Krůtí prsíčka ve smetanové omáčce s liškami a tagliolini
Krůtí prsíčka jsem nepřipravoval opravdu dlouho. Až když si Mišutka přála maso ve smetaně s Nivou a těstovinami, vymyslel jsem si narychlo následující recept. Postup je rychlovka, doslova postaru minutka. Ale je vhodné i u takto jednoduchého jídla věnovat pozornost jak čerstvosti, tak i kvalitě potravin. Zatímco smetana zůstává smetanou téměř vždy, nahradit kuřecí maso krůtím je více než vhodné. No a použít těstoviny čerstvé, nesušené přímo žádoucí. Ty co jsou na obrázku jsem vyzkoušel poprvé. Jsou výborné, ale poměrně drahé. 300 gramů za 49,- Kč. To je opravdu dost. Na druhou stranu ale jen relativně. Vyjdou na tři porce a v přepočtu pak je ta cena vlastně přijatelná.
Ještě k těm liškám. Já je měl na zřeteli hned jak Miška popsala své přání. Taky jsem věděl, že na Jiřáku, na farmářských trzích budou právě v tomto období. No a stejně tak jsem si byl jistý, že nebudou právě laciné. Takže ve výsledku krásných 399,-Kč/Kg. No co už. A ještě vtipně: když jsem jí napsal, že je zajdu koupit, odepsala mi v sms, abych do toho jiná zvířátku už ale nedával. Je to holt děvče veselé a vždy inspirující 😀
Suroviny na tři porce
– 300g krůtí prsa
– 50g cibule
– 100g lišky
– 1PL olej olivový
– 1PL máslo
– 1,5dl vývar
– 1,5dl smetana 12%
– 50g Niva
– Sůl a pepř
– Petrželka
– Těstoviny
Postup přípravy
>> Na oleji s máslem orestujeme pokrájenou cibuli do sklovata. Já použil salátovou červenou. Přidáme maso a zprudka opečeme. Poprášíme solí a pepřem, přidáme překrájené očištěné lišky a zalijeme horkým vývarem, který bez poklice odvaříme (zredukujeme) do husté šťávy. Trvá to asi 5 minut. Já na další ochucení použil špetku Vellenky, ale pokud je vývar dostatečně výrazný, netřeba už ničeho.
>> Zalijeme smetanou a necháme mírně probublávat. Přidáme nastrouhaný sýr, který se postupně rozpustí. Nakonec možno přidat do odstavené pánve oříšek studeného másla a hustě zasypat nasekanou petrželkou.
>> Těstoviny si připravíme doporučeným způsobem z obalu a pěkně po italsku vycezené a ještě okapávající vmícháme rovnou do omáčky. Další sůl! Na to pozor.
A to je celé – Krůtí prsíčka ve smetanové omáčce s liškami a tagliolini
lišky – naprosto skvělé, shodi jsme se Míšou, že by to chtělo nášup…
taglioliny – krásné těstoviny, které vypadají jako připláclé špagety a dík hrubšímu průřezu jsou v chuti výraznější…
krůtí prsíčka ve smetanové omáčce s liškami a tagliolini – moc chutné a to i přes jakýsi niterný odpor vůči nivě rozpuštěné v omáčce jakožto přežitku let minulých…
z krůtích prsíček jsem připravil několik tradičních smažených řízečků…
a ty dnes odnesl Mišutce jako netradiční sváču – v tortille s mléčnou majonézou vychucenou nově objevenou ruskou domácí hořčicí s medem a citrónovou šťávou…
a ledovým salátem, červenou cibulkou…
a rajčátkem s domácím balkánem…
a dobrou chuť Miško a vám všem přeji…
MDMP





