Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Krůtí prsa – libová, jemná, univerzální

krůtí prsa - přípravaKrůtí prsa já dost opomíjím a je to vlastně velká škoda. Podle mne jsou mnohem tvárnější a jednoznačně zajímavější než ta kuřecí. A vlastně i kachní. Navíc v jejich případě a narozdíl od těch dalších zmíněných nepožaduji je s kůží. Tady je spíše naškodu beru-li jako fakt, že je upravuji pouze jako minutky. Tedy velmi rychle. To ta krůtí kůže moc nezvládá. Závěr úvodu? Není to právě laciné maso. Pak se ale nemůžete divit, že když jsem natrefil na slevu 50% a koupil kilový kousek za pouhých 90 kaček, hodlám si to maso opravdu vychutnat.

 

!!! Krůtí prsa netřeba nějak křehčit, či jakkoli s nimi experimentovat. Chcete li je ale nutně nějak poopravit, máte dvě základní možnosti:

 

1/ Pouze je přes noc nechat odležet v lednici posypaná sušeným česnekem a solit těsně před použitím. Takto jsou vhodná právě na steak a řízky.

2/ Nebo marinovat a křehčit. Tedy opět na noc je utopit v litru vody se dvěma lžícemi soli a dvěma lžícemi rybí omáčky. Před použitím je nutno dobře maso osušit. A to je finta všech rádoby čínských bister.

 

Pro začátek jednoduchý steak s křupavým máslovým toustíkem

 

>> Není nic snazšího. Centimetr silné plátky lehce zklepneme a shrneme zpět do tvaru. Opékáme na středním plameni 2-3 minutyz každé strany. Po otočení nahoru položíme oříšek másla, který pěkně vsákne do struktury.

 

Namísto másla můžete položit na maso plátek tučnějšího sýru typu Gouda, nebo Ementál. “Proč ničit tu jemnou a popravdě nevýraznou chuť krůtího prsíčka” řeknete si. Ano je to škoda! Pokud nehodláte výsledek šoupnout do pořádného sendviče. Pak už ten sýr má svůj nemalý význam.

 

>> Tousty v klasické toustru opečené můžeme jako topinku potřít stroužkem česneku a ještě horké máslem. To opět skvěle vsákne a toust je opravdu dokonalý.

 

Obojí můžeme solit až na talíři. Doporučuji jemně mletou růžovou himálajskou sůl. Pokud máme kvalitní mlýnek, sypeme z něj opravdu jemný prášek, který i v minimálním množství skvěle ochucuje. Co si více přát.

 

krůtí steak s máslovým toustíkem a domácí ruskou hořčicí…

krůtí prsa - steak a toust01

 

No a dále jsem měl chuť na kaťák

 

>> Klasika komunistické hospody a dodnes dost oblíbené jídlo. Já si jej čas od času dám s velkou chutí. A pranic mne nezajímá odpor profesionálů jako je mistr Pohlreich.

 

– 250g krůtí prsa
– 1PL olej olivový
– 3PL vývar
– 2PL kečup
– 1čl hořčice
– 40g cibule
– 40g kyselá okurka
– 40g sterilovaná kapie
– 1ks chilli paprička
– 1ks stroužek česneku
– sůl a pepř

 

>> Na oleji nebo sádle zprudka restujeme 3 minuty maso pokrájené na nudličky. Solíme a pepříme. Přidáme kečup, hořčici, a papričku. Promícháme a zalijeme vývarem nebo masovou šťávou když zůstane od včerejšího oběda. Přidáme zeleninu. Bez poklice za 3 minutky na mírném plameni hotovo. Na poslední minutu vmícháme posekaný česnek a petrželku.

 

Přesněji řečeno k restování masa – ono pustí vodu, ta se odpaří a na suchu maso začne červenat. Pak teprve pokračujeme. A ten česnek? Je to o vás. Já jej rád málo. Vy si klidně vychťte maso už s papričkou na začátku. Je to méně náročné pro bříško.

 

podáváme různě – na toustu…

kaťák - toust

 

s dobrou rýží jako je tady

kaťák - rýže

 

nebo navíc se šťávou, tak jako byla tato

kaťák - rýže - omáčka

 

Krůtí prsa

O smaženém řízku netřeba se zmiňovat. Je mnohem lepší než kuřecí, jiný než vepřový a dosti podobný telecímu vídeňákovi smaženému v přepuštěném másle. A to srovnání s telecím? Proč ne? Připomeňme si například vynikající vitello tonnato v němž záměna je doslova žádoucí nemáme li k dispozici opravdu kvalitní telecí kýtu. Přesně jako tehdy já.

 

Toto si vysloveně žádá pokračování. A tak časem přibude nějaké to ražničí, klasická a poctivá čína a nebo…

Něco. Nevím. Vymyslím. Inspirujte mne.

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Krůtí prsa – libová, jemná, univerzální
Datum vystavení
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Komentáře