát jsem za menší peníz dostal mnohem lépe opracované maso a měl jedinou výtku. Byla na něm modřina. To se u krůtího snadno stane. Ti rádoby ptáci jsou choulostivé potvory, které si ve stresu samy ubližují. Nešlo ale o nic dramatického. Takže odkud? Krůtí farma Zelenka v Židlochovicích u Brna.
Použití
To první jídlo jsou kousky ukrojené z okrajů plátku a bez kůže. Druhé pak s celou kůží tak jak zůstala, obtočenou pěkně okolo masa. A svázané aby drželo tvar. Samozřejmě jsem ponechal kost. Páč to se ví, že kolem ní a pod kůží je pečínka nejlepší. Nejchutnější. Nejšťavnatější.
Klidně předem
Pro druhou úpravu, tedy svázaný plátek s kostí a kůží jako pečínka, je skvělá úprava večer předem, nebo brzy ráno. Pak totiž, po upečení, vše necháte ve vypnuté troubě jen tak dojít a před obědem se to skvěle porcuje. Stačí pak jen porce nechat ve znovu rozpálené troubě, či jen tak na plotně prohřát deset minut a rovnou servírovat. Klidně jako trhané maso. Nakonec, dnes je to módní. Hlavní je však fakt, že šťáva natáhne pěkně do struktury a…
Krůtí pánev na slanině se zeleninou
– krůtí plátek BKK
– slanina
– smažená cibulka
– paprička
– kečup
– hořčice
– sůl, pepř, uzená paprika
– mrkev s hráškem
– sterilované žampióny
– cibule
– česnek
Jak?
>> Maso BKK je bez kosti a kůže.
1/ Takže kousky čistého masa z krůtího plátku bez kosti a kůže. Na minutku to není, ale podušené a vyrestované parádička…
2/ Základem je tentokrát slanina. Dokřupava vyrestovaná a na ní pak to maso. Uzená vepřová slanina a drůbež hrají jedny housle. Pasují k sobě…
3/ Přidáme domácí kečup. Ten už jsem zase tady zmiňoval. A je to parádní součást vaření. K tomu půl lžičky mleté uzené papriky, orestujeme a zalijeme deckou červeného vína. Dále přidáme kupovanou smaženou cibulku. Opět parádička na kterou nedám dopustit. Letošní miláček kuchyně…
4/ Zalijeme vroucí vodou nebo raději vývarem a přidáme ještě trochu hořčice. Pod poklicí pak dusíme doměkka. Je to sice drůbeží maso, ale i tak v tomto případě klidně a pomalu hodinu a čtvrt. Ve výsledku je to docela husté a netřeba přidávat mouku. Zato zeleninka je jistá. Mrkev s hráškem klidně z mrazáku, pokud si vyberete slušnou kvalitu v obchodě. Pět minut pod poklicí…
5/ Vmícháme hrubě krájenou cibuli, posekaný česnek a dalších pět minut pod poklicí. Pak už jen sterilované žampióny které já, jsou li kvalitní, mám děsně rád. A případně dle potřeby dochutíme jak libo. Mimochodem, pálivou papričku už na začátku. Aby vše pěkně prostoupila…
6/ Hotovo, servis. S čímkoli chcete. U našich, tedy u rodičů se tohle jedlo s chlebem a bylo méně zeleniny. Já takto s těstovinami občas, s rýží často, s hranolkama to miluju. A nezapomeňte na bylinky. Minimálně pažitku a petrželku včetně kudrnky…
Krůtí pečínka na cibuli a rozmarýnu
– krůtí plátek SKK
– smažená cibulka
– máslo
– červené víno
– vývar
– sůl, pepř, kmín, sušený česnek
Jak?
>> Maso SKK je s kostí a kůží.
1/ Plátek bez okrajových částí masa jsem řádně solil a pepřil. Na kůži pak přidal drcený kmín a sušený česnek. Srolované stáhnul provázkem a ve vákuu nechal 3 dny odpočívat. Nic extra ve zrání mu to nedodá. Spíše naopak. Takže nepřehánějte. Krůta, obzvlášzě blbě zabalená umí dost hnusně zapáchat. A ano, souvisí to dost výrazně se skladováním u prodejce…
2/ Maso do pekáče, na něj máslo a okolo smažená cibulka. Plus větvička rozmarýnu. Tady pozor! Ta univerzální cibulka je v tuto chvíli lehce ohroženým druhem. Pod poklicí to šoupneme do trouby na 200°C. 30 minut a raději s kontrolou po 20. Protože začne tmavnout bez přítomnosti tekutiny…
3/ Takže ve správnou chvíli na maso nalijeme decku červeného suššího vína a podlijeme jednou tolik vroucí vodou, nebo vývarem. Teplotu ztlumíme na 170°C a pod poklicí za občasného podlévání a přelévání dopečeme pomalu doměkka. Nakonec opět už ve vypnuté necháme bez poklice zčervenat a vyjmeme maso stranou. Omáčku pak není od věci přivést k varu a případně naředit vývarem. Ta cibule totiž dělá divy a je to fest husté…
4/ Spousta slov okolo jednoduché přípravy. Ale rád bych, abyste pochopili. I ti ne právě zdatní kuchaříci. Ono je to vážně jednoduché až nudné vaření. Ale nemáme všichni dáno. Já například byl nedávno poučen a s hrůzou zjistil, že neumím prát a věšet prádlo 😀
5/ Servis? Jak vidíte. Vařené brambory a tatarka. U mne základ. Od dětství miluju tu kombinaci s cibulovou omáčkou. Něco kyselého je nutnost (kvašená řepa). Kukuřičky 5 minut povařené ve slané vodě s citrónovou šťávou pak lahůdka kterou nemívám často…
6/ Brkaša je jistota stejně jako šťouchačky. To malé červené výše jsou trapná rajčátka z letošní balkónové úrody. Spíše jen ozdoba a rybíz který připomínají vzhedem byl by leším doplňkem. Níže pak kvašené zelí. Stejně jako řepa. To je ovšem skvělá záležitost. Zdravá a chutná. I když? Ne každý to má rád…
Kdo to prodává?
Maso Jiko. Například. A tady jsme zpět na začátku. O minimálně jedné prodejně jsem tady psal. Nejednou. Tu jsem si velmi oblíbil už před léty. Ta kterou nyní navštěvuji, témeř denně protože je první zastávkou po vystoupení z autobusu cestou do práce a bývala v posledních jedenácti měsících mým výběrem snídaní je mi trochu protivná. A to není žádná výčitka. Je to jen o malém výběru. A i to je vlastně nesmysl. Jenže!
Prodejny Jiko, Maso Jiko, jsou známé širokým výběrem. Tato má oblíbená je ale malinkatá. Takže tam mají obrovský výběr pro kde koho, človíčka vybíhajícího z metra a s potřebou rychlé svačinky. Nebo pro maminu která nakoupí něco domů k večeři. Já jsem tam ale téměř denně. Takže: všecko už jsem vyzkoušel, ochutnal. Co mi chutnalo nejvíce, už nemají. Páč, jak mi bylo vysvětleno, některé věci jsou málo prodejné, jiné se zase nevyplatí mít v nabídce. Konkrétně chlebíčky. V prodejně na Hájích jich mají na výběr několik druhů, tady mívali jeden a i ten je dávno zatracen. Co se kvality týče, mám jen jedinou výhradu. Ta se ale týká výrobců. Obecně. Mívali parádní játrový sýr (ten název mne vážně drtí když jde o játrovku jako takovou). A já si jej kupoval vždy, když jsem upekl svůj fajnový kváskový chléb. Do práce tři krajíčky, zeleninka, cibule a ten nákup. Po posledním konec. Hnus, špatná chuť i konzistence. Proč to znovu zkoušet, když mi nikdo nic nezaručí?
PS: Dámám na Roztylech musím vyjádřit svůj obdiv. Ať už se jim výše popsané líbí nebo ne, mají jednu vlastnost kterou je třeba moc pochválit. Ony totiž vědí! Cokoli vás zajímá o potravině kterou tam kupujete, dokáží popsat do podrobností až zbytečných. Ovšem ne méně zajímavých. A já moc děkuju za tuto vstřícnost.
Stačilo. Čtěte a pište. Chcete li. Váš MDMP…





