Kulajda z čerstvých hříbků
Tak a je to tady! Po letech odpočinku od české tradice, houbaření jsem se vydal do lesa. A protože to nebyl výlet neúspěšný začínám sérii receptů s čerstvými hříbky. Jak jinak než právě Kulajdou. Nekorunovanou královnou Českých houbových polévek. Neskromně musím poznamenat že ta moje se nikdy neshledala s neporozuměním či odmítnutím. Kolegyně Pája si na ni vyloženě potrpí a spolubydlící Janko ač nerad mléko (pracuje v mlékárně) ji ohodnotil velmi souhlasným mlaskáním.
Z čeho
– 2ks brambory /300g/
– 1/2ks cibule /50g/
– 400g hříbky čerstvé
– 2PL mouka hladká
– 1l vývar kuřecí
– 2PL kopr
– 2PL ocet
– 2dl smetana 30%
– 2dl mléko
– 1PL sádlo
– 1PL máslo
– sůl, pepř, kmín drcený
Jak
>> Cibuli na kostičky orestujeme na sádle do sklovata. Přidáme pokrájené houby a kmín. Orestujeme a zaprášíme moukou. Lehce promícháme a zalijeme studeným vývarem – na tom vývaru trvám. Přivedeme k varu a pomalu necháme bublat asi 15 minut.
Nedivte se té podivné a docela hutné směsi, která na chvíli vznikne po přidání mouky. Chvíli po zalití chladnou tekutinou se vše začne rozpouštět a nakonec varem zcela vymizí. Žádné hrudky se nekonají. Věřte mi 🙂
>> Přidáme kostky brambor a ještě 10 minut vaříme. Smetanu i mléko vlijeme na posledních 5 minut. Odstavíme z plamene. Zjemníme studeným máslem. Dochutíme solí, pepřem a za chvíli dvěma lžícemi octa. Přidáme kopr. Samozřejmě a jedině čerstvý! Tady neexistují výhrady a možnosti. Jen ten čerstvý má opravdu chuť.
POZOR na ocet vs. teplota! Opravdu je nutné dochucovat až když je dobrých 10 stupňů pod bodem varu. Jinak se obsažené mléko srazí. Omáčku byste ještě vymixovali. Tuto polévku ne.
>> Je to snadné. Ocet použijeme podle chuti a smetanu klidně kysanou. Samozřejmě nesmíme zapomenout na vajíčka. Já si na obecně doporučovaná ztracená vejce moc nepotrpím. Spíše použiji sázená. Vystačím si také s kousky natvrdo vařených. Ale to je věc volby. Každopádně tekutý žloutek má něco do sebe.
dobrou českou chuť
PS: moje šéfová mi až neskutečně často vyčítá že se neusmívám, takže tady trojitý pro ni