Kulajda se sušenými hříbky
V srpnu jsem byl obdarován velikou sklenicí plnou sušených hříbků. A protože dárkyně je známá svou houbařskou vášní, byl jsem si jist, že kvalita bude výborná. A potvrdilo se. Dnešní klasická Kulajda je s nimi opravdu luxusní.
Na dva litry potřebujeme
– 2ks brambory /250g/
– 1/2ks cibule
– 4PL sušené hříbky
– 3PL mouka hladká
– 2PL kopr
– 2PL ocet
– 2dl smetana
– 1PL sádlo
– 1PL máslo
– sůl, pepř, kmín
>> Nejdříve namočím houby do studené vody. Asi půl hodiny předem.
>> Cibuli na kostičky orestuji na sádle do sklovata. Přidám špetku kmínu a houby i s vodou. Přivedu k varu a zaleju 1,5 litrem vroucí vody. Solím a pepřím. Po několika minutách vsypu brambory na kostky a nechám pomalu vařit asi 5 minut. Zahustím moukou razmíchanou v deci vody a dobře provařím (10 minut).
>> Přidám smetanu a kopr, odstavím z plamene asi po dvou minutách. Přidám studené máslo. Dochutím solí, pepřem a za chvíli dvěma lžícemi octa.
Je to snadné. Ocet použijte podle chuti a smetanu klidně kysanou. Dobrou českou chuť.