Kulajda – snadná a děsně rychle uvařená
Kulajda je typická a tradiční česká polévka. Nebudu tady tvrdit, že typicky jihočeská, že ta má je nefalšovaná a zaručeně pravá a všechny ty řečičky okolo každého dostupného receptu. Prostě jedna z variant, kterou jsem si nejen já, ale už také spousta mých známých oblíbila. kamarádka prohlásila, že je to vyloženě “dámská” varianta, protože není nakyslá, ale sladkokyselá a taky dík většímu množství sladké smetany.
Na 3 litry polévky:
– 400g brambor
– 300-500ml smetany, nebo litr mléka
– 6-7PL hladké mouky
– Sůl, kmín, pepř
– Cukr a ocet
– Kopr
– Vejce
Do 1,5-2 litrů vroucí vody, nebo vývaru (množství podle toho, jestli pak použiju smetanu nebo mléko) vsypu lžičku drceného kmínu, sůl a mletý pepř. Přidám na kostičky nakrájené brambory a pět minut vařím pod poklicí.
Mouku rozmíchanou ve studené vodě vleju do hrnce a dobře promíchám. Po dalších pěti minutách přidám smetanu či mléko, cukr (2PL) a pomalu provařím. Pokud jsou, na másle podušené houby.
Nakonec, po odstavení z plotny přidám čerstvý kopr. Ten mám v mrazáku celý rok. Ocet dle chuti (3PL) a kousek másla. Vajíčko každý podle chuti – může být na kousky jako na fotce, já si je rovnou na kostky vsypu do hrnce, ale úplně nejlepší je samozřejmě jedno ztracené vejce do každého talíře.
Je to opravdu rychlovka, ale moc dobrá.
Výborný návod na ztracená vejce.
Pro inspiraci video recept: Kulajda se ztraceným vejcem a Pochutnání na lžíci
4.3.2012
Obměna:
Do dvou litrů vroucí vody jsem přidal bujónovou kostku, špetku soli, kmínu a pepře.
Vsypal kostičky brambor po dvou lžicích smažené cibulky a sušených hříbků praváků (předem namočených).
Vařil asi 8 minut a zahustil pěti lžícemi hladké mouky rozmíchané ve čtyřech deckách 10% smetany. Opět nechal pomalu provařit přibližně deset minut. Přidal lžíci cukru, a po třech octa a kopru z mrazáku. A samozřejmě natvrdo uvařená vejce. Taky rovnou tři.
Už nevařit, ať se nesrazí!
Prvá verzia polievky a stratené vajcia podla návodu. Tlieskam a moje bruško je veeeeeľmi spokojné.
Drobná,spíš rodinná, chuťová variace na dané téma.
Sušené houby a na drobnější kousky nakrájené brambory nechat povařit v co nejmenším možném množství vody s najemno nadrceným kmínem, novým kořením, bobkovým listem, pepřem a trochou soli. (důvod – brambory z toho „chytnou“ úžasně „žravou“ chuť)(Brambory nemusí být do měkka, dovaří se v dalším postupu).
Tohle je jinak jediná voda, kterou použijeme.
Na cibulce světlá jíška se zalije jedním mlékem a povaří. Ve varu se do toho přidá komplet vařící nálev s kořením, houbami a brambory, osolí, okyselí, dá se kopr, na závěr ještě „zlepší“ smetanou 30%. Děláme obvykle ca 2,5 l, z toho je asi litr těch hub a brambor (pozor, i když je to možná málo přes půl litru vody, zbytek objemu jsou ty brambory a houby), smetana má tři decky, takže na mléko vychází 1 l – jedno balení.
Vajíčko se nevylučuje. S jen dvěma hrnci to trvá kolem půl hodinky.
PS: Tahle porce nám většinou vychází jako oběd na čtyři strávníky…:-)
Ano souhlas. Tento postup jsem občas zvolil taky a je z toho moc chutný výsledek. Vlastně je to příjemné upozornění na prostý fakt, že opravdu není Kulajda jako Kulajda. Přístup může být jak regionální, tak velmi osobní.
A když se tak dívám ny tyhle nepovedené fotky…bude nová verze.