Krůtí znojemské ragů ze srdíček
A tady máte slíbený druhý, respektive třetí krůtí recept. Druhé je maso v pořadí jak jsem koupil a chtěl vařit. Krůtí maso. Opět. I když tentokrát se jedná o droby a ty příliš často nepřipravuji já, stejně jako většina lidí zdá se. Srdíčka jsou vděčná surovina. Poměrně snadno se čistí, dík velikosti těchto na rozdíl od kuřecích se dají půlit a to mi pak na talíři připadá zajímavější. Navíc, dík tomu se celkově lépe opracovávají. Podobně se nechají připravit i žaludky, ale ty já důrazně odmítám. Velmi špatně se čistí, často v nich křoupe písek a je to taková nevzhledná věc.
Jednoznačně, jestliže v už popsané prodejně natrefím také na krůtí jatýrka, jdu do nich. Opět jsou příjemně větší než kuřecí a lehce podobná králičím. Každopádně u mne jedině dva způsoby přípravy: na másle opékaná, nebo tradičně v trojobalu smasžená. Tak uvidíme…
Krůtí znojemské ragů ze srdíček
Suroviny
– 400g maso
– 3PL smažená cibulka
– 1PL kečup /rajčata/
– 1/2PL máslo
– 1/2PL paprika mletá
– 1dl víno červené
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř
– paprička
Postupy
Srdíčka já upravuji skoro jako ledvinky. I s tím spařením. V tomto případě ale nejde o nějaký zápach. Jen zjednodušení. Očištěné půlené svaly namočím do studené vody na deset minut. Dobře operu a ještě dvakrát propláchnu. Abych je zbavil veškerých krevních sraženin. Pak zaliju vroucí vodou z konvice, po chvilce sliju a ještě jednou propláchnu studenou vodou. Netřeba je pak restovat, což by žádný bonus do výsledku stejně nepřidalo.
1/ Příprava je trochu otravná, ale ne tak jako u ledvinek. Na prvním talíři vidíte kolik je odpadu (menší hromádka vlevo). Úprava už pak opravdu snadná. Na másle prohřejeme smaženou cibulku a přidáme mletou papriku. Na to osušené maso a promícháme…
2/ Přidáme kečup (opět ten fajnový domácí), nebo jen lžíci rajčat z plechovky. Promícháme, zalijeme vínem, promícháme a necháme chvilku odpařit. Pak už jen paprička, česnek, sůl a pepř. Případně větvička bylinky (libečku, rozmarýnu). Zalijeme vývarem a tentokrát na něm opět trvám. Kuřecí je ideál…
3/ Pod poklicí ideálně v litině při 170°C v troubě dusíme doměkka. Ale v tomto případě a pro rychlíky bude dobrý i papiňák. Každopádně dík spoustě cibule netřeba zahušťovat. Servis s opečenými plátky anglické slaniny, která jen vyzdvihne už beztak delikátní chuť masa. A po znojemsku, tedy s nakládanou okurkou. Já ji jen tak naaranžoval, ale je lepší prohřát kousky v omáčce…
>> Pro zvýraznění chuti je fajn k máslu na začátku přidat kostičky slaniny, nebo jen ztuhlý tuk z vývaru. V tom lepším případě kousek rozškvařeného hovězího morku.
>> Na knedlíky v talíři nehleďte. Jsem na ně úchylnej. Druhou porci jsem si dal s těstovinami, jen se mi nechtělo večer fotit. A byla to lepší kombinace.
>> máte li rádi podobné v chuti silné omáčky, je možné takto upravit téměř cokoliv. Včetně zeleniny, nebo tofu. Jen tu omáčku připravte předem a v ní chvíli prohřívejte danou surovinu.
Klidně zeleninu plněnou mletým masm. A je to. MDMP





