Kung Pao je Gong Bao
Ano, v čínštině je to Gong Bao a takto vypadá znak.
Když jsem toto skvělé čínské jídlo vařil poprvé, byl to dokonalý propadák.
Chvíli po škole, praxe téměř nulová a to ještě v závodní jídelně.
Začínal jsem v jedné, dnes už neexistující, ale tehdy, krátce po sametové revoluci známé restauraci v Ostravě. Šéf mne požádal (spíše vydal příkaz), abych mu Kung Pao udělal k večeři. Nebylo ani na jídelním lístku, ale když šéf poroučí…nikdy jsem to ani neviděl. Postup v tehdejší bibli všech kuchařů, „recepturách teplých pokrmů“ byl. Ovšem ten výsledek.!.? Nevzhledná míchaná vajíčka na „komunistický“ způsob. Sháněl jsem leší recepturu dosti dlouho a výsledek pak předčil moje očekávání. Po té spoustě příšerných napodobenin v rádoby asijských restauracích (v Ostravě Sakura v hotelu Palace) opravdu překvapení.
Mimochodem ono to v těch dnešních asijských bistrech není o moc lepší než tehdy. Nepamatuju, že bych někde dostal cokoliv jen vzdáleně připomínajícího originál.
Ovšem krásná servírka Laďka z hospůdky, kam chodím na pivko, byla mým výtvorem nadšena a dostal jsem pochvalu. Proto se podělím o…
Recept na kuře Kung Pao (3 porce)
– 600 g kuřecí maso krájené na kostky
– 1 lžička máčeného škrobu
– 1 rozšlehané vejce
– špetka wej-su, nebo Aji-No-Moto (glutasol)
– sůl
– olej – 2 lžíce
– chilli papričky
– vyloupané buráky (50 g)
– paprika (kapie)
– houby „jidášovo ucho“
– česnek
– cibule
Zálivka:
– 6 lžic čínského rýžového vína (nahradit lze portským, sherry, nebo dezertní – Metropol)
– 6 lžic sójové (ústřicové) omáčky
– 1 lžíce chilli omáčky (s kohoutem)
– špetka wej-su, nebo Aji-No-Moto (glutasol)
– lžička cukru
– 1 lžička máčeného škrobu
– zázvor
– sůl a pepř
Vejce rozšleháme se škrobem a špetkou glutasolu. Promíchané s masem necháme v lednici ½ hodiny odpočinout.
Na velmi horkém woku na polovině množství oleje orestujeme za stálého míchání a prohazování polovinu masa. Přisolíme a pepříme.
Všechny kousky musí být propečené stejně a měli bychom to stihnout v časovém limitu 2 až 3 minut.
Na poslední minutku přidáme na kostky nakrájenou papriku, posekané chilli papričky a česnek, cibuli na plátky, buráky, namočenou a vymačkanou houbu. Promícháme.
Zalijeme polovinou dobře promíchané zálivky. Po chvíli to pěkně zhoustne a servírujeme na dobře nahřátý talíř.
Aby v mase zůstala všechna šťáva, je potřeba opékat vždy jen malé množství masa ve velké pánvi. Stačí na to skutečně jen pár minut.
Úplně správně bychom začínali opečením celých sušených chilli papriček na horkém oleji, ale to asi málokterý český jazýček při konzumaci zvládne.
No a podáváme samozřejmě s jasmínovou rýží.
A tady povedený kousek kolegyně. Samozřejmě dle tohoto receptu 🙂
to rozslehane vejce se skrobem smichame s tim masem,ze?
To každopádně. Koukám, že jsem tu větu napsal dost blbě. Později to opravím.