Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Krůtí placičky s česnekovým špenátem

05-Krůtí placičky s česnekovým špenátemNamísto placek bramborových mohou být masové. Jistě, s kouskem bramboru jako spojkou i dochucovadlem. Ale masové. Nemusí to být vždy jen bramboráky, karbanátky, burgery. Tohle je taková odbočka a kombinace tři v jednom. Něco mezi nimi. Původně jsem vlastně chtěl připravit holandský řízek z krůtího masa a s jiným sýrem. Pak jsem ale zahlédl Ivana Vodochodského v bedně a nápad byl na světě. Jen ta jeho příprava mi doslova vadila. Stále opakoval něco o tom, že nebude maso příliš kutrovat ať má nějakou strukruru a nakonec z toho byla jakási asijská sekanina kašovité konzistence.

 

Už dost dávno mi šéf v restauraci REMI v Havířově stále dokola opakoval, že ruční práce je lepší než kdejaké přístroje. Bylo to hlavně o bramborácích a ručním strouhání. Takže i tentokrát tuto vštípenou zásadu použiji a jsem si jist, že výsledek mnohonásobně předčí to vodouchovo mixování.

 

Krůtí placičky s česnekovým špenátem

 

Suroviny

– 300g krůtí stehno
– 50g brambor C
– 50g mrkev
– 50g celer
– 50g niva
– 1ks vejce
– 1ks stroužek česneku
– 2PL strouhanka
– sůl a pepř
– petrželka

 

Postupy

>> Maso hrubě umeleme, nebo rozmělníme v kutru. Ne ale na kaši! Brambor přidáme ručně strouhaný stejně jako mrkev a vše ostatní krom sýra. Česnek utřený, nebo strouhaný s bramborem.

 

Přesněji – do kutru tyčového mixéru dal jsem kousky krůtího stehna bez kůže. Jen lehce několikrát protočil nůž a v míse pak smíchal s jemně trouhaným bramborem, hrubě strouhanou mrkví, celerem, jemně krájenou cibulí a ostatním krom sýra.

 

>> Opékáme v oleji do křupava a po otočení na povrch nasypeme trochu drobené či strouhané Nivy. Já tedy použil kousek parádního švýcarského sýra nechutně drahého, ale o to lepšího, jehož jméno jsme si nepoznamenal.

 

Nebo

>> Promícháme vše včetně sýra a smažíme obalované ve vajíčku a strouhance stejně jako karbanátky. Mrkev a celer syrové jsou dost tvrdé. Není tedy od věci tak asi 3 minuty povařit a zcedit.

 

Vylepšujeme

>> Krůtí maso je relativně suché. Obzvláště v této úpravě, kdy jej spojíme se spoustou dalších surovin. Takže není od věci do kutru k němu přidat tak půl lžíce olivového oleje. No a jak už jsem popsal výše, zeleninu lehce ovařit. Za syrova je také dost suchá a vytáhla by šťávu z ostatního.

 

Víte že?

Roquefort – Niva nebo cokoliv podobného vychází z této klasiky. Ač každý pravověrný čech nedá dopustit právě na ni a já nejsem výjimkou, vyzkoušet občas něco lepšího vřele doporučuji. Konkrétně ten můj sýr. Kousek mne stál skoro 150,- korun. Ale kvalita i chuť na úplně jiné úrovni a stačí jen kousek pro vychutnání.

 

masíčko v kutru – čisté krůtí kousky z horního stehna…

01-krůtí stehno bk kostky

 

zeleninový základ s vajíčkem…

02-základ těsta

 

a s masem…

03-základ těsta s masem

 

a hotová směs na krůtí placičky, nebo masovo-zeleninové řízky…

04-těsto do lednice

 

krůtí zeleninový řízek se sýrem…

06-krůtí zeleninový řízek se sýrem

 

A hotovo. Není moc co dodávat myslím. Krůtí placičky se zeleninou v základu nejsou nijak výjimečné, ale jistojistě zajímavé jako změna v příliš masovém jídelníčku.

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Krůtí placičky s česnekovým špenátem
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře