Krůtí křídla – marinovaná a pečená
Mnohokrát zmiňované marinované vepřové koleno má teď u mne silnou konkurenci. Stejně tak upravená krůtí křídla jsou snad ještě lepší. Musel li bych ale vybírat, připravím raději obojí 😀
Krůtí křídla jsou dík své konzistenci a celé povaze masa podobná tomu kolínku. Říkám tomu soplaté maso a jde o tu základní vlastnost, kdy po úpravě je dík obsahu kolagenu lepivé, trochu žvejkací a maximálně šťavnaté. Nastudeno pak parádní z té libovější části na sendviče, nebo společně se salátem do tortilly ke svačině sebou na výlet, do práce a podobně.
Krůtí křídla marinovaná a pečená – jak na to
Lák
– 1,5l voda
– 80g sůl
– 1čl rychlosůl Praganda
Maso
– 2ks krůtí křídlo
– 1,5l lák
Postup
>> Kůže na krůtím křídle je dost tuhá a nepropustná. Takže není od věci ji propíchnout pěkně skrz hned vedle kosti několikrát nožem.
>> Soli nasypeme do vroucí vody, promíháme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
>> Maso a překrojený nebo pasírovaný stroužek česneku vožíme ideálně do kvalitního sáčku, zalijeme marinádou, můžeme přidat i list a nové koření s pepřem v celku. Zavážeme jako tlačenku a nádobě necháme v lednici 5-7 dnů.
>> Opláchneme vodou a na mřížce nebo jen tak v pekáčku necháme v troubě při 170°C hodinu nasucho pod poklicí, pak přidáme vodu a dalších 30 minut a pak už bez poklice do zlatava. Já nakonec po dvou hodinách nechám znovu pod poklicí ještě odpočívat asi půl hodiny. V tomto případě totiž úplně křupavá kůže není to vono. Je poněkud tuhá.
Co dodat? Pro masožravce jako jsem já je ta hromada na talíři opravdovou parádou. Kvašená okurka to jen podpoří, chleba si přidám vždy a nejím skoro nikdy a dobrá pálivá hořčice nebo křen je možnost které neodolám. No a nejlepší část je ta uprostřed 😛
MDMP






Díky za tip,u nás to jí jen pes,děti to nechtějí,jen prsa nebo stehna.Máme kousek krůtí farmu,tak příště objednám jedno i pro nás.
Tak to mne docela udivuješ. Ta křídla jsou rozhodně chutnější než stehna. A pokud jim vadí ta kůže, dej jim tu část co je vlastně palička. Ta je libová a narozdíl od stehen bez „drátů“.