Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Krůtí plátek ve smetanové omáčce

04-servisAť se podívám kam se podívám, krůtím plátkem je vždy myšlen plátek, tedy řízek, chcete li, pak filátko z krůtích prsou. Je to z mého pohledu dost směšné. Nejen že stejně jako u kuřete jsou prsíčka drtivým primárem při využití masa z toho ptáka. Ale hlavně proto, že v řeznictví je jako krůtí plátek označováno něco úplně jiného. No ano. Správně je to vykostěná horní část stehna. U vepřového bych to označil jako plec. Maximálně jemné, křehké a šťavnaté masíčko. Jednoznačně chuťově lepší než ta všudypřítomná prsa. Tedy alespoň pro mne. A protože se to nechá snadno koupit vykostěné do 120. kaček za kilo, připravil jsem tentokrát recept, který je nejen snadný na přípravu (takříkajíc pro nemehla), ale také za pár peněz. Ovšem! Ve výsledku veliká dobrota. Univerzálnost. Výběr v možnostech.

Nejdříve ale chci popsat ten plátek samotný

Dle mého názoru je skvělým výběrem na spoustu receptů. Když jej koupíte v celku, jen kus masa s kostí a kůží, nechá se připravit jako rychlá pečínka plná chutí a šťávy. V podstatě stejně jako kuřecí stehno. Ta kůže je poněkud tužší narozdíl od kuřecí, takže pečeme jí dolů asi 40 minut při 180°C. Pak otočíme a dopečeme 30 minut do červena. Nakonec není od věci nechat ve vypnuté troubě pod poklicí odpočívat dalších 20 minut. To vše s použitím pouze soli, pepře, případně kmínu, česneku a másla. Kdo má rád tuto klasiku, nemůže pochybit.

 

Krůtí plátek ve smetanové omáčce s mrkví

Nebo hráškem. Nebo obojím. Nebo fazolkami. Nebo na česneku. Nebo se slaninou. Nebo ještě stokrát jinak. K tomu brambory, knedlík, těstoviny, rýže, gnocchi, nebo tyto nádherné bramborovo ricottové nočky. Nekonečno.

 

1/ Maso krájené na kostky orestujeme do červena na tuku. Vyberte si podle sebe. Olej, sádlo, máslo, klidně ztuhlý z vývaru v lednici. Přidáme sůl, pepř, kmín, česnek. A smaženou cibulku. Na půl kila masa, 2-3 vrchovaté lžíce.

2/ Promíchané můžeme a nemusíme zaprášit lžicí hladké mouky. A opět promíchané zalijeme vroucí vodou nebo vývarem. Volba je víceméně jasná, ale pokud vám nevadí kousek kostky, nebo vegeta, proč ne voda.

 

Ještě poznamenám, že tentokrát jsem vyloženě trval na přípravě kterou zvládne každý. S minimem práce a klidně i kupovanými surovinami předpřipravenými ve velkém objemu. Tím myslím smaženou cibulku. Podle mne je takto připravená příliš drahá a už jsem to tady zmiňoval. Když se vám opravdu zadaří, koupíte kilogram za 120,- Kč. Ta ale bude s největší pravděpodobností dovezená z Číny. Přeberte si to. Ono se s ní totiž opravdu krásně pracuje.

 

3/ Poklice, sporák, střední hořák na minimum, nebo trouba, horký vzduch, 180°C. Za 40 minut je skoro hotovo. Přidáme mrkev krájenou do tvaru dle libosti a dokončíme 10 minut. Pod poklicí nebo bez. To podle toho, zda je potřeba zredukovat a tím zahustit omáčku. Nakonec, na poslední minutu vlijeme asi decku sladké smetany, šlehačky.

4/ Obměny – toto je opravdu parádně škálovatelné jídlo. Když nakonec vynecháme smetanu, přidáme pořádnou dávku pepře a česneku, máme fajnové maso s přírodní šťávou. Zaměňme to za škvařenou slaninu a je tady další možnost. Nebo hned na začátku doplníme maso 3. lžícemi rajčatového pyré. Nakonec bazalka, oregano. Namísto pyré, nebo i s ním červené víno. Další možnost. Namísto mouky na začátku, k rajčatům strouhaný perník nakonec. Parádní klasika.

 

Krůtí plátek – z tohoto ukrojíte fajnové řízečky. Na tvar nehleďte, v trojobalu je důlěžitý výsledek…

01-krůtí plátek

 

Kostky masa – sůl, pepř, kmín, česnek. Na hodinu, nebo přes noc do lednice. Ve výsledku nádherně vonící kombinace připravená k…

02-kousky sůl,pepř,kmín,česnek suš

 

Krůtí plátek ve smetanové omáčce – jednoduchost sama a skoro klasika. Nemusí to být hovězí svíčková a přesto je to parádička…

03-servis

 

Jedno maso, stále stejný či podobný postup a z rukávu vystřihnete nemálo variací jen to švihne. Vždy hotovo za hodinu. Tož neberte to…

Následuje >>

Smažená cibulka? Kupovaná, nebo doma připravená? Tak toto téma zpracuji příště, ještě předtím, než přidám další recepty z krůtího plátku. To i to v nejjednodušší a u toho masa maximálně levné variantě. Do smažené cibulky kupované jsem se totiž zamiloval už před nějakými třemi lety. A mám důvod!

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Krůtí plátek ve smetanové omáčce
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Responses to “Krůtí plátek ve smetanové omáčce”

Komentáře