Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Kung Pao je Gong Bao

Znak pro Kung Pao_netAno, v čínštině je to Gong Bao a takto vypadá znak.

Když jsem toto skvělé čínské jídlo vařil poprvé, byl to dokonalý propadák.

Chvíli po škole, praxe téměř nulová a to ještě v závodní jídelně.

Začínal jsem v jedné, dnes už neexistující, ale tehdy, krátce po sametové revoluci známé restauraci v Ostravě. Šéf mne požádal (spíše vydal příkaz), abych mu Kung Pao udělal k večeři. Nebylo ani na jídelním lístku, ale když šéf poroučí…nikdy jsem to ani neviděl. Postup v tehdejší bibli všech kuchařů, „recepturách teplých pokrmů“ byl. Ovšem ten výsledek.!.? Nevzhledná míchaná vajíčka na „komunistický“ způsob. Sháněl jsem leší recepturu dosti dlouho a výsledek pak předčil moje očekávání. Po té spoustě příšerných napodobenin v rádoby asijských restauracích (v Ostravě Sakura v hotelu Palace) opravdu překvapení.

Mimochodem ono to v těch dnešních asijských bistrech není o moc lepší než tehdy. Nepamatuju, že bych někde dostal cokoliv jen vzdáleně připomínajícího originál.

Ovšem krásná servírka Laďka z hospůdky, kam chodím na pivko, byla mým výtvorem nadšena a dostal jsem pochvalu. Proto se podělím o…

 

Recept na kuře Kung Pao (3 porce)

– 600 g kuřecí maso krájené na kostky
– 1 lžička máčeného škrobu
– 1 rozšlehané vejce
– špetka wej-su, nebo Aji-No-Moto (glutasol)
– sůl
– olej – 2 lžíce
– chilli papričky
– vyloupané buráky (50 g)
– paprika (kapie)
– houby „jidášovo ucho“
– česnek
– cibule

 

Zálivka:

– 6 lžic čínského rýžového vína (nahradit lze portským, sherry, nebo dezertní – Metropol)
– 6 lžic sójové (ústřicové) omáčky
– 1 lžíce chilli omáčky (s kohoutem)
– špetka wej-su, nebo Aji-No-Moto (glutasol)
– lžička cukru
– 1 lžička máčeného škrobu
– zázvor
– sůl a pepř

 

Vejce rozšleháme se škrobem a špetkou glutasolu. Promíchané s masem necháme v lednici ½ hodiny odpočinout.

Na velmi horkém woku na polovině množství oleje orestujeme za stálého míchání a prohazování polovinu masa. Přisolíme a pepříme.

Všechny kousky musí být propečené stejně a měli bychom to stihnout v časovém limitu 2 až 3 minut.

Na poslední minutku přidáme na kostky nakrájenou papriku, posekané chilli papričky a česnek, cibuli na plátky, buráky, namočenou a vymačkanou houbu. Promícháme.

Zalijeme polovinou dobře promíchané zálivky. Po chvíli to pěkně zhoustne a servírujeme na dobře nahřátý talíř.

Aby v mase zůstala všechna šťáva, je potřeba opékat vždy jen malé množství masa ve velké pánvi. Stačí na to skutečně jen pár minut.

Úplně správně bychom začínali opečením celých sušených chilli papriček na horkém oleji, ale to asi málokterý český jazýček při konzumaci zvládne.

No a podáváme samozřejmě s jasmínovou rýží.

 

Kung Pao

A tady povedený kousek kolegyně. Samozřejmě dle tohoto receptu 🙂

Kung Pao Lenka_net

Sdílejte...

3 Responses to “Kung Pao je Gong Bao”

Komentáře