Krůtí placičky s česnekovým špenátem
Namísto placek bramborových mohou být masové. Jistě, s kouskem bramboru jako spojkou i dochucovadlem. Ale masové. Nemusí to být vždy jen bramboráky, karbanátky, burgery. Tohle je taková odbočka a kombinace tři v jednom. Něco mezi nimi. Původně jsem vlastně chtěl připravit holandský řízek z krůtího masa a s jiným sýrem. Pak jsem ale zahlédl Ivana Vodochodského v bedně a nápad byl na světě. Jen ta jeho příprava mi doslova vadila. Stále opakoval něco o tom, že nebude maso příliš kutrovat ať má nějakou strukruru a nakonec z toho byla jakási asijská sekanina kašovité konzistence.
Už dost dávno mi šéf v restauraci REMI v Havířově stále dokola opakoval, že ruční práce je lepší než kdejaké přístroje. Bylo to hlavně o bramborácích a ručním strouhání. Takže i tentokrát tuto vštípenou zásadu použiji a jsem si jist, že výsledek mnohonásobně předčí to vodouchovo mixování.
Krůtí placičky s česnekovým špenátem
Suroviny
– 300g krůtí stehno
– 50g brambor C
– 50g mrkev
– 50g celer
– 50g niva
– 1ks vejce
– 1ks stroužek česneku
– 2PL strouhanka
– sůl a pepř
– petrželka
Postupy
>> Maso hrubě umeleme, nebo rozmělníme v kutru. Ne ale na kaši! Brambor přidáme ručně strouhaný stejně jako mrkev a vše ostatní krom sýra. Česnek utřený, nebo strouhaný s bramborem.
Přesněji – do kutru tyčového mixéru dal jsem kousky krůtího stehna bez kůže. Jen lehce několikrát protočil nůž a v míse pak smíchal s jemně trouhaným bramborem, hrubě strouhanou mrkví, celerem, jemně krájenou cibulí a ostatním krom sýra.
>> Opékáme v oleji do křupava a po otočení na povrch nasypeme trochu drobené či strouhané Nivy. Já tedy použil kousek parádního švýcarského sýra nechutně drahého, ale o to lepšího, jehož jméno jsme si nepoznamenal.
Nebo
>> Promícháme vše včetně sýra a smažíme obalované ve vajíčku a strouhance stejně jako karbanátky. Mrkev a celer syrové jsou dost tvrdé. Není tedy od věci tak asi 3 minuty povařit a zcedit.
Vylepšujeme
>> Krůtí maso je relativně suché. Obzvláště v této úpravě, kdy jej spojíme se spoustou dalších surovin. Takže není od věci do kutru k němu přidat tak půl lžíce olivového oleje. No a jak už jsem popsal výše, zeleninu lehce ovařit. Za syrova je také dost suchá a vytáhla by šťávu z ostatního.
Víte že?
Roquefort – Niva nebo cokoliv podobného vychází z této klasiky. Ač každý pravověrný čech nedá dopustit právě na ni a já nejsem výjimkou, vyzkoušet občas něco lepšího vřele doporučuji. Konkrétně ten můj sýr. Kousek mne stál skoro 150,- korun. Ale kvalita i chuť na úplně jiné úrovni a stačí jen kousek pro vychutnání.
masíčko v kutru – čisté krůtí kousky z horního stehna…
zeleninový základ s vajíčkem…
a s masem…
a hotová směs na krůtí placičky, nebo masovo-zeleninové řízky…
krůtí zeleninový řízek se sýrem…
A hotovo. Není moc co dodávat myslím. Krůtí placičky se zeleninou v základu nejsou nijak výjimečné, ale jistojistě zajímavé jako změna v příliš masovém jídelníčku.
MDMP





